Πολυμέσα - Multimedia

Δ΄ Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο (εναρκτήρια εισήγηση Γρ. Στάθη)

31 Δεκεμβρίου 2009

Δ΄ Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο (εναρκτήρια εισήγηση Γρ. Στάθη)

Ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Γρηγόριος Στάθης κατά την εναρκτήρια εισήγησή του

Πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αθήνα από 8 μέχρι 11 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας το Δ΄ Διεθνές Συνέδριο, Μουσικολογικό και Ψαλτικό, με γενικό τίτλο «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης» και συγκεκριμένο θέμα «Τα Γένη της (Ελληνικής) Βυζαντινής Ρυθμοποιίας & Ψαλτικά Θέματα».

Η σύγκληση αυτού του Συνεδρίου και η σύνθεση της θεματικής του έγινε με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ι.Ε.) και την οργανωτική συμπαράσταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, υπό την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου.

Πολλές από τις ομιλίες παρουσίασαν υψηλό επιστημονικό επίπεδο και στο βασικό θέμα του Συνεδρίου (περί του ρυθμού γενικώς) αλλά και σε διάφορα θέματα (θεωρητικής και πρακτικής φύσεως) που αφορούσαν εν γένει την Ψαλτική και ως τέχνη και ως επιστήμη, με την πεμπτουσία της να λαμβάνει χώρα στο τέλος κάθε ημέρας των συνεδριάσεων με αποδόσεις ύμνων από τις χορωδίες που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην  οργανωτική Επιτροπή και σε όλους όσους εργάστηκαν έτσι ώστε αυτό το Δ΄ Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο να έχει αίσιον πέρας, ξεπερνώντας με τον καλύτερο τρόπο τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν, συμβάλλοντας τόσο στην έρευνα όσο και σ’ αυτήν καθ’ αυτήν την πράξη της εκκλησιαστικής μας μουσικής.

Μπορείτε να ακούσετε την πολύ ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη εναρκτήρια εισήγηση του καθηγητού κ. Γρηγορίου Στάθη με θέμα: «Ρυθμοποιία ή ρυθμητική ή ρυθμική τέχνη (τα γένη και τα είδη και η χειρονομία)».

Stathis_synedrio mousikologiko

Ακούστε και ένα πολύ ωραίο μέλος, την «Νουθεσία» του Παναγιώτη Χρυσάφου του Νέου (17ος αι.) για τους «θέλοντας μουσικήν μαθείν», σε εξήγηση Γρηγορίου Στάθη .

Το ποιητικό κείμενο έχει ως εξής: «Ο θέλων μουσικήν μαθείν και θέλων επαινείσθαι, θέλει πολλάς υπομονάς, θέλει πολλάς ημέρας, θέλει καλόν σωφρονισμόν και φόβον του Κυρίου, τιμήν προς τον διδάσκαλόν του κατά εις τας χείρας, τότε να μάθη ο μαθητής και τέλειος να γένη».

Οι φιλόμουσοι αναγνώστες του ιστολογίου μπορούν να ακούσουν το μουσικό μέλος όπως υπέροχα το απόδωσε στο Β΄ Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο η Χορωδία «Οι Μαίστορες της Ψαλτικής Τέχνης» με χοράρχη τον Αχιλλέα Χαλδαιάκη: O thelon mousikin mathein

Και το μουσικό κείμενο: Nouthesia Chrysafou