Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πόλεμος επιστημόνων για τις μαστογραφίες -Σάλος από πρόταση να μην κάνουν εξέταση οι γυναίκες κάτω των 50

18 Νοεμβρίου 2009

Πόλεμος επιστημόνων για τις μαστογραφίες -Σάλος από πρόταση να μην κάνουν εξέταση οι γυναίκες κάτω των 50

Σάλο στους επιστημονικούς κύκλους προκαλεί στις ΗΠΑ η πρόταση κυβερνητικής επιτροπής να μην κάνουν μαστογραφίες οι γυναίκες κάτω των 50 ετών. Ογκολόγοι, γυναικολόγοι και ασθενείς αντιδρούν έντονα καταγγέλλοντας ότι αυτή η στάση μπερδεύει ακόμα περισσότερο τις γυναίκες.

Η Επιτροπή Προληπτικών Υπηρεσιών θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη, αποτελείται από ειδικούς σε θέματα πρόληψης και ιατρικής φροντίδας, διορίζεται από το υπουργείο Υγείας και συμβουλεύει γιατρούς και νοσοκομεία. Χθες, τα μέλη της ανακοίνωσαν ότι οι περισσότερες γυναίκες θα πρέπει να αρχίζουν τον τακτικό έλεγχο στο στήθος μετά τα 50 και όχι τα 40, όπως πιστεύαμε μέχρι τώρα. Οι μόνες γυναίκες που εξαιρούνται είναι εκείνες που έχουν ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Η Επιτροπή ανέφερε επίσης ότι οι γυναίκες μεταξύ 50 και 74 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφίες λιγότερο συχνά- κάθε δύο χρόνια- και προσθέτει ότι οι γιατροί θα πρέπει να σταματήσουν να δείχνουν στις γυναίκες τρόπους αυτοεξέτασης και ψηλάφησης. Το περίεργο είναι ότι πριν από δύο χρόνια, η ίδια ακριβώς Επιτροπή με διαφορετικά μέλη τότε, είχε συστήσει στις γυναίκες να κάνουν μαστογραφίες κάθε χρόνο μετά τα 40 έτη τους. Οι αντιδράσεις

Οι διαπιστώσεις της Επιτροπής βασίζονται στο σκεπτικό ότι η διαδικασία της μαστογραφίας μπορεί να οδηγήσει σε άλλες εξετάσεις, οι οποίες δεν είναι αναγκαίες, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στις γυναίκες. Επίσης στο ότι οι μαστογραφίες μπορούν να εντοπίσουν όγκους που αυξάνονται τόσο αργά, ώστε δεν θα επηρέαζαν τη ζωή μιας γυναίκας και οδηγούν σε περιττές θεραπείες. Τα πορίσματα της Επιτροπής ξεσήκωσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, πολύ μεγάλες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο και ιδιαίτερα μεταξύ των ογκολόγων, οι οποίοι φοβούνται ότι θα χάσουν ένα πολύτιμο προληπτικό εργαλείο, καθώς οι γυναίκες 40- 49 ετών αποτελούν το 1/4 όσων πάσχουν από καρκίνο του στήθους. «Οι διαπιστώσεις τους είναι τουλάχιστον ατυχείς», δήλωσε η διευθύντρια του Κέντρου Μαστού στο νοσοκομείο Μεμόριαλ δρ Άντζελα Σάι. «Θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω για την υγεία των γυναικών σε αυτή τη χώρα».

Στην Επιτροπή Προληπτικών Υπηρεσιών επιτέθηκαν αμέσως η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και η Ένωση Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, τονίζοντας ότι δεν θα αλλάξουν τις συστάσεις τους προς τις γυναίκες και θα συνεχίσουν να τις προτρέπουν να κάνουν τακτικούς ελέγχους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία, που συνήθως ακολουθούν κατά γράμμα της συστάσεις της Επιτροπής, ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν για τις εξετάσεις- αν και δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο καιρό ακόμα.

Προβλέψεις υπολογιστών

ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Χρονικά Εσωτερικής Ιατρικής», βασίζονται σε προβλέψεις υπολογιστών από έξι ομάδες έρευνας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Προβλέπουν λοιπόν, ότι με την εξέταση γυναικών ηλικίας 50 έως 69 ετών κάθε δύο χρόνια θα εντοπιστεί ίδιο ποσοστό καρκίνου του στήθους (81%) με αυτό που διαπιστώνεται σήμερα, αλλά θα υπάρχουν 50% λιγότερα εσφαλμένα θετικά αποτελέσματα. «Παρ΄ ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι τα οφέλη από τις μαστογραφίες φαίνονται ίδια για τις γυναίκες 40-49 ετών και για τις γυναίκες 50-59 ετών, η συχνότητα του καρκίνου του μαστού και οι επιπτώσεις του διαφέρουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Γνώμη τoυ ΜελέτιουΑθανασίου Δημόπουλου

Το πρόβλημα με τη μαστογραφία είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαγνώσει όγκους οι οποίοι έχουν ήπια βιολογική συμπεριφορά και πιθανώς να μη δημιουργούσαν ποτέ πρόβλημα στη γυναίκα ή πάλι να υπάρχουν πολύ επιθετικοί όγκοι τους οποίους μπορεί να μην “πιάσει”, ακόμα κι αν γίνεται κάθε χρόνο. Η μαστογραφία δεν είναι πανάκεια και σίγουρα δεν έχει την ίδια αξία με το τεστ Παπανικολάου ή την κολονοσκόπηση- εξετάσεις που ανιχνεύουν καρκίνους με πολύ πιο προβλέψιμη βιολογική εξέλιξη, ο προληπτικός έλεγχος για τους οποίους ασφαλώς μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Επειδή, ωστόσο, χρειαζόμαστε πολλά ακόμα στοιχεία για την αξία της, πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται μετά τα 40, κάθε χρόνο, έως ότου έχουμε πολύ περισσότερα δεδομένα, ιδιαίτερα για νέες γυναίκες. Ωστόσο, στις νέες γυναίκες, επειδή οι μαστοί είναι πυκνοί, μπορεί η μαστογραφία να μην αποκαλύψει κάποιο οζίδιο, γι΄ αυτό και στις ηλικίες 40-50 ετών πρέπει να συνδυάζεται με την αυτοεξέταση μαστού, την εξέταση από τον γιατρό και με υπερηχογράφημα.

Ο Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες 40- 49 ετών αποτελούν το ένα τέταρτο όσων πάσχουν από καρκίνο του στήθους

LΙΝΚS:

http://www.annals.org/

http://www.ahrq.gov/CLΙΝΙC/uspstfix.htm

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4546602&ct=2