Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εκτάκτως στην Τουρκία ο Ταλάτ

2 Δεκεμβρίου 2009

Εκτάκτως στην Τουρκία ο Ταλάτ

Στην Άγκυρα βρέθηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς κλήθηκε εκτάκτως από την τουρκική κυβέρνηση για να συζητήσουν το Κυπριακό.

Ο κ. Ταλάτ είχε χθες δείπνο εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Ακολούθως θα επιστρέψει στην Κύπρο και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η επίσκεψη αυτή είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί ο Ταλάτ στην Αγκυρα σε διάστημα 15 ημερών.

Σύμφωνα με τον προσκείμενο στον Ταλάτ τουρκοκυπριακό Τύπο, η αιφνίδια επίσκεψη στην Αγκυρα σχετίζεται με το «κυπριακό άνοιγμα» που ετοιμάζει στο παρασκήνιο η Τουρκία και συγκεκριμένα με ένα «νέο πακέτο προτάσεων» που θα υποβάλει στο τραπέζι των συνομιλιών η τουρκική πλευρά. Η επίσκεψη Ταλάτ συνδέεται επίσης με αυτήν του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αθήνα για τη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ και τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Αμέσως μετά την επιστροφή του από την τουρκική πρωτεύουσα ο Ταλάτ θα έχει σήμερα νέα συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια. Οι δύο ηγέτες αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν στις ημερομηνίες των εντατικοποιημένων συνομιλιών που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο στην Κύπρο. Η τουρκική πλευρά είχε προτείνει διάσκεψη τύπου Καμπ Ντέιβιντ στο εξωτερικό, όμως ο πρόεδρος Χριστόφιας αντιπρότεινε εντατικές συνομιλίες στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεξάγονται ολοήμερες συναντήσεις για τρεις συνεχείς ημέρες, θα ακολουθεί ολιγοήμερη διακοπή και ξανά νέο τριήμερο. Στόχος είναι να φτάσουν σε ακτίνα συμφωνίας πριν από την έναρξη της εκλογικής περιόδου στα κατεχόμενα, οπότε οι συνομιλίες θα διακοπούν, στα μέσα Φεβρουαρίου, για μερικές εβδομάδες.

Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=22411142