Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σοβαρά επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

7 Δεκεμβρίου 2009

Σοβαρά επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συλλήψεις, τραυματισμοί και επεισόδια αμαύρωσαν την ημέρα μνήμης του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σε ύφεση η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα και τα Προπύλαια ωστόσο παραμένουν περίπου 300 άτομα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και στη Νομική όπου μέχρι τις 6 το απόγευμα γίνονταν συγκρούσεις με την αστυνομία και πετροπόλεμος ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Συνολικά κατά την διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν 4 πολίτες και 16 αστυνομικοί. Πιο σοβαρά είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Κίττας ενώ τραυματίστηκε η κ. Ελένη Κουτσουμπού στέλεχος του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος την οποία επισκέφτηκαν στο νοσοκομείο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας και ο ΓΓ Γρηγόρης Τασούλας. Οι 16 αστυνομικοί είναι 10 των ΜΑΤ, 5 της ομάδας ΔΕΛΤΑ, και μία αστυνόμος η οποία δέχθηκε πέτρα στο κεφάλι κατά τις άγριες συμπλοκές στην Πλατεία Συντάγματος. Σοβαρότερα είναι δύο άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ τους οποίους ομάδα νεαρών έριξε από τη μοτοσικλέτα τους στην οδό Όθωνος, τους έβγαλε τα κράνη και τους χτύπησε με λοστούς στο κεφάλι.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι νεαροί προξένησαν ζημιές σε 10 καταστήματα στην οδό Σταδίου, σε 5 καταστήματα στην πλατεία Συντάγματος, σε 5 καταστήματα στην Πανεπιστημίου και σε 2 καταστήματα στην οδό Σίνα καθώς και σε μία κάμερα τράπεζας και σε ένα ΑΤΜ άλλης Τράπεζας στην οδό Σταδίου. Προξένησαν επίσης φθορές σε 3 μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΕΛΤΑ στην πλατεία Συντάγματος.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν λίγο πριν τις 2 μεγάλος αριθμός διαδηλωτών επιχείρησε να καταλάβει την πρυτανεία, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση στα Προπύλαια όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τραυμάτισαν τον πρύτανη και το φύλακα του Πανεπιστημίου.Τελικά κατέλαβαν την Πρυτανεία ανέβηκαν στην ταράτσα και κατέβασαν την Ελληνική Σημαία αναρτώντας στην θέση της τη σημαία των αναρχικών. Λίγο μετά τις 2 που ξεκίνησε η πορεία κατά μήκος της σημειώθηκαν επεισόδια και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στην Ομόνοια και στην Σταδίου με αποκορύφωμα την Πλατεία Συντάγματος. Τα επεισόδια δεν γενικεύθηκαν λόγω της άμεσης αντίδρασης των αστυνομικών δυνάμεων σε κάθε επίθεση.

Μετά την πορεία περίπου 300 άτομα κατέληξαν πάλι στα Προπύλαια όπου για αρκετή ώρα πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απαντούσαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Το ίδιο συνέβη και στη Νομική. Άλλες ομάδες έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων αλλά τους διέλυσαν γρήγορα οι αστυνομικές δυνάμεις. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 146 προσαγωγές από τις οποίες πολλές, σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται να εξελιχθούν σε συλλήψεις. Αυτή την ώρα παραμένουν άτομα στην Πρυτανεία, στη Νομική και στο Πολυτεχνείο χωρίς όμως να υπάρχουν επεισόδια.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή την εισβολή νεαρών κουκουλοφόρων στο Πανεπιστήμιο, λίγο πριν την έναρξη της Πορείας από τα Προπύλαια και τον τραυματισμό του Πρύτανη, διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ.Ι.Σακελάκος. 

Ο Εισαγγελέας ανέθεσε την έρευνα στην Ασφάλεια και έδωσε εντολή να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για τον τραυματισμό του Πρύτανη. Δικαστικές και Αστυνομικές Αρχές είναι σε συνεννόηση ώστε αν χρειαστεί να κρίνουν αν πληρούνται οι διατάξεις του νόμου για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Θεσσαλονίκη

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η οδός Εγνατία, με συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με την αστυνομία, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία, εκτόξευσαν αντικείμενα, πέτρες και μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι «απάντησαν» με δακρυγόνα. Η ατμόσφαιρα από τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων ήταν αποπνικτική σε ολόκληρο το κέντρο, όπου σε διάφορα στενά έγκλωβίστηκαν διαδηλωτές και διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος των πανεπιστημίων μέχρι τον Βαρδάρη.

Ο Συνασπισμός που συμμετείχε στην διαδήλωση, αποκόπηκε από την πορεία, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια και συνέχισε με δικό του μπλοκ.

Το απόγευμα της Κυριακής, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, στο ύψος της γέφυρας Δενδροποτάμου, πραγματοποίησε ομάδα αντιεξουσιαστών. Οι συγκεντρωθέντες φώναζαν συνθήματα αλληλεγγύης στους περίπου 80 προσαχθέντες στην ΓΑΔΘ, με τις κλούβες των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει το κτίριο.

Χανιά

Ειρηνικά ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που οργάνωσαν στα Χανιά κόμματα, φορείς και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και λίγο πριν τις 2 μετά το μεσημέρι ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην κινητοποίηση που έγινε κάτω από ισχυρή αλλά διακριτική παρουσία της αστυνομίας έλαβαν μέρος περίπου 500 άτομα που κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα έφθασαν μέχρι και την πλατεία Ελευθερίας όπου βρίσκεται το νομαρχιακό μέγαρο. Και εκεί είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις που ωστόσο δεν χρειάσθηκε να παρέμβουν.

Οι φοιτητές ανάρτησαν πανό στην είσοδο του μεγάρου και λίγο μετά διαλύθηκαν, καθώς ένα δυνατό μπουρίνι είχε ως αποτέλεσμα να μπει τέλος στην κινητοποίηση. Το νέο ραντεβού τους είναι για το μεσημέρι της Δευτέρας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων.

Συλλήψεις και προσαγωγές

14 συλλήψεις, 118 προσαγωγές είναι ο απολογισμός των επεισοδίων που σημειώθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας εκτός Αττικής, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Στη Θεσσαλονίκη έγιναν 6 συλλήψεις και 88 προσαγωγές, στην Κρήτη συνελήφθησαν 6 άτομα, στη Ρόδο συνελήφθησαν 2 άτομα και στην Πάτρα έγιναν 30 προσαγωγές.

Ποινική δίωξη σε δώδεκα νεαρούς

Ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο Εισαγγελέας στους νεαρούς που συνελήφθησαν χθες το βράδυ στην περιοχή των Εξαρχείων κατά την διάρκεια μικροεπεισοδίων με αστυνομικούς. Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν μετά το μεσημέρι δώδεκα νεαροί εκ των οποίων οι δύο ανήλικοι.

Ο Εισαγγελέας παρέπεμψε τους ανήλικους στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ανηλίκων και άσκησε στους υπόλοιπους δίωξη για: Διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρες απρόκλητης σωματικής βλάβης, διακεκριμένες φθορές, εμπρησμό, αντίσταση κατά της Αρχής, παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Σύμφωνα με τη δίωξη, ορισμένα από τα αδικήματα τελούν υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για δράστες με καλυμμένα πρόσωπα. Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν αύριο στο Αυτόφωρο για να δικαστούν και μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι.

Απολογούνται οι 22 νεαροί

Στην Εισαγγελία Πειραιά απολογούνται οι 22 συνολικά νεαροί, που το απόγευμα του Σαββάτου συνελήφθησαν στο αντιεξουσιαστικό στέκι «Ρεσάλτο» του Κερατσινίου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 200 κενά μπουκάλια, 2 σφυριά, 3 βαριοπούλες, 2 καλέμια, 2 μπιτόνια εύφλεκτο υγρό, 7 κοντάρια, 3 κράνη, 13 αντιασφυξιογόνες μάσκες, χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και 1 ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Ανάμεσα στους 22 προσαχθέντες βρίσκονται και τα δύο παιδιά του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Νιώτη, ο οποίος δήλωσε για τη σύλληψη τους: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη, όπως έχω και εμπιστοσύνη στα παιδιά μου». Η κόρη του βουλευτή είναι δικηγόρος, και ο γιος είναι στο μεταπτυχιακό του πτυχίο.

Σε στενό κύκλο το μνημόσυνο

Σε στενό οικογενειακό κύκλο πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στο νεκροταφείο Νέας Σμύρνης, με την κυβέρνηση να εκπροσωπείται από την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε σχετικά: «Ένα σύνθημα στον τοίχο γράφει «Ο Δεκέμβρης δεν ήταν η απάντηση. Ήταν η ερώτηση». Σήμερα ξέρουμε όλοι καλά ότι η απάντηση δεν βρίσκεται στη βία και την καταστροφή.

Η νεολαία στην πατρίδα μας ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα. Οι νέοι και σήμερα τιμούν την μνήμη του Αλέξανδρου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας. Η βία, όπως κι αν εκφράζεται, όποιου χρώματος, μανδύα κι αν φορά, είναι εχθρός της δημοκρατίας, της παιδείας, της νεολαίας. Και εμείς όλοι, Πολιτεία και Κοινωνία, έχουμε χρέος να είμαστε μαζί με τη νεολαία».

Παράλληλα, κλειστή είναι η οδός Πανεπιστημίου λόγω της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, ενώ πορεία διαμαρτυρίας γίνεται και στην Καμάρα Θεσσαλονίκης.

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και το άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη. ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων περίπου 12.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις.

Υπό κατάληψη, στο μεταξύ, τελούν πολλές πανεπιστημιακές σχολές, αλλά και σχολεία, ενώ το πρωί του Σαββάτου μέλη της νεολαίας ΣΥΝ κατέλαβαν τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη, ανήρτησαν πανό στο Λευκό Πύργο και πραγματοποίησαν πορεία στην Εγνατία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ