Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Το δράμα της Βηθλεέμ 2.009 χρόνια μετά

26 Δεκεμβρίου 2009

Το δράμα της Βηθλεέμ 2.009 χρόνια μετά

Σε ατμόσφαιρα εκδήλως κατανυκτική, ένας πιστός μετακινείται στο εσωτερικό του Ναού της Γενέσεως στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς Δυτική Οχθη, κρατώντας δύο αναμμένα κεριά (RΕUΤΕRS/ ΑΜΜΑR ΑWΑD)

Τείχος ύψους οκτώ μέτρων έκτισε το Ισραήλ ανάμεσα στη γενέθλια πόλη του Ιησού και στην Ιερουσαλήμ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ Oι δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές που θα βρεθούν αυτές τις ημέρες στη γενέτειρα του Ιησού για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα θα βρεθούν σε μια οχυρωμένη πόλη. Η Βηθλεέμ ασφυκτιά μέσα στο τσιμεντένιο τείχος ύψους οκτώ μέτρων το οποίο έχει ορθώσει το Ισραήλ ανάμεσα στη γενέθλια πόλη του Ιησού και στη γειτονική Ιερουσαλήμ. Σε μήνυμα που εξέδωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΡLΟ) για να υπενθυμίσει την ύπαρξη του αυθαίρετου και παράνομου τείχους, αναφέρει: «Το τείχος συμβολίζει τα Χριστούγεννα χωρίς ελπίδα για την αρχαία πόλη, όπου η καθημερινή ζωή κατακερματίζεται και πνίγεται από τη στρατιωτική παρουσία των κατακτητών».

Το Ισραήλ άρχισε να ανεγείρει το τείχος το 2000, όταν ξέσπασε η δεύτερη παλαιστινιακή ένοπλη εξέγερση (Ιντιφάντα) με φονικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε ισραηλινά καφενεία και σε λεωφορεία. Οι χριστιανοί που θα προσκυνήσουν στον τόπο όπου σύμφωνα με το Ευαγγέλιο γεννήθηκε ο Ιησούς θα αντικρίσουν μια μεγάλη επιγραφή πάνω σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο που γράφει: «Ειρήνη υμίν». Οπως, όμως, αναφέρει και η ανακοίνωση της ΡLΟ, «εφέτος για πρώτη φορά ύστερα από 2.000 χρόνια η Βηθλεέμ και η Ιερουσαλήμ θα χωρίζονται από το τείχος» που μαρτυρά τη διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει κηρύξει το τείχος παράνομο, διότι έχει κατασκευαστεί σε εδάφη τα οποία κατακτήθηκαν μετά τον πόλεμο του 1967, εκεί ακριβώς όπου οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να ιδρύσουν το κράτος τους. Σύμφωνα με ισραηλινές Αρχές, το τείχος μήκους ήδη 400 χιλιομέτρων «δεν θα είναι μόνιμο» αλλά θα κατεδαφιστεί «όταν η χώρα θα είναι ασφαλής και δεν θα κινδυνεύει από τρομοκρατικές επιθέσεις».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει μόνο σε 200 από τους τουλάχιστον 700 Παλαιστίνιους που το ζήτησαν να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για να επισκεφθούν τη Βηθλεέμ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού της Παλαιστινιακής Αρχής Χολούντ Νταϊμπές Αμπού Νταγέχ, αναμένονται τουλάχιστον 40.000 ξένοι τουρίστες για την περίοδο των εορτών.

«Τα τέσσερα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική βελτίωση στον τουριστικό τομέα και αυτό συνεπάγεται γενικότερη οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βηθλεέμ Σαμίρ Χαζμπούν. «Αυτό, όμως, δεν έλυσε τα οικονομικά μας προβλήματα. Πώς να προωθήσεις τη Βηθλεέμως ιερό τουριστικό προορισμό όταν περιβάλλεται από ένα απαίσιο τσιμεντένιο τείχος;» διερωτάται.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=306376&dt=24/12/2009