Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ποινική δίωξη αντιμετωπίζουν γονείς 13 συλληφθέντων στα επεισόδια

9 Δεκεμβρίου 2009

Ποινική δίωξη αντιμετωπίζουν γονείς 13 συλληφθέντων στα επεισόδια

Υπόλογοι στη Δικαιοσύνη είναι οι γονείς δεκατριών ανηλίκων που συνελήφθησαν στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών, με βάση τα στοιχεία της προανακριτικής δικογραφίας, προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων σε βάρος των γονέων των ανηλίκων που -κατά τις διωκτικές αρχές- φέρονται ως δράστες αξιοποίνων πράξεων.

Ένας μάλιστα από τους ανήλικους κατηγορούμενους αντιμετωπίζει αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς διώκεται με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου που ποινικοποιεί την χρήση της κουκούλας.

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε η πρώτη καταδίκη για τα επεισόδια της Κυριακής.

Νεαρή Ισπανίδα που συνελήφθη στη διάρκεια των επεισοδίων, καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών, με τριετή αναστολή.

Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων, ενώ την αθώωσε από την κατηγορία της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν και δύο άτομα -εκ των οποίων ένας ανήλικος- που συνελήφθησαν τη Δευτέρα, μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, κατά τη διάρκεια μικροεπεισοδίων στο ύψος της Πύλης Εμπορίου της ΔΕΘ.

Ο εισαγγελέας τούς απήγγειλε κατηγορίες για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και διατάραξη κοινής ειρήνης. Ο ενήλικος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο, ενώ για τον ανήλικο θα προσδιοριστεί ρητή δικάσιμος.

Εξάλλου, ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 2ης Ειδικής Ανακρίτριας έξι από τους νεαρούς που συνελήφθησαν την Κυριακή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και αντιμετωπίζουν κακούργημα.

Οι κατηγορίες σε βάρος των νεαρών αφορούν τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης από δράστη που τελούσε βιαιοπραγίες με καλυμμένο το πρόσωπο (κακούργημα), απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικού, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι νεαροί επιβάλλοντάς τους τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε ό,τι αφορά στη δίκη των 42 καταληψιών του δημαρχείου του Κερατσινίου, αυτή αναβλήθηκε για τις 2 Μαρτίου 2010 έπειτα από αίτημα των συνηγόρων τους, οι οποίοι ζήτησαν χρόνο να μελετήσουν τις δικογραφίες.

Οι 42 νεαροί κατηγορούνται για συνολικά πέντε πλημμελήματα.

Αναφορικά με τους 22 κατηγορουμένους που συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο στο στέκι «Ρεσάλτο», υπενθυμίζεται ότι αφέθησαν ελεύθεροι -άλλοι με και άλλοι χωρίς περιοριστικούς όρους- μετά τις απολογίες τους.

Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1083648&lngDtrID=244