Ορθόδοξη πίστη

“Νέα Τάξη”:Η επιστήμη είναι αγώνας εναντίον των ψευδαισθήσεων της ανθρωπότητας

31 Δεκεμβρίου 2009

“Νέα Τάξη”:Η επιστήμη είναι αγώνας εναντίον των ψευδαισθήσεων της ανθρωπότητας

VatopaidiFriend: Η Νέα Τάξη, προσπαθεί να νουθετήσει τα παιδιά μας, όσο γίνεται πιο μικρά με τις θεωρίες των “επιστημόνων” τους που μόνο αποπροσανατολισμό από την Αλήθεια μπορούν να φέρουν, μόνο και μόνο για να υποτάσονται σε αυτούς πιο εύκολα. Εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι μαϊμού για να πιστέψω τα λεγόμενα των “επιστημόνων” .

του Ανδρέα Δημητρίου

Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού

To Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οραματίζεται έναν πολίτη ο οποίος με την αποφοίτησή του από το Λύκειο θα έχει μια στέρεη κατανόηση των βασικών αρχών των μεγάλων θεωριών της επιστήμης. Οι θεωρίες της επιστήμης, όταν επιβεβαιωθούν, καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα κατανοεί τον κόσμο, ζει μέσα σε αυτόν και λύνει τα προβλήματά του. Μερικές θεωρίες ανέτρεψαν πεποιθήσεις αιώνων και προκάλεσαν επανάσταση στη σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο. Τονίζεται όμως ότι στην αρχή συνάντησαν πολύ έντονες αντιδράσεις και οι εμπνευστές τους αγωνίστηκαν και έκαναν πολλές θυσίες για να πείσουν.

Για παράδειγμα, η θεωρία του Κοπέρνικου διέλυσε την πεποίθηση που είχαν οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια ότι η γη είναι το κέντρο του σύμπαντος. Με την αναγνώριση ότι η γη είναι ένας απλός πλανήτης που γυρίζει γύρω από τον ήλιο, άνοιξε ο δρόμος για τα ταξίδια του διαστήματος που κάποτε υπήρχαν μόνο στη φαντασία, αλλά σήμερα θεωρούνται αυτονόητα.

Ο ‘Αινσταϊν, αργότερα, με τη θεωρία της σχετικότητας αποκάλυψε τα κρυμμένα μυστικά της ύλης και του Σύμπαντος. Σήμερα, κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τη φυσική χωρίς τη θεωρία της σχετικότητας και πολλές από τις καθημερινές εφαρμογές της φυσικής και της αστρονομίας προέρχονται κατευθείαν από αυτήν.

Η θεωρία του Δαρβίνου ανέτρεψε την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος είναι ένα είδος ξεχωριστό και πάνω από τα άλλα και τον συνέδεσε με το φαινόμενο της ζωής γενικά. Λέγεται σήμερα ότι τίποτε στη Βιολογία σήμερα δεν έχει νόημα χωρίς τη θεωρία της εξέλιξης που πρότεινε ο Δαρβίνος. Εξάλλου, η ίδια η αντίληψη ότι οι οργανισμοί βρίσκονται σε διαρκή αλλαγή και εξέλιξη έχει διαπεράσει όλες τις επιστήμες και την καθημερινότητα σαν παραδοχή ότι τίποτε δεν είναι στατικό. Οι έρευνες που ακολούθησαν τη θεωρία του Δαρβίνου οδήγησαν στις εκπληκτικές ανακαλύψεις της σύγχρονης βιολογίας και τις εφαρμογές της στην Ιατρική.

Ο Φρόυντ με τη θεωρία του για την οργάνωση της ανθρώπινης ψυχής ανέτρεψε τη ψευδαίσθηση ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά κινείται μόνο από αγνά κίνητρα. Με τη θεωρία του για το ασυνείδητο έδειξε ότι ο άνθρωπος κινείται συχνά από κρυμμένες δυνάμεις που δεν διαφέρουν από τις δυνάμεις που κινούν τη συμπεριφορά των άλλων ζωντανών οργανισμών. Έδειξε, επίσης, ότι η σύγκρουση των δυνάμεων αυτών με τις δυνάμεις του πολιτισμού, αν δεν ελεγχθεί κατά τρόπο αποτελεσματικό, μπορεί να οδηγεί στη δυστυχία είτε του ατόμου είτε της ομάδας του. Έτσι άνοιξε το δρόμο για τη μελέτη της ανθρώπινης ψυχής αλλά και για μεγάλες κοινωνικές αλλαγές ως προς πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως είναι οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προγραμματίζει σειρά εκδόσεων, όπως είναι η σημερινή έκδοση για τον Δαρβίνο, για όλους αυτούς τους μεγάλους του Πνεύματος. Αρχίσαμε με τον Δαρβίνο γιατί φέτος είναι το έτος Δαρβίνου, επειδή είναι η επέτειος των 200 χρόνων από τη γέννησή του. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει σειρά και για τους μεγάλους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού. Έχουμε την πεποίθηση ότι η διεύρυνση της κατανόησης που ο κάθε πολίτης έχει για την επιστήμη συμβάλλει στη δημιουργία του ελεύθερου πολίτη που μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει από μόνος του για τα θέματα που τον αφορούν αλλά και για την κοινωνία ολόκληρη. Επίσης, η ιστορία της επιστήμης είναι παράδειγμα για το ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για τις ιδέες μας και ότι ο αγώνας αυτός κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Κωδικός άρθρου: 918080

ΠΟΛΙΤΗΣ – 20/12/2009, Σελίδα: 99