Θεολογία και Ζωή

Κακή διάθεση της γυναίκας στο χώρο εργασίας

27 Νοεμβρίου 2009

Κακή διάθεση της γυναίκας στο χώρο εργασίας

Η ικανότητα να διατηρεί κάποιος θετική στάση αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο των ηγετικών δεξιοτήτων και της υπευθυνότητας. Οπότε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και φορέστε το χαρούμενο πρόσωπό σας. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Η θετική στάση, ακόμη και το να πασχίζετε να είστε πρόσχαροι, δεν είναι πάντοτε εύκολο στο χώρο εργασίας. Η Pat Heim θυμάται μια έντονη αντιπαράθεση σε μια αίθουσα συνεδριάσεων μεταξύ δύο ανδρών, με τα εκτελεστικά στελέχη να φωνάζουν το ένα στο άλλο και να χτυπούν τις γροθιές τους στο τραπέζι. Η Heim ήταν μία από τους αμήχανους παρευρισκόμενους και για εκείνη, ήταν ένα πρακτικό μάθημα σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει η διάθεση στο χώρο εργασίας.

Αυτό το είδος έκρηξης αποτελεί κακό στοιχείο για κάθε επαγγελματία, αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπερβολικά συναισθηματική ή κυκλοθυμική συμπεριφορά κρίνεται συχνά περισσότερο αυστηρά όταν προέρχεται από μια γυναίκα, αναφέρει η Heim, CEO του ομίλου Heim Group, μιας εταιρείας συμβούλων που εξειδικεύεται στις διαφορές λόγω φύλου στο χώρο εργασίας, και συγγραφέας του βιβλίου Hardball for Women: Winning at the Game of Business (Σκληρή μπάλα για τις γυναίκες. Πώς να κερδίσετε στο παιχνίδι των επιχειρήσεων.).

«Μια γυναίκα μπορεί να θεωρείται επί 6 ή 7 μήνες ως το πρόσωπο με το οποίο όλοι τα πάνε καλά, αλλά αρκεί μια κακεντρεχής παρατήρηση και θα της κολλήσουν την ετικέτα για ένα ή δύο χρόνια», συμφωνεί η Courtney Lynch, συνιδρύτρια της Lead Star, ενός ομίλου συμβουλευτικής σε θέματα ηγεσίας από το Fairfax της Βιρτζίνια.

Πέρα από το ότι οι επιπτώσεις μιας έκρηξης οργής, ή ακόμη και ένα σαρκαστικό παίξιμο των ματιών, μπορούν να έχουν μακροχρόνια επίπτωση στην αυθεντία ενός εκτελεστικού στελέχους, μπορούν επίσης να διαταράξουν ολόκληρη την ομάδα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κακή διάθεση μεταδίδεται όπως τα κύματα. Η Sigal Barsade, Ph.D., επίκουρος καθηγήτρια μάνατζμεντ στη σχολή Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία, έχει πραγματοποιήσει πολλές μελέτες σχετικά με τα «μεταδοτικά συναισθήματα» σε επαγγελματικά περιβάλλοντα και ανακάλυψε ότι, ναι, είναι δυνατό να κολλήσετε μια κακή διάθεση.

Δεν είναι ακριβώς όπως η γρίπη των χοίρων, αλλά είναι βέβαιο ότι καμία διευθύντρια δεν θέλει να διαχέονται αρνητικά συναισθήματα στο γραφείο της, ιδιαίτερα εάν η διάθεσή της είναι στο απόλυτο μηδέν.

Η ικανότητα να ελέγχετε τα συναισθήματά σας αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο των ηγετικών δεξιοτήτων και της υπευθυνότητας. Οι καλύτεροι διευθυντές αντιλαμβάνονται τη σύνδεση που υφίσταται ανάμεσα στην αρνητική διάθεση στο χώρο εργασίας και τον αρνητικό ισολογισμό. Βλέποντας το θέμα από την αντίθετη όψη, σύμφωνα με τη μελέτη του Καθηγητή Barsade για το 2007, στη συγγραφή της οποίας συμμετείχε και ο Donald Gibson, επίκουρος καθηγητής μάνατζμεντ στη σχολή Dolan School of Business στο Πανεπιστήμιο του Fairfield: «Η έκφραση θετικών συναισθημάτων και θετικής διάθεσης τείνει να βελτιώνει την απόδοση σε ατομικό, ομαδικό και οργανωτικό επίπεδο.»

«Ειδικότερα σήμερα, λόγω της κατάστασης της οικονομίας, τα άτομα αναζητούν ηγέτες που μπορούν να τους ηρεμήσουν σε ένα χαοτικό περιβάλλον», αναφέρει η Lynch, συνεργάτης συγγραφέας του βιβλίου Leading from the Front: No-Excuse Leadership Tactics for Women (Ηγεσία από το μέτωπο: Τακτικές ηγεσίας χωρίς δικαιολογίες, για γυναίκες).

Κατά γενικό κανόνα, οι άνθρωποι αποκτούν άσχημη διάθεση ή εξαγριώνονται ως απάντηση στο μένος, το φόβο ή την αποτυχία, είτε αυτά τα φαινόμενα είναι πραγματικά είτε απλώς τα αντιλαμβάνονται ως τέτοια. Έτσι, τι θα κάνετε όταν το τηλεφώνημα της αδελφής σας, που σας ενημερώνει ότι τα δίδυμα παιδιά σας πλημμύρισαν –πάλι– το μπάνιο, σας πετύχει ακριβώς τη στιγμή που πηγαίνετε σε μια συνάντηση με πελάτη;

Το πρώτο βήμα είναι η αυτογνωσία και το δεύτερο ο αυτοέλεγχος. Παραδεχτείτε στον εαυτό σας ότι, ναι, είστε σε κακή διάθεση και στη συνέχεια, φροντίστε να μη δείξετε αυτή την κακοδιαθεσία σας. «Ορισμένοι άνθρωποι σκέφτονται, “Έτσι λειτουργώ εγώ, κλαίω, φωνάζω, γίνομαι κυκλοθυμική”», αναφέρει η Lynch. «Όμως, ακριβώς αυτή η συμπεριφορά αποξενώνει τους ανθρώπους και υποσκάπτει την αξιοπιστία σας.»

Τι μπορείτε να κάνετε; Το ForbesWoman ζήτησε από ειδικούς στην ολιστική ιατρική και την ψυχολογία να μοιραστούν μαζί του τις συμβουλές που δίνουν στους πελάτες τους. Ορισμένες από τις προτάσεις τους προσφέρουν μια καινούρια προοπτική (ποιος γνώριζε τα οφέλη του περπατήματος με βαριά βήματα;) ενώ άλλες είναι σοφά λόγια που αξίζει να επαναλάβουμε.

Να είστε εδώ τώρα

Όταν η διάθεσή σας δεν είναι καλή, είναι εύκολο να εντοπίσετε τον φταίχτη (ή να εκτοξεύσετε κατηγορίες): ο προϊστάμενός σας, ο/η σύζυγος, η κίνηση. Όμως, παρόλο που κάποια ή όλα από αυτά μπορεί να αποτελούνψ

Ο έλεγχος του τρόπου ανταπόκρισής σας στους άλλους συχνά είναι απλώς θέμα ελέγχου των σκέψεών σας, αναφέρει ο Steven Alper, LSCW, σύμβουλος στο Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής Scripps, ο οποίος διδάσκει τεχνικές ελάττωσης του άγχους σε εκτελεστικά στελέχη. Για παράδειγμα, εάν η προϊσταμένη σας σάς δώσει μια εξαιρετικά απαιτητική προθεσμία για ένα έργο, είναι εύκολο να παγιδευτείτε σε έναν αέναο κύκλο γκρίνιας: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έκανε σε μένα αυτό! Δεν αντιλαμβάνεται ότι έχω να κάνω άλλα 10 πράγματα αυτή την εβδομάδα; Για να μην αναφέρω την οικογένεια που με χρειάζεται στο σπίτι – όχι δηλαδή ότι αυτή γνωρίζει τι σημαίνει αυτό.

Με άλλα λόγια, χάνετε πολύτιμο χρόνο και ενέργεια αναμασώντας τα ίδια για το παρελθόν (όλες αυτές τις εργασίες της τελευταίας στιγμής) και ανησυχώντας για το μέλλον (ότι δεν θα τελειώσετε εγκαίρως για να πάρετε τα παιδιά από τον παιδικό σταθμό). Αντιθέτως, η λύση είναι να επιστρέψετε στο παρόν. Στρωθείτε στη δουλειά, ζητήστε βοήθεια ή εξηγήστε στην προϊσταμένη σας γιατί η προθεσμία που έθεσε δεν είναι ρεαλιστική.

(Προσ)γειωθείτε

Για να βραχυκυκλώσετε αυτά τα συνεχώς εμφανιζόμενα μοτίβα αρνητικών σκέψεων, ο Alper συνιστά να μη σκέπτεστε επάνω στα πόδια σας, αλλά με αυτά. «Κυριολεκτικά αισθανόμαστε τη σκέψη στο κεφάλι μας, οπότε αυτό που θέλετε είναι να ξεφύγετε από το μέρος στο οποίο συμβαίνει η διαδικασία της σκέψης και πέφτει στο σώμα», αναφέρει.

Τοποθετήστε τα πόδια σας σταθερά στο δάπεδο (είτε σε όρθια είτε σε καθιστή θέση – είναι OK να περπατάτε με βαριά βήματα με το ένα πόδι κάθε φορά) και νιώστε την αίσθηση της σόλας όπως πιέζει το έδαφος. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από το χώρο της φαντασίας και να αισθανθείτε ότι πατάτε σε στερεό έδαφος.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Η κακή διάθεση μπορεί να αρχίζει στον εγκέφαλο, αλλά αποτελεί επίσης και σωματικό φαινόμενο που χρειάζεται μια σωματική λύση. Οι κατάλληλες τεχνικές αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν μια κακή διάθεση να εκδηλωθεί στην ύψωση της φωνής ή σε ένα κακεντρεχές μήνυμα IM.

Ο Alper εξηγεί ότι η αξία του «παίρνω μια αναπνοή» δεν έχει να κάνει απλώς με το πάτημα του πλήκτρου παύσης. Όταν κάτι μας προκαλεί αναστάτωση, όπως ένας εχθρικός συνάδελφος, συχνά ακινητοποιούμαστε και σταματούμε να αναπνέουμε. «Όταν αντιλαμβανόμαστε μια απειλή, το πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου μας προετοιμάζει το σώμα για μάχη, δράση ή ακινητοποίηση, στέλνοντας αίμα στα χέρια και τα πόδια μας -άρα μακριά από τον εγκέφαλο-, οπότε αισθανόμαστε πιο μπερδεμένοι», αναφέρει.

Η αργή, βαθιά και ρυθμική αναπνοή μπορεί να κατευνάσει αυτή την αντίδραση. «Όταν παίρνετε μια βαθιά αναπνοή, το μήνυμα που πηγαίνει στον εγκέφαλο είναι ότι όλα είναι εντάξει, δεν υπάρχει κίνδυνος», αναφέρει ο Alper.

Για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τις τεχνικές βαθιών αναπνοών, ο Alper συνιστά να εξασκείστε σε αυτές επί τουλάχιστον 10 λεπτά καθημερινώς. Διαφορετικά, θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσετε στην επιθυμητή κατάσταση χαλάρωσης σε κάποια στιγμή κρίσης. «Είναι σαν να κάνετε πρακτική στις ρακέτες ή να ακολουθείτε βασική προπόνηση γυμναστικής», αναφέρει. «Πρέπει να μάθετε τις βασικές δεξιότητες για να μπορείτε να τις αναπτύξετε στο πλαίσιο του παιχνιδιού.»

Περπατήστε

Η άσκηση είναι ακόμη ένας πολύ απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγξετε τον εγκέφαλο και το σώμα. Δυστυχώς, όταν η συνάντηση με τον πελάτη είναι σε 15 λεπτά, μάλλον δεν μπορείτε να πάτε {για γυμναστική} ή να τρέξετε μια διαδρομή πέντε μιλίων.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό. Ο Robert Thayer, καθηγητής ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Long Beach, ανακάλυψε ότι η διάθεση βελτιώνεται εντυπωσιακά μετά από γρήγορο περπάτημα διάρκειας 10 ή 15 λεπτών. «η επίδρασή του έχει άμεση και θετική επίδραση», αναφέρει ο Thayer, ο οποίος έχει συγγράψει πολλά βιβλία για τη διάθεση, συμπεριλαμβανομένου του The Origin of Everyday Moods (Η προέλευση της καθημερινής μας διάθεσης). «Αποδεσμεύει την πίεση των μυών και ενεργοποιεί το σώμα.»

Η κακή διάθεση είναι αναπόφευκτη, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την ξεπεράσετε.

Sara Eckel

Πηγή: Healthier World