Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου (με φωτογραφικό υλικό)

11 Δεκεμβρίου 2009

Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου (με φωτογραφικό υλικό)

Τελέστηκε και φέτος, στην Ιερά Μονή του Χιλανδαρίου, η καθιερωμένη αγρυπνία για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην οποία, ως είθισται, προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. κ. Εφραίμ συνοδευόμενος από ψάλτες της Μονής του, οι οποίοι έψαλαν στο δεξιό χορό. Αποτελεί έθος, σ’ αυτή την εορτή να χοροστατεί ο εκάστοτε Ηγούμενος της Μονής του Βατοπαιδίου και αντιστοίχως στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η οποία είναι και η επίσημη εορτή του Βατοπαιδίου να προεξάρχει ο εκάστοτε Ηγούμενος του Χιλανδαρίου.

Ο Μικρός Εσπερινός ξεκίνησε στις 4.00 μ.μ., ακολούθησε τράπεζα και η αγρυπνία άρχισε στις 6.30 μ.μ. με διακοπή από τις 2.00 π.μ. ως τις 6.30 π.μ. Η Θεία Λειτουργία τελείωσε γύρω στις 10.00 π.μ. Ακολούθησε η εορταστική τράπεζα, όπου οι δύο Καθηγούμενοι, Βατοπαιδίου και Χιλανδαρίου (ο αντικαταστάτης του στην προκειμένη περίπτωση ιερομ. Μεθόδιος), αντάλλαξαν ευχές και σχολίασαν το νόημα της εορτής καθώς και τις σχέσεις των δύο μοναστηριών.

Παρότι η Μονή φέτος δεν γιόρτασε πανηγυρικά λόγω των αναστηλωτικών της εργασιών (θυμηθείτε την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Μαρτίου 2004 και έκαψε περίπου τα 2/3 της Μονής), οι προσκυνητές έφθασαν περίπου τους 200, γεγονός που δείχνει για ακόμη μια φορά την ιδιαίτερη ευλάβεια των πιστών προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και το Άγιο Όρος.

Ιωάννης Παπαδόπουλος

Οι αναστηλωτικές εργασίες στη Μονή Χιλανδαρίου είναι σε εξέλιξη μετά την καταστροφική πυργκαγιά