Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα του ασύλου μετά την επίθεση κατά Κίττα

8 Δεκεμβρίου 2009

Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα του ασύλου μετά την επίθεση κατά Κίττα

Θέμα επανεξέτασης όσων ισχύουν για το πανεπιστημιακό άσυλο θέτει ο πρύτανης του ΕΜΠ, μετά την επίθεση από αντιεξουσιαστές εναντίον του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλώντας τη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Μουτζούρης, ερωτηθείς εάν πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το άσυλο, δήλωσε ότι «ωρίμασε ο χρόνος».

«Εκ των πραγμάτων μετά από μια τέτοια επίθεση, βαρβαρότητα κατά ενός πρυτάνεως στο γραφείο του επιτελικού κτιρίου, πρέπει να δούμε ποιοι είμαστε, πού στεκόμαστε και τι πιστεύουμε» πρόσθεσε.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Μουτζούρης είπε χαρακτηριστικά «δεν πάει άλλο».

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά οι αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών απέστειλαν επιστολή στον αρχηγό της αστυνομίας, ζητώντας τη φύλαξη του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Ιδρύματος στα Προπύλαια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η σημείωσή τους ότι οι γύρω από το πανεπιστήμιο δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι, δεν αποτελούν δηλαδή ακαδημαϊκό άσυλο.

Θέμα ασύλου έθεσε και η ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συζήτηση για το μέλλον του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Το σημερινό καθεστώς, που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, θα αλλάξει έτσι κι αλλιώς. Είναι προτιμότερο να αλλάξει σήμερα, πριν συμβούν τα χειρότερα, παρά αύριο, όταν θα έχει πυροδοτήσει νέες εκρήξεις ανεξέλεγκτης βίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΔ.

Και συνεχίζει: «Η κοινωνία είναι έτοιμη, η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να διστάσει σήμερα».

Νωρίτερα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ξεκαθάρισε πως από την πλευρά της Πολιτείας δεν πρόκειται να υπάρξει πρωτοβουλία για άρση του ασύλου, ενώ πρόσθεσε ότι ο νόμος υπάρχει και πως δεν ενεργοποιήθηκε, αφού δεν το ζήτησε ούτε η πρυτανεία, ούτε ο εισαγγελέας.

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, δήλωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις πανεπιστημιακές Αρχές και πως έχει κάνει σαφές ότι υποστηρίζει τις αποφάσεις και τις επιλογές του πανεπιστημίου.

Για τα επεισόδια της Κυριακής είπε πως υπήρξε καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ πρόσθεσε ότι η επίθεση κατά του κ. Κίττα εμπίπτει στο κοινό ποινικό δίκαιο. «Δεν υπάρχει καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασιμό».

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του κ. Κίττα, ο οποίος νοσηλεύεται σε κανονικό θάλαμο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Αρχικά ο κ. Κίττας νοσηλευόταν μονάδα εντατικής, καθώς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και υπέστη και καρδιακό επεισόδιο.

Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1083196&lngDtrID=244