Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Επίθεση των Γιγαντιαίων Μεδουσών

25 Νοεμβρίου 2009

Η Επίθεση των Γιγαντιαίων Μεδουσών

Στην ακτή της Γουακάσα, στην βορειοδυτική Ιαπωνία, φαινόταν να είναι μια ημέρα σαν όλες τις άλλες. Για την τοπική αλιευτική κοινότητα όμως, κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις θα έρχονταν να διαταράξουν την φαινομενική ησυχία.

Όταν ο Ταϊσίρο Χαμάνο και οι υπόλοιποι ψαράδες της περιοχής ξεκίνησαν να μαζεύουν τα δίχτυα τους εκείνο το πρωινό, βρέθηκαν να αντικρίζουν εκατοντάδες ανεπιθύμητους επισκέπτες. Αντί για ψάρια, τα δίχτυα ήταν γεμάτα από γιγάντια πορτοκαλί ασπόνδυλα στο μέγεθος ψυγείου.

Όπως πιθανότατα καταλάβατε, τα όντα αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο από μέδουσες. Τεράστιες, γλοιώδεις μέδουσες που έφταναν τα 200 κιλά σε βάρος και τα 2 μέτρα σε διάμετρο είχαν σκαλώσει στα αλιευτικά δίχτυα εξαλείφοντας τις όποιες πιθανότητες υπήρχαν για μια καλή ψαριά.

Η νέα αυτή επιδρομή μεδουσών έρχεται απλά να επιβεβαιώσει ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι εξαιρετικά σύνηθες για το 2009, πράγμα που έχει οδηγήσει πολλούς από τους ψαράδες της περιοχής (και όχι μόνο) να παρατήσουν τις δουλειές τους και να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Άλλωστε μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι επιδρομές αυτές ήταν σπάνιες και πραγματοποιούνταν με μια συχνότητα περίπου 40 ετών. Σήμερα δυστυχώς έχει αναχθεί σε ετήσιο φαινόμενο…

Η κλιματική αλλαγή, για την ακρίβεια η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, που συντελείται στον πλανήτη έχει παίξει κι εδώ φυσικά τον ρόλο της. Δεν είναι μόνο οι μέδουσες (και τα 2.000 είδη τους) που επεκτείνουν το εύρος τους. Ανάλογες περιπτώσεις ισχύουν και για κάποιους άλλους παρασιτικούς οργανισμούς όπως τα τσιμπούρια ή οι γυμνοσάλιαγκες, με τις αντίστοιχες δυσάρεστες επιπτώσεις…

Πηγή: http://www.blueplanet.gr/index.php?ID=VhILOV1imAnM7o22&Rec_ID=920#