Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μπιρμπίλη: Στόχος η μείωση των εκπομπών κατά 65%

2 Δεκεμβρίου 2009

Μπιρμπίλη: Στόχος η μείωση των εκπομπών κατά 65%

Πρωτοβουλία για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ανατολική Ευρώπη προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην “Ώρα της ελληνικής οικονομίας”.

Η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι η περιοχή της Μεσογείου και η χώρα μας θα πληγούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ υπογράμμισε πως η έξοδος από την οικονομική κρίση θα επιτευχθεί μόνο με την πράσινη ανάπτυξη.

Η υπουργός ανέφερε τον στόχο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65% έως το 2050 και τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του υπάρχοντος δυναμικού του λιγνίτη, αλλά με τις βέλτιστες πρακτικές και τις ελάχιστες εκπομπές διοξειδίου.

Τέλος είπε ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την προώθηση των ΑΠΕ.

Ομιλία του κ. Γ. Κωστόπουλου

Και τα πυρηνικά βλέπει ως λύση στην ηλεκτροπαραγωγή ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Κωστόπουλος.

Μιλώντας πριν από λίγο στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι ΑΠΕ, οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και τα πυρηνικά μπορούν να δώσουν λύση στην ηλεκτροπαραγωγή με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι 70%.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα ως το 2030 η κατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 40% και κατά ανάλογο ποσοστό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Τι είπαν Κ. Μητσοτάκης και Δ. Καράβελας

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τώρα διαμορφώνεται το πλαίσιο για διακομματική συναίνεση με στόχο την πράσινη ανάπτυξη.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της WWF, κ. Δημήτρης Καραβέλας, ανέφερε ότι για κάθε μονάδα του ΑΕΠ παράγουμε 37% διοξείδιο του άνθρακα πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/article/558958/ArticleDetails.aspx