Ορθόδοξη πίστη

Εκλογή Αρχιερέων από τη βάση (ψήφο κλήρου και λαού)

20 Δεκεμβρίου 2009

Εκλογή Αρχιερέων από τη βάση (ψήφο κλήρου και λαού)

Ο π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης με τον πρώην Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλώρινας, κ.κ Αυγουστίνο Καντιώτη.

Όπως είναι γνωστό εις τους ασχολουμένους με την εκκλησιαστική ζωή και την ιστορία, η Εκκλησία στην αρχή της ζωής της, επέλεγε τους ταγούς της μέσω της βάσης της, του λαού της. Τα μέλη της Εκκλησίας (ο λαός και οι πρεσβύτεροι) ψήφιζαν τους υποψηφίους ηγέτες της Εκκλησίας.

Στο τέλος οι απόστολοι δια κλήρου εξέλεγαν τον νέο επίσκοπο η αρχιεπίσκοπο. Ακόμη και στα χρόνια μας τον θεσμό αυτό τον συναντούμε σε πολλές ορθόδοξες Εκκλησίες: πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Κύπρου κτλ. Δι᾽ αυτό και οι αρχιερείς η οι ιερείς ονομάστησαν κληρικοί.

Η άρνηση αυτής της παραδόσεως μόνο προβλήματα δημιούργησε έως και σήμερα στην Εκκλησία.

Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώνουμε ότι και οι πολιτικοί μας, αναγκαζόμενοι και πιεζόμενοι από τα πράγματα υιοθέτησαν αυτήν την πρακτική για την εκλογή των αρχηγών των κομμάτων τους.

Είναι μία καλή αρχή, η οποία γεννά ελπίδες και για το μέλλον της Εκκλησίας μας εάν επανέλθει η εκλογή των επισκόπων στη βάση, που είναι τα μέλη της.

Με τις εκλογές πολιτικών αρχηγών εντός των κομμάτων θ᾽ αποδειχθεί βέβαια σε ποιό βαθμό συνειδητοί πολίτες και έλληνες, είναι τα μέλη των κομμάτων που θα κληθούν να ψηφίσουν για τον νέο αρχηγό του κόμματός τους.

Ας εξετάσουν προηγουμένως προσεκτικά τις αρχές, τον βίο και την πολιτεία των υποψηφίων αρχηγών κι ας επιλέξουν τον καλύτερο για το κόμμα τους και σωστούς για την κοινωνία και την πατρίδα μας.

Έτσι γινόμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.

Ας ελπίσουμε ότι και η Εκκλησία μας θα επιστέψει εις τον Ευαγγελικό τρόπο εκλογής των Αρχιερέων μας, δια της ψήφου του κλήρου και του ευσεβούς λαού της.

19/12/2009

Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης

Πηγή: http://www.freemonks.gr/index.php?page=news_info&lang=1&id=135