Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κι άλλα βέτο στο δρόμο της Τουρκίας προς ΕΕ από την Κύπρο

9 Δεκεμβρίου 2009

Κι άλλα βέτο στο δρόμο της Τουρκίας προς ΕΕ από την Κύπρο

Βέτο σε έξι ακόμη κεφάλαια των ευρω-τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων έθεσε επί της ουσίας σήμερα η Λευκωσία κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ενόψει της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής των 27.

Τα κεφάλαια αυτά αφορούν την κοινή εξωτερική πολιτική, την ενέργεια, την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, και το χώρο ασφάλειας και δικαιοσύνης.

“Στόχος ήταν να μην περάσει αλώβητη η Τουρκία και ο στόχος επετεύχθη” τόνισε ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας Μάρκος Κυπριανού ενώ “για στενή συνεργασία και ανοιχτό συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας” έκανε λόγο ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σε βάρος της κυπριακής αντιπροσωπείας από πλευράς της σουηδικής προεδρίας και της Βρετανίας, η οποία μάλιστα απείλησε να εκδώσει δική της μονομερή δήλωση ότι δυσαρεστείται από το αποτέλεσμα της Συνόδου, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντίδραση της Γαλλίας αλλά και της Ολλανδίας.

Συνολικά στα 35 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων έχουν παγώσει με βέτο των διαφόρων πλευρών τα 20.

Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε εισηγήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, τις οποίες διατύπωσε δημοσίως ύστερα από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, για τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και χρονοδιάγραμμα λύσης μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι “δεν πρέπει να επαναλάβουμε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και αποδείχθηκαν ατελέσφορες”.

Πηγή: Infognomon Politics