Θεολογία και Ζωή

Χίος: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Βίας κατά των Γυναικών

25 Νοεμβρίου 2009

Χίος: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – οφείλουμε για μια ακόμη φορά να καταγγείλουμε ένα φαινόμενο, το οποίο μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μελετάται και να αναγνωρίζεται ως ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, η βία κατά των γυναικών δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Αποτελεί το πιο διαδεδομένο ανομολόγητο έγκλημα, που πλήττει γυναίκες ανεξαρτήτως κοινωνικού ή οικονομικού επιπέδου. Η βία που υφίσταται η γυναίκα είναι πολύπλευρη: μέσα στην οικογένεια, αλλά και στον εργασιακό χώρο, λεκτική ή σωματική, στο πλαίσιο της κοινωνικής της δράσης ή στο στενό οικογενειακό περιβάλλον, η βία σε κάθε μορφή εκφράζει τα παγιωμένα στερεότυπα και την επιβολή εξουσίας, που υφίσταται η γυναίκα στον αγώνα να καθορίζει η ίδια την τύχη της.

Με αφορμή την αυριανή ημέρα:

* Θυμόμαστε την Κωνσταντίνα Κούνεβα, που έπεσε θύμα επίθεσης με βιτριόλι διότι ανάπτυξε συνδικαλιστική δράση.

* Καταγγέλλουμε τη σωματεμπορία και το trafficking

* Καταγγέλλουμε τα στερεότυπα, την ανισότητα στον εργασιακό χώρο και την εργασιακή ανασφάλεια, την ανυπαρξία κοινωνικών δομών συμφιλίωσης οικογενειακής – επαγγελματικής ζωής, τα οποία συμβάλλουν στον αποκλεισμό των γυναικών από την κοινωνική ζωή.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού στην πρόληψη και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών μπορεί και πρέπει να είναι ουσιαστικός. Μέσα από την οργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης εκπαιδεύουμε και κινητοποιούμε τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα όμως πρέπει να αναπτύξουμε ένα δίκτυο υπηρεσιών, σε συνεργασία με τις υπάρχουσες κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες θα αντιδρούν άμεσα σε περιστατικά βίας και θα λειτουργούν υποστηρικτικά προς τα θύματα.

Ο ρόλος της Ν.Α. Χίου τόσο στο ζήτημα της ευρείας ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στο θέμα του συντονισμού ενός δικτύου που θα υποστηρίζει τα θύματα βίας, θα μπορούσε να είναι καθοριστικός. Επίσης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας θα καταρτιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα ένα πρόγραμμα δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού, το οποίο πιστεύουμε θα μπορέσει να συμβάλει στην άρση των στερεοτύπων, και κατά συνέπεια στην προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/localnews/story.asp?id=1745594