Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η γενετική κληρονομιά από τους γονείς. Τι βρήκαν οι ερευνητές

22 Δεκεμβρίου 2009

Η γενετική κληρονομιά από τους γονείς. Τι βρήκαν οι ερευνητές

Μπορεί κάποιο γονίδιο να μεταφέρει ευλογίες ή την κατάρα μιας ασθένειας; Εξαρτάται από το αν έχει κληρονομηθεί από τον πατέρα ή την μητέρα, μας αναφέρουν οι ερευνητές.

Μια ομάδα ερευνητών από τη Γενετική Εταιρεία Decode της Ισλανδίας βρήκαν μεταλλάξεις γονιδίων ορισμένων ασθενειών που μπορούν να εκδηλωθούν μόνο αν κληρονομηθούν από κάποιο συγκεκριμένο γονέα.

Ένα γονίδιο που σχετίζεται με το διαβήτη μπορεί να προστατεύσει από την ασθένεια μόνο αν κληρονομηθεί από την μητέρα αλλά αυξάνει το κίνδυνο να ασθενήσει το παιδί αν το έχει κληρονομήσει από τον πατέρα. Τρία άλλα γονίδια που σχετίζονται με το διαβήτη είχαν διαφορετικές, αλλά μικρότερες επιδράσεις, ανάλογα από τον αν κληρονομήθηκαν από τον πατέρα ή την μητέρα.

Ένας από τους ερευνητές ανέφερε: « Μπορούμε να κάνουμε αυτή τη ανακάλυψη γιατί βρισκόμαστε στη μοναδική θέση να μπορούμε να διαχωρίζουμε ποια γονίδια κληρονομούνται από τον πατέρα και ποια από την μητέρα».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ένα γονίδιο που αυξάνει κάπως τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού αν κληρονομηθεί από τον πατέρα, αλλά αντίθετα δεν είχε καμιά επίδραση αν προερχόταν από την μητέρα- μάλλον είχε και μια μικρή προστατευτική επίδραση.

Ένα γονίδιο που σχετίζεται με την αργή εξέλιξη μιας μορφής καρκίνου του δέρματος ήταν πολύ πιο επικίνδυνο αν κληρονομήθηκε από τον πατέρα.

Επίσης οι ερευνητές ξαφνιάστηκαν με τις ιδιότητες του γονιδίου που μόλις έχει ανακαλυφθεί για τον διαβήτη τύπου 2, γνωστό ως SNP. «Η επίδραση της μετάλλαξης αυτού του γονιδίου δεν είναι μόνο τεράστια αλλά και ασυνήθιστη. Αν κληρονομηθεί από τον πατέρα, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη είναι 30% μεγαλύτερος από άλλους που κληρονομούν την μετάλλαξη που δεν σχετίζεται με τον διαβήτη», γράφουν οι ερευνητές. « Αν αντίθετα κληρονομηθεί από την μητέρα, ο κίνδυνος εμφάνισης αυτού του τύπου διαβήτη, μειώνεται κατά 10 %».

«Σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτούς που πήραν μέρος στην έρευνα έχουν κληρονομήσει την μετάλλαξη με τον μεγαλύτερο κίνδυνο του SNP, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κατά 50% περισσότερο να αναπτύξουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της ζωής τους, παρά αυτοί που κληρονόμησαν το γονίδιο με την προστατευτική μετάλλαξη»

Οι ερευνητές είχαν εξετάσει το γενετικό κώδικα περισσοτέρων των 38 χιλιάδων Ισλανδών, των οποίων η γενετική κληρονομιά έχει μεταβληθεί πολύ λίγο από την κάθοδο των Βίκινκς πριν από 1000 χρόνια.