Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μέτρα κατά της Τουρκίας ζητάει από την Ε.Ε. ο Χριστόφιας

27 Νοεμβρίου 2009

Μέτρα κατά της Τουρκίας ζητάει από την Ε.Ε. ο Χριστόφιας

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Ο πρόεδρος Χριστόφιας έστειλε επιστολή στους αρχηγούς όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. εν όψει της αξιολόγησης της Τουρκίας τον επόμενο μήνα από τού Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τους καλεί να πάρουν μέτρα κατά της Τουρκίας αν δεν συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ε.Ε.

«Είναι η πεποίθησή μας ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη θέση μας, σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, σε σχέση με τις τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, και να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα, εκτός αν στο μεταξύ υπάρξουν ορατά σημάδια αλλαγής στάσης εκ μέρους της Τουρκίας», αναφέρει επακριβώς.

Στην επιστολή του δεν αναφέρεται σε πρόθεση της Κύπρου για μονομερές μπλοκάρισμα κεφαλαίων, αλλά ζητείται η συνδρομή των εταίρων της στην Ε.Ε., ο Χριστόφιας υπενθυμίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ιεραρχεί τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως εξής:

* Να υποστηρίξει έμπρακτα τις συνομιλίες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Ε.Ε.

* Να διευκολύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων με την απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων και να επιτρέψει στους δύο ηγέτες να διαπραγματεύονται ελεύθερα.

* Να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

* Να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ομαλοποιήσει τις σχέσεις και να σταματήσει να θέτει βέτο στη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς.

Πάντως, η παρότρυνση του προέδρου Χριστόφια για περαιτέρω μέτρα κατά της Τουρκίας δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στην Ε.Ε. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ύστερα από περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μετέφερε στη Λευκωσία το κλίμα δυστοκίας που συνάντησε. Το μάξιμουμ που υπόσχονται τα μεγάλα κράτη-μέλη μια πιο αυστηρή φρασεολογία προς την Τουρκία, για να εφαρμόσει το πρωτόκολλο.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=105721