Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

7.400 νέοι φοιτητές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο

23 Δεκεμβρίου 2009

7.400 νέοι φοιτητές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο

ΠΑΤΡΑ: Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, 19/12/2009, στα γραφεία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, φορέων του νομού και ενδιαφερομένων υποψηφίων φοιτητών, η ετήσια δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.

Πλέον, ανοίγονται νέες προκλήσεις για τους φοιτητές που στάθηκαν τυχεροί και θα έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα εξίσου χρήσιμο πτυχίο, ενώ το γεγονός ότι φέτος κατατέθηκαν 77.592 αιτήσεις (συμμετοχή ρεκόρ) δείχνει τη ραγδαία πρόοδο της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως επεσήμανε σε σύντομο χαιρετισμό του και ο πρόεδρος της Δ.Ε., καθηγητής Χάρης Κοκκόσης. Φέτος προσφέρθηκαν στους υποψηφίους 7.400 θέσεις σε 32 συνολικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ τυχερός ήταν ένας στους 7,5 περίπου.

Οι περισσότερες αιτήσεις κατατέθηκαν στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (περίπου 45.000) και από αυτά τις περισσότερες συγκέντρωσε το πρόγραμμα «Σπουδές στην Εκπαίδευση» όπου για 350 θέσεις κατατέθηκαν 6.742 αιτήσεις. Στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών κατέθεσαν αίτηση συνολικά 31.559 υποψήφιοι οι οποίοι διεκδικούν 4200 θέσεις. Παράλληλα υποβλήθηκαν 348 αιτήσεις στα προγράμματα σπουδών ΑΜΕΑ καθώς και 766 αιτήσεις στα προγράμματα σπουδών ΑΤΕΙ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν οι καθηγητές κ.κ. Σκόνδρας και Παναγιωτόπουλος, που ήσαν υπεύθυνοι για την ομαλή διεξαγωγή της ηλεκτρονικής κλήρωσης και με βάση την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, προκύπτουν τα εξής:

-Το 2000 υποβλήθηκαν 49.284 αιτήσεις, ενώ φέτος 77.592

-Οι πιο δημοφιλείς ημέρες της υποβολής των αιτήσεων, στο χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου, που έληξε η προθεσμία, ήσαν οι πρώτες πέντε (1,2,3,4,5 Νοεμβρίου) όπου υποβλήθηκαν 20.299 αιτήσεις και οι πέντε τελευταίες (6, 7,8,9,10 Δεκεμβρίου), όπου υποβλήθηκαν 16.242 αιτήσεις.

-Στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, η αναλογία εισαγωγής ήταν ένας στους 7 υποψήφιους, ενώ στα μεταπτυχιακά, ένας στους 14.

-Στα προπτυχιακά προγράμματα, η Διοίκηση Επιχειρήσεων, οι σπουδές στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Πολιτισμό και η Πληροφορική, είχαν τις μικρότερες πιθανότητες εισαγωγής, λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων.

-Στα μεταπτυχιακά προγράμματα, η τραπεζική είχε αναλογία ένας στους 22,3, η Διοίκηση Μονάδων Υγείας ένας στους 21, 5 και η Διαχείριση Αποβλήτων ένας στους 21,5

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Τα αποτελέσματα εισαγωγής έχουν αναρτηθεί από στο διαδίκτυο, ενώ οι αρχικώς επιλεγέντες καθώς και οι επιλαχόντες (υποψήφιοι των κατηγοριών Α και Β) καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Ε.Α.Π. στο διαδίκτυο αμέσως μετά την κλήρωση ώστε να πληροφορηθούν σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής τους. Καλούνται επίσης οι επιλεγέντες και επιλαχόντες (κατηγορίες Α και Β), με δική τους ευθύνη, να αντλήσουν από το διαδίκτυο όλα τα απαραίτητα για την εγγραφή τους έντυπα, να τα συμπληρώσουν και να τα αποστείλουν στο Ε.Α.Π. με συστημένη επιστολή το αργότερο έως και τις 15 Ιανουαρίου 2010 (αποκλειστική προθεσμία, σφραγίδα ταχυδρομείου). Στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ μπορούν επίσης να δουν την κατηγοριοποίηση των υποψηφίων με βάση τη σειρά κατάταξής τους (κατηγορίες Α, Β και Γ).

Συγκεκριμένα:

-Οι ανήκοντες στην Κατηγορία Α θα πρέπει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2010 να καταβάλουν την οικονομική τους συμμετοχή και να στείλουν μαζί με τα δικαιολογητικά τους και το αντίγραφο κατάθεσης στην Τράπεζα.

-Οι ανήκοντες στην Κατηγορία Β θα πρέπει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2010 να στείλουν τα δικαιολογητικά τους χωρίς να καταθέσουν χρήματα σε αυτή τη φάση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΕΑΠ στο διαδίκτυο στις 5 Μαρτίου 2010 για να δουν τον πίνακα των υποψηφίων Κατηγορίας Β οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του Ε.Α.Π. και, με αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καλύπτουν ακριβώς τα κενά από την Κατηγορία Α, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγγραφής τους.

-Οι ανήκοντες στην κατηγορία Γ (όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι) θα πρέπει στις 16/04/2010 να επισκεφθούν με δική τους ευθύνη την ιστοσελίδα του ΕΑΠ για περισσότερες πληροφορίες. Οι ανήκοντες στην κατηγορία αυτή έχουν πιθανότητα εγγραφής εάν συντρέχουν και γι’ αυτούς οι προϋποθέσεις του Ε.Α.Π. και υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν κενές θέσεις από τις κατηγορίες Α και Β, τόσες που να φθάνουν τον αύξοντα αριθμό κατάταξης κάποιου από την κατηγορία Γ.

Η άντληση των απαραιτήρων εντύπων για την υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνει αποκλειστικά μέσω του Διαδικτύου.

Όσοι υποψήφιοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για την αναζήτηση των αποτελεσμάτων της κλήρωσης καθώς και για την άντληση των απαραίτητων για την εγγραφή τους εντύπων θα μπορούν να εξυπηρετούνται, από τις 7 Ιανουαρίου έως και τις 14 Ιανουαρίου 2010, και από τα γραφεία του Ε.Α.Π. στην Πάτρα, στην Πάροδο Αριστοτέλους 18, Περιβόλα Πατρών, Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9.00π.μ. – 19.00μ.μ.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν ο αντινομάρχης Γιώργος Μπινιέρης, ο αντιδήμαρχος Νίκος Τζανάκος, ο τ. πρόεδρος της Δ.Ε. του Ε.Α.Π., Παναγιώτης Σιαφαρίκας, ο καθηγητής Γ. Καραϊσκάκης, ο γενικός γραμματέας του Ε.Α.Π., Χ., Ροδοπουλος, στελέχη του Ε.Α.Π. και πολλοί ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι.

Πηγή: http://www.gowest.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=18427&Itemid=1892