Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο Αρχιεπίσκοπος καταγγέλει: «Κάποιοι θέλουν να εξαφανίσουν τα ιερά σύμβολα»!

25 Νοεμβρίου 2009

Ο Αρχιεπίσκοπος καταγγέλει: «Κάποιοι θέλουν να εξαφανίσουν τα ιερά σύμβολα»!

Προκλητική χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τη στάση κάποιων οι οποίοι, όπως είπε, αγωνίζονται για την εξαφάνιση από τη ζωή μας της πίστης, των ιερών συμβόλων και του ήθους με το οποίο πορεύθηκε το γένος μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στο θέμα που δημιουργεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την απομάκρυνση του σταυρού από τις σχολικές αίθουσες αλλά και στο ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία και έκανε λόγο για ασάφεια, σύγχυση και προβληματικές μεθοδεύσεις. Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «Με απασχολεί σοβαρά ο σιωπηρός αλλά έμπρακτος εξοστρακισμός της διδασκαλίας των Θρησκευτικών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και η προκλητική στάση κάποιων που αγωνίζονται για την εξαφάνιση από τη ζωή μας των ιερών συμβόλων». Είπε ακόμη, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι ο διάλογος Εκκλησίας- Πολιτείας πρέπει να γίνει με τιμιότητα, διαφάνεια και ειλικρίνεια.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απασχόλησε και τη Βουλή. «Σε συνεννόηση με την Εκκλησία και τα όργανά της» θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα δικαστήρια και άλλα δημόσια καταστήματα, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης. Η απόφαση, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, απαντώντας στον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλη, δεν είναι άμεσα εκτελεστή, καθώς έχει ασκηθεί έφεση από την Ιταλική Δημοκρατία, υπήκοος της οποίας είχε υποβάλει τη σχετική προσφυγή για την απομάκρυνση του Εσταυρωμένου από τις δικαστικές αίθουσες της γειτονικής χώρας. Ώσπου να εκδοθεί η δευτεροβάθμια κρίση του Δικαστηρίου καμία χώρα δεν έχει υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση που δικαίωσε κατ΄ αρχήν την προσφεύγουσα, εξήγησε ο κ. Καστανίδης. Εφόσον όμως τελεσιδικήσει, «όλες οι χώρες-μέλη πρέπει να συμμορφωθούν» και «αυτό στη χώρα μας θα γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία». Στην επισήμανση από τον κ. Ροντούλη των υφιστάμενων συνταγματικών διατάξεων, καθώς και στον ισχυρισμό του ότι η Ελλάδα «δεν είναι λαϊκό κράτος και δεν ισχύει ο χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας», ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι οι διατάξεις του Συντάγματος για την «επικρατούσα θρησκεία» και την «προαγωγή της θρησκευτικής συνειδήσεως» πρέπει να συνδυάζονται με εκείνη για την «κατοχύρωση της ανεξιθρησκίας».

Πηγή: Greek Insight