Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κοπεγχάγη: Ήταν στραβό το κλίμα… (με φωτογραφικό υλικό)

21 Δεκεμβρίου 2009

Κοπεγχάγη: Ήταν στραβό το κλίμα… (με φωτογραφικό υλικό)


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ , Barack Obama, διασχίζει την αίθουσα τύπου μετά την συνάντηση του, με τους ηγέτες των άλλων χωρών, την τελευταία μέρα του συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή, στο Bella Center, στις 18 Δεκεμβρίου 2009.


Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Ban Ki-moon, συνοδευόμενος μέασα από την άιθουσα τύπου στο Bella Center την δωδέκατη μέρα του συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή, στις 18 Δεκεμβρίου 2009.


Ο φακός του Chris Crow φωτογραφίζει τον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, να μιλάει στον τύπο μέσα στο Bella Center την τελευταία μέρα της COP 15.

Κείμενο: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Φωτογραφία: Συνεργασία της ιστοσελίδας μας Blue Planet με την ομάδα IncvestigateWest και τους φωτογράφους της Chris Crow και Mark Malijan. Η ομάδα κατέγραψε το συνέδριο, τις μάχες στους δρόμους σε καθημερινή βάση.

Ένας αστυνομικός συλλαμβάνει έναν διαδηλωτή που προσπάθησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό στην διάρκεια της πορείας “Reclaim Power” στην Κοπεγχάγη.

Απογοήτευση και απροθυμία λήψης ρηξικέλευθων αποφάσεων από τις αναπτυγμένες χώρες για την προστασία του πλανήτη σημάδεψαν τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Κοπεγχάγη. Την ύστατη στιγμή και για την «τιμή των όπλων», συντάχθηκε μια μη νομικά δεσμευτική συμφωνία που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε ένα χρόνο. Οι ισχυροί του κόσμου έφυγαν από την Κοπεγχάγη «κλείνοντας την πόρτα» στο μέλλον της Γης, αλλά από το «παράθυρο» μπαίνει ενδυναμωμένο το κίνημα των πολιτών και των οργανώσεων της Αντι-Συνόδου.

Η αστυνομία προσπαθεί να σταματήσει τους διαδηλωτές που εφορμούν στο Bella Center, την ένατη μέρα των συνομιλιών στην Κοπεγχάγη, στις 16 Δεκεμβρίου 2009. Η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέυ πιπεριού και γκλόμπ εναντίον των διαδηλωτών και συλλαμβάνει 230 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Την ελπίδα διαδέχτηκε πολύ γρήγορα το κλίμα δυσπιστίας και απογοήτευσης, τη στιγμή που επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις διεμήνυαν ότι «η αποτυχία της Συνόδου δεν αποτελεί επιλογή». Οι αρχικά υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για μία νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου εξανεμίστηκαν πριν καν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με δραματικό παρασκήνιο.

Στο κείμενο συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική και Βραζιλία τελικώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ποσοστά για την μείωση των εκπομπών αερίου, ωστόσο, όλες οι χώρες δεσμεύονται να τα παρουσιάσουν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2010. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες συμφώνησαν διστακτικά να υπογράψουν τη συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τους εμπνευστές της θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο (1997).

Γύρω στους 500 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία ‘No Borders’ στην Κοπενχάγη, στις 14 Δεκεμβρίου 2009. Δεν υπήρξανε συλλήψεις, παρόλο που καταστράφηκε μια λάμπα δρόμου και την ύπαρξη ενός τεράστιου φουσκωτού μπαλονιού που χρησιμοποιήθηκε από τους διαδηλωτές.

Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση ως επίσημη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να υπογραφεί από το σύνολο των 193 κρατών που μετέχουν στις συνομιλίες. Οι διατυπώσεις του κειμένου χαρακτηρίζονται μη ουσιαστικές και απλώς περιγραφικές με στοιχεία που είναι ήδη είναι γνωστά, τη στιγμή που για μια ουσιαστική αλλαγή πλεύσης σε παγκόσμιο επίπεδο θα απαιτούσαν πιο ριζοσπαστικές προτάσεις και πρωτοβουλίες. Οι υποστηρικτές της συμφωνίας όπως ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Ραντ, η αντιπροσωπεία της Κίνας κ.ά., χαρακτήρισαν τη συμφωνία «εξαιρετικά σημαντική», αντίθετα η Μέρκελ και ο Σαρκοζύ παραδέχτηκαν πως  χρειάζονται πολλά  περισσότερα βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντιπροσωπείες της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Κούβας και της Νικαράγουας, όπως και εκπρόσωποι μικρών νησιών του Ειρηνικού αποκήρυξαν τη συμφωνία, τονίζοντας ότι δε θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ότι καταρτίστηκε αδιαφανώς.

Η πικρία που άφησε η Σύνοδος στη κοινή γνώμη αντικατοπτρίζεται στις αντιδράσεις ανεπτυγμένων χωρών και οικολογικών οργανώσεων. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος μιας εφημερίδα της Δανίας που τιτλοφόρησε το πρωτοσέλιδό της «Brokenhagen». «Η πόλη της Κοπεγχάγης είναι τόπος εγκλήματος απόψε και οι ένοχοι το σκάνε, πάνε στο αεροδρόμιο», σχολίασε ο Τζον Σόβεν, διευθυντής της Βρετανικής Greenpeace. Η οργάνωση WWF εξέφρασε την “απογοήτευσή της”. Η οργάνωση Φίλοι της Γης έκανε λόγο για συμφωνία “που αποτελεί καταστροφή για τους φτωχότερους στον κόσμο”.

Σε αυτό που μπορούμε όλοι πλέον να ελπίζουμε είναι ότι η Κοπεγχάγη δεν τελείωσε…

Μία διαδήλωση κοντά στο λιμάνι της Κοπεγχάγης λήγει με την σύλληψη 275 διαδηλωτών και του φωτογράφου μας Chris Brown.

Η αστυνομία ανακρίνει ένα μέλος της Green Peace πριν την ένερξη μιας πορείας με την ονομασία “Hit the Production”, κοντά στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. “Ποιός είναι ο αρχηγός σας?” ρωτάνε, “είμαστε όλοι αρχηγοί ” , απαντάει αυτός.


Ένας διαδηλωτής βοηθάει να κουβαλήσουν ένα πανό που γράφει “Hit the Production” σε μία διαδήλωση κοντά στο λιμάνι της Κοπεγχάγης,.


Η αστυνομία διώχνει με βία έναν διαδηλωτή από ένα φορτηγό ανεφοδιασμού που έχει μικροφωνική σε μία διαδήλωση κοντά στο λιμάνι της Κοπεγχάγης .


Μετά την απομάκρυνση από το το φορτηγό ανεφοδιασμού τους, από την αστυνομία, οι δύο διαδηλωτές πηγαίνουν όπου τους έχει πει η αστυνομία.


Η Δανική αστυνομία χρησιμοποιεί επιθετικά σκυλιά για να κρατήσει τους διαδηλωτές σε απόσταση κοντά στο λιμάνι της Κοπεγχάγης κατά την διάρκεια της COP 15.


Ένας αστυνομικός σπρώχνει έναν διαδηλωτή στο έδαφος καθώς αυτός προσπαθεί στιγμιαία να αμφισβητήσει τις αστυνομικές διαταγές να μείνει καθισμένος στο έδαφος.


Ένας αστυνομικός δένει πισθάγκωνα έναν διαδηλωτή, καθώς εκείνος μαζί με εκατοντάδες άλλους προσπάθησαν να σπασουν τον αστυνομικό κλοιό.


Ένας διαδηλωτής μετά την σύλληψή
του αρνείται να περπατήσει, αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να τον κουβαλήσουν.


Αστυνομικοί τρέχουν να προλάβουν τους διαδηλωτές καθώς προσπαθούν να διασπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας.

Τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας:

– Μακροπρόθεσμοι στόχοι
«Βαθιές περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές απαιτούνται με προοπτική να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές, ώστε να κρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2C».

– Νομικά δεσμευτική συμφωνία
Μία πρόταση που επισυνάπτεται καλεί για μία νομικά δεσμευτική συνθήκη έως τα τέλη του επόμενου έτους.

– Χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών
Το κείμενο αναφέρει: «Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους και τεχνολογία, προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε μικρά νησιωτικά κράτη και χώρες της Αφρικής:
«Οι ανεπτυγμένες χώρες θέτουν έναν στόχο κινητοποίησης τα 100 δισ. δολάρια το χρόνο έως το 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αναπτυσσομένων χωρών. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από ένα εύρος πηγών, ιδιωτικών και δημόσιων, διμερών και πολυμερών».

Σε παράρτημα αναφέρονται οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις από ανεπτυγμένες χώρες για την περίοδο 2010-2012: Από την ΕΕ 10,6 δισ. δολάρια, την Ιαπωνία 11 δισ. δολάρια, τις ΗΠΑ 3,6 δισ. δολάρια.

– Μείωση εκπομπών
Οι λεπτομέρειες για τα σχέδια μετριασμού των ρύπων περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστά παραρτήματα, ένα για τους στόχους των ανεπτυγμένων χωρών και ένα για τις εθελοντικές δεσμεύσεις των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτές δεν είναι δεσμευτικές και περιγράφουν την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά τις δεσμεύσεις – κυμαινόμενες από τις «υπό σκέψη» για τις ΗΠΑ έως τις «εγκριθείσες με νομοθεσία» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Παρακολούθηση των δεσμεύσεων
Ένα από τα σημεία αδιεξόδου, κυρίως επειδή η Κίνα αρνήθηκε να αποδεχθεί διεθνείς ελέγχους, αφορά στην παρακολούθηση των δεσμεύσεων των αναπτυσσομένων χωρών. Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να αναφέρουν τα αποτελέσματα στα Ηνωμένα Έθνη κάθε δύο χρόνια, με μερικούς διεθνείς ελέγχους ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Δύσης για διαφάνεια, αλλά και να διασφαλισθεί ότι η εθνική κυριαρχία θα τύχει σεβασμού.

– Προστασία Δασών
Η συμφωνία αναγνωρίζει τη σημασία της μείωσης εκπομπών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση δασών και την ανάγκη να ενταθεί η απομάκρυνση αερίων του θερμοκηπίου από τα δάση.
– Υπάρχει συμφωνία για κίνητρα, ώστε να χρηματοδοτηθούν δράσεις από τον ανεπτυγμένο κόσμο και τέλος,
– Οι αγορές άνθρακα αναφέρονται, αλλά όχι λεπτομερειακά.

Πηγές: http://www.blue-planet.gr/index.php?ID=VhILOV1imAnM7o22&Rec_ID=946