Θεολογία και Ζωή

Το μητρικό γάλα περιέχει τρεις διαφορετικούς τύπους βλαστοκυττάρων

27 Νοεμβρίου 2009

Το μητρικό γάλα περιέχει τρεις διαφορετικούς τύπους βλαστοκυττάρων

Το μητρικό γάλα, εκτός των θρεπτικών ουσιών που προσφέρει στα νεογέννητα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την ανάπτυξή τους, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα περιέχει έως και τρεις διαφορετικούς τύπους βλαστοκυττάρων.

Η έρευνα του Dr Mark Cregan οδήγησε στον εντοπισμό ενήλικων βλαστοκυττάρων με προέλευση από τους μαστούς και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ επιπλέον προσέφερε κάποιες προκαταρκτικές ενδείξεις ότι το μητρικό γάλα περιέχει επίσης βλαστοκύτταρα που συμβάλλουν στην αύξηση του μυϊκού και οστίτη ιστού.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, το πιο συναρπαστικό εύρημα ήταν η ανακάλυψη βλαστοκυττάρων του ανοσοποιητικού, καθώς είναι αρκετά πιθανό τα κύτταρα αυτά να μπορούν να επιβιώσουν από την πέψη καταλήγοντας στο κυκλοφορικό σύστημα του βρέφους. Όπως αναφέρει ο Dr Cregan, «κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε έκπληξη, καθώς έχει ήδη δειχθεί ότι συμβαίνει σε ζωικά είδη».

Οι επιστήμονες σκοπεύουν τώρα να αξιοποιήσουν τα ευρήματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, προσπαθώντας να συλλέξουν βλαστοκύτταρα από το μητρικό γάλα για ερευνητικούς σκοπούς.

Ωστόσο, Βρετανοί επιστήμονες, αν και καλωσορίζουν την ανακάλυψη, επισημαίνουν ότι η παρουσία βλαστοκυττάρων στο μητρικό γάλα δεν σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την ανάπτυξη θεραπειών, κάτι που αποτελεί τον απώτερο στόχο της έρευνας των βλαστοκυττάρων.

Όπως αναφέρει ο Chris Mason, Καθηγητής Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, «τα ευρήματα αυτά μπορούν να μας προσφέρουν πληροφορίες για συγκεκριμένες νόσους του μαστού και ενδεχομένως να μπορούν να αξιοποιηθούν στην ανακάλυψη και την ανάπτυξη φαρμάκων, αλλά είναι μάλλον ανεδαφικό να θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες θεραπείες».

Πηγή: http://www.healthview.gr/node/15127