Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Apple πρώτη σε κέρδη από κινητά, οι Nokia και Samsung αντεπιτίθενται

12 Νοεμβρίου 2009

Η Apple πρώτη σε κέρδη από κινητά, οι Nokia και Samsung αντεπιτίθενται

nokia-e75H Nokia παραμένει πρώτη στις πωλήσεις κινητών, ωστόσο η Apple κατακτά την πρώτη θέση στα κέρδη χάρη στο iPhone, εκτιμά η εταιρεία ερευνών Strategy Analytics.

Τώρα, η Nokia και η Samsung, οι οποία κατέχουν μαζί το 60% της παγκόσμιας αγοράς, αντεπιτίθενται στην Apple με νέες συσκευές που βασίζονται σε νέα λειτουργικά συστήματα, το Linux Maemo και το bada αντίστοιχα.

Η Apple δεν αποκαλύπτει μεν ξεχωριστά τα κέρδη για κάθε τμήμα της εταιρείας, ωστόσο η Strategy Analytics υπολογίζει ότι τα λειτουργικά κέρδη από το iPhone στο τρίτο τρίμηνο του 2009 έφτασαν το 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, συγκριτικά με 1,1 δισ. για τη Nokia.

Η φινλανδική εταιρεία παραμένει πάντως πρώτη σε όγκο πωλήσεων αλλά και σε έσοδα: Το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος πούλησε 108,5 εκατομμύρια συσκευές και είχε έσοδα 10,36 δισ. δολαρίων, ενώ η Apple περιορίστηκε σε 7,4 εκατομμύρια iPhone που της απέφεραν έσοδα 4,5 δισ. δολαρίων.

Όσον αφορά τη Samsung, η νοτιοκορεατική εταιρεία υστερεί σε όγκο πωλήσεων, σε σχέση με τους Nokia, Apple, RIM και HTC, παραμένει όμως ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευστής κινητών, καθώς μαζί με τη Nokia καλύπτει το 60% της αγοράς.

Νέες πλατφόρμες από Nokia και Samsung

Η Nokia ελπίζει τώρα στην επιτυχία του νέου, κορυφαίου μοντέλου της N900, του οποίου οι παραδόσεις ξεκίνησαν την Τρίτη. Είναι το πρώτο τηλέφωνο της Nokia που βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Linux Maemo, το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία της εταιρείας.

Από την πλευρά της, η Samsung ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει τη νέα της πλατφόρμα «bada» το Δεκέμβριο, ελπίζοντας να αντισταθμίσει την καθυστερημένη της είσοδο στην αγορά των smartphone.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 31 τράπεζες, εταιρείες έρευνας αγοράς και άλλους φορείς της αγοράς, οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων θα αυξηθούν κατά 3% το τέταρτο τρίμηνο του 2009, την αγοραστική περίοδο των Χριστουγέννων, έπειτα από μια κακή χρονιά κατά την οποία οι πωλήσεις προβλέπεται να έχουν πέσει κατά 6,9%.

Παρά την «ύφεση» στην αγορά κινητών τηλεφώνων γενικά, οι πωλήσεις των smartphone εκτινάσσονται και αναμένεται να έχουν αυξηθεί το 2009 κατά 20 έως 30 τοις εκατό.