Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΟρθόδοξη πίστηΠολυμέσα - Multimedia

Εορτασμοί για τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά στο Βατοπαίδι – 650 χρόνια από την κοίμησή του (με φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

7 Δεκεμβρίου 2009

Εορτασμοί για τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά στο Βατοπαίδι – 650 χρόνια από την κοίμησή του (με φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)

Φέτος εορτάστηκε πανηγυρικά στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου η μνήμη του Aγίου Γρηγορίου Παλαμά για την επέτειο των 650 χρόνων από την κοίμησή του.

Την Πέμπτη 13/26 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ.κ. Παντελεήμων αφίχθηκε  τη Μονή Βατοπαιδίου στην οποία στις 3:00΄το μεσημέρι. Είχαμε τη χαρα και ευλογία τις ίδιες μέρες να βρισκόμαστε και εμείς εκεί. Ο Σεβασμιώτατος ήλθε με συνοδεία 20 πατέρων της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά της Μητροπόλεώς του και τον Καθηγούμενο αρχιμ. Παντελεήμων.

Ο Μητροπολίτης έφερε μαζί του ένα τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, το οποίο μάλιστα στα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά που έγινε την επομένη, μυρόβλησε.

Μόλις αφίχθηκε ο Σεβασμιώτατος μετά τη καθιερωμένη υποδοχή που του έγινε πήγαμε στην εκκλησία για την ακολουθία του εσπερινού. Μετά τον εσπερινό ακολούθησε τράπεζα και στις 8:00 το βράδυ έγινε αγρυπνία, όπως μας είπαν οι πατέρες μικρή, η οποία για τα δικά μας δεδομένα του κόσμου ήταν βέβαια μία κανονικότατη αγρυπνία. Έψαλαν με θείο πόθο και πολύ ωραία οι πατέρες της Μονής Δοβρά και της Μονής Βατοπαιδίου.

Γύρω στις 1:00΄το βράδυ έγινε μία διακοπή και στις 5:30΄ άρχισε η αρχιερατική Θεία Λειτουργία η οποία τελείωσε στις 10:00.

Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο Συνοδικό της Μονής όπου μίλησε ο Σεβασμιώτατος για την αγία οικογένεια του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, της οποίας τα μέλη με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου πρόκειται να καταταγούν στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μέσα στον Δεκέμβριο. Ακούστε τα όσα αποκαλυπτικά μας είπε ο Σεβασμιώτατος για την οικογένεια του Αγίου Γρηγορίου που την θεωρεί εφάμιλλη αυτής του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου: Peri tou Ag. Grigoriou Palama kai tis oikogeneias tou

Κατόπιν ακολούθησε πανηγυρική τράπεζα στην οποία και ο Σεβασμιώτατος έκανε μία εμπνευσμένη ομιλία για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά και την προσφορά του στην Εκκλησία και την κοινωνία.

Το κάθισμα του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, που βρίσκεται απέναντι από την Μονή Βατοπαιδίου

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο Κάθισμα του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη Μονή και ο Μητροπολίτης Βεροίας τέλεσε τα θυρανοίξια του Ναού. Στο τέλος επισκεφθήκαμε το χώρο που ασκήθηκε ο Άγιος το 1317-1320 ως υποτακτικός του Οσίου Νικοδήμου του Ησυχαστού. Εκεί έλαβε και το μέγα και αγγελικό σχήμα. Έγινε δέηση από τον Σεβασμιώτατο και νοιώσαμε έντονα την Χάρη του Αγίου εκεί, ήταν κάτι πολύ συγκινητικό να βρίσκεται τόσο πλήθος μοναχών και λαϊκών στο χώρο που άρχισε τους μοναχικούς του αγώνες ο Άγιος Γρηγόριος.

Αναστάστης Καριπίδης

Δέηση από τον Μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμων στο χώρο που ασκήθηκε ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς το 1317-1320 ως υποτακτικός του Οσίου Νικοδήμου Ησυχαστού.