Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μεγάλα προβλήματα από χιονοπτώσεις σε Ευρώπη και Ιαπωνία

19 Δεκεμβρίου 2009

Μεγάλα προβλήματα από χιονοπτώσεις σε Ευρώπη και Ιαπωνία

Μεγάλα τα προβλήματα στις συγκοινωνίες από τις έντονες χιονοπτώσεις σε Βρετανία-Γαλλία-Βέλγιο-Ρουμανία και τη Βόρεια Ιαπωνία.

Οι έντονες χιονοπτώσεις σε Γαλλία, Βρετανία και Βέλγιο, έχουν προκαλέσει από χθες μεγάλα προβλήματα στις αεροπορικές και οδικές συγκοινωνίες ενώ εκατοντάδες ταξιδιώτες έχουν αποκλειστεί αυτή την περίοδο των εορτών.

Εκατοντάδες ταξιδιώτες διανυκτέρευσαν στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ Ντε Γκολ του Παρισιού, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ εκπρόσωπος της Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε ότι τέσσερα αεροπλάνα δεν απογειώθηκαν χθες το βράδυ από το διεθνές αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο μοιράστηκαν στρώματα, κουβέρτες και φαγητό και παρέμειναν ανοικτά όλη την νύκτα τα μπαρ του αεροδρομίου.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ζήτησε από τις εταιρείες να ακυρώσουν το 30% των προγραμματισμένων πτήσεών τους για σήμερα από και προς το αεροδρόμιο Ντε Γκολ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της χιονόπτωσης και των βροχοπτώσεων υπάρχει πρόβλημα ορατότητας σε 54 από τα 96 συνολικά διαμερίσματα της χώρας.

Από την άλλη πλευρά της Μάγχης σημαντικές χιονοπτώσεις σημειώνονται στην νοτιοανατολική και βορειοανατολική Αγγλία με αποτέλεσμα να κλείσει το αεροδρόμιο στο Λούτον, βόρεια του Λονδίνου. Όμως η εταιρεία EasyJet ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσει το μεσημέρι.

Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώνονται στο αεροδρόμιο Γκάντγουικ,ν ότια του Λονδίνου που έκλεισε χθες το βράδυ και σήμερα. Εκατοντάδες οδηγοί πέρασαν την νύκτα μέσα στα αυτοκίνητά τους στους αυτοκινητοδρόμους στο Κέντ (νοτιοανατολικά)και στο Σάφολκ(βορειοανατολικά),ενώ η αστυνομία στο Εσσεξ (νότια)ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν περί τα 180 τροχαία και έκλεισαν ορισμένα σχολεία στην νότια Αγγλία. Στο Κεντ πολλοί αυτοκινητόδρομοι παρέμειναν κλειστοί. Στην ανατολική και νότια Αγγλία έπεσε χιόνι που έφθασε σε ύψος τα 12 εκατοστά.

Στο Βέλγιο περίπου εκατό πτήσεις προς και από το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών ακυρώθηκαν, ενώ η κίνηση στους δρόμους που χθες παρουσίασε μεγάλα προβλήματα σήμερα αποκαθίσταται σταδιακά. Μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν εξαιτίας της χιονόπτωσης στις αεροπορικές και οδικές συγκοινωνίες και στην Ρουμανία, ενώ έχουν αποκλειστεί πολλά χωριά.

Παρέλυσαν οι συγκοινωνίες στην βόρεια Ιαπωνία

Οι έντονες χιονοπτώσεις που σημειώνονται σήμερα στην Ιαπωνία έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στις οδικές κυρίως συγκοινωνίες κατά μήκος των ακτών προς την Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Ψυχρές αέριες μάζες συνέτειναν ώστε να σημειωθούν έντονες χιονοπτώσεις και μεγάλη πτώση του υδραργύρου που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ για τον Δεκέμβριο στην βόρεια Ιαπωνία, ανακοινώθηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία.

Στην πόλη Νιγκάτα το ύψος του χιονιού έφθασε τα 28 εκατοστά και η χιονόπτωση θεωρείται η εντονότερη για τον μήνα αυτό τα τελευταία 24 χρόνια. Ακυρώθηκαν 24 πτήσεις εσωτερικού και 62 δρομολόγια των σιδηροδρόμων ενώ μία διεθνής πτήση καθυστέρησε για οκτώ ώρες.

Στην βόρεια Ιαπωνίας το ύψος του χιονιού έφθασε τα 93 εκατοστά στην Τσουρουόκα και τα 86 στην Ακίτα χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo. Στο νησί Χοκάϊντο (βόρεια)το θερμόμετρο έδειξε μείον 25 βαθμούς που θεωρείται η χαμηλότερη θερμοκρασία για τον Δεκέμβριο που σημειώθηκε ποτέ στην περιοχή.

Η μετεωρολογική προβλέπει ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο κυρίως στην βόρεια Ιαπωνία και στην Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Στα λευκά «ντύθηκε» η Βουλγαρία

Σφοδρές χιονοπτώσεις «έντυσαν» τη Βουλγαρία στα λευκά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, παρά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, που ανέφεραν ότι το χιόνι θα πέσει την Πρωτοχρονιά.

Σε όλη τη χώρα εκχιονιστικά μηχανήματα επιστρατεύτηκαν για να παραμείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο και οι εταιρίες καθαριότητας χρησιμοποίησαν όλο το δυναμικό που διαθέτουν, διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Ρόσεν Πλεβναλίεφ σε συνέντευξη για την κακοκαιρία στη Σόφια.

Η αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων εξαιτίας της κακοκαιρίας μετατράπηκε σε πολιτικό ζήτημα. Σύμφωνα με τη δήμαρχο Σόφιας Ιορντάνκα Φαντάκοβα, ο χειμώνας δεν βρήκε απροετοίμαστες ούτε τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ούτε τις εταιρίες καθαριότητας, που ενεργοποιήθηκαν αμέσως ώστε να εξασφαλίσουν ομαλές συνθήκες οδικής κυκλοφορίας.

Αντίθετη είναι η άποψη της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας των δημοτικών συμβούλων του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» Ζέλιο Μπόιτσεφ, «δεν υπάρχει ούτε ίχνος καλής διοργάνωσης», στις ενέργειες του δήμου.

«Όπως κάθε χειμώνα, το χιόνι παρέλυσε τη Σόφια και φέτος. Τεράστια μποτιλιαρίσματα διέκοψαν την κυκλοφορία σε σταυροδρόμια της πρωτεύουσας για ώρες ολόκληρες» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φόκους» σε σημερινό σχόλιο για τα προβλήματα, που προκάλεσε το χιόνι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ