Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Χριστούγεννα με Κάλαντα, σούβλες και θαλάσσια μπάνια στην ομογένεια της Μελβούρνης

27 Δεκεμβρίου 2009

Χριστούγεννα με Κάλαντα, σούβλες και θαλάσσια μπάνια στην ομογένεια της Μελβούρνης

Μελβούρνη- Παράδοση και Χριστουγεννιάτικο πνεύμα ήταν τα κύρια συστατικά που συνέθεσαν τα φετινά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα της Αρχιεπισκοπής στη Μελβούρνη. Η γιορτή που αποτελεί θεσμό 23 χρόνων πλέον, έλαβε χώρα στο «Φέστιβαλ Χολ» (Festival Hall) της Μελβούρνης, παρουσία χιλιάδων θεατών.

Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν μαθητές από το Κολέγιο Άγιος Ιωάννης, νέοι της Πανηπειρωτικής Ένωσης, το χορευτικό συγκρότημα της Παμμακεδονικής και της Ποντιακής Εστίας και η Χορωδία Φλωριναίων. Τα δρώμενα επί σκηνής συμπεριλάμβαναν την παρουσίαση παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών και κάλαντα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και την παρουσίαση του Ορατορίου του Χέιντελ «Μεσσίας και Κωδωνοκρουσίες». Στο μεταξύ, με υψηλές θερμοκρασίες λόγω καλοκαιριού, οι περισσότεροι ομογενείς κάνουν οικογενειακά Χριστούγεννα στη Μελβούρνη, ενώ πολλοί καταφεύγουν και στις παραλίες για να δροσιστούν. Οι ομογενείς διατηρούν τα παραδοσιακά έθιμα των Χριστουγέννων μόνο όσον αφορά στο εορταστικό τραπέζι και τα δώρα.

Σχετικά λίγοι, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, πηγαίνουν στην εκκλησία και ακόμα λιγότεροι νηστεύουν τις μέρες που προηγούνται της μεγάλης εορτής για να κοινωνήσουν. Σύμφωνα με τον πατέρα Αντώνη Κρινά, εφημέριο του Αγίου Παντελεήμονα Ντάντενονγκ (Dandenong), γενικώς τα Χριστούγεννα δεν είναι όπως το Πάσχα, τουλάχιστον όσον αφορά τη θρησκευτική συμμετοχή. «Οι περισσότεροι δεν νηστεύουν. Υπάρχει πολύ λιγότερη διάθεση στον κόσμο για να πάει στην εκκλησία, για να εξομολογηθεί και να κοινωνήσει. Μάλλον, προτιμούν τα ψώνια οι περισσότεροι», λέει ο πάτερ Αντώνιος. Όπως έχει διαπιστώσει έπειτα από 25 περίπου χρόνια ως ιερωμένος στην Αυστραλία «ενώ θα έπρεπε οι υγιείς και οι νέοι να νηστεύουν, οι γέροι και οι άρρωστοι είναι αυτοί που εφαρμόζουν τη νηστεία».

Το πρωινό των Χριστουγέννων δεν είναι διανθισμένο από το «Χριστός Γεννάται» για την πλειοψηφία των ομογενών, είναι όμως διανθισμένο από κάρβουνα. Τα ετοιμάζουν οι περισσότεροι για να ψήσουν το αρνάκι της γιορτής και τις μπριζολίτσες.

Η παραδοσιακή γαλοπούλα συμπεριλαμβάνεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητη ίσως και λόγω καλοκαιριού. Στα περισσότερα ελληνικά σπίτια μετά το πλουσιοπάροχο γεύμα στήνεται και ελληνικό γλέντι και τα κλαρίνα αντιλαλούν στις γειτονιές της Μελβούρνης.

Πηγή: Greek Insight