Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Οι Τούρκοι ζητούν από την Ιταλία τα λείψανα του Αγίου Νικολάου!

2 Ιανουαρίου 2010

Οι Τούρκοι ζητούν από την Ιταλία τα λείψανα του Αγίου Νικολάου!

VatopaidiFriend: Αν είναι δυνατόν! Κανονικά πρέπει άν θέλουν λείψανα του Αγίου Νικολάου να προσκυνήσουν τα λείψανα και να αλλαξοπιστήσουν όλοι αυτοί που το ζητάνε.

Οι Τούρκοι διεκδικούν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου. Ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας κ. Ερτογρούλ Γκιουνάι δήλωσε ότι η Τουρκία θα τα ζητήσει από την Ιταλία. Τον εν λόγω Αγιο οι Τούρκοι αποκαλούν «Πατέρα των Χριστουγέννων». Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουριέτ» ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι «θα διεκδικήσουμε τα κλεμμένα λείψανα του Αγίου για να εκτεθούν στον τόπο όπου γεννήθηκε». Στις δηλώσεις αυτές ο κ. Γκιουνάι προέβη κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Ντέμρε της Αττάλειας, με αφορμή την 25η επέτειο από τη δημιουργία της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσογείου. Κατά τους Τούρκους και συγκεκριμένα κατά τον καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Νεβζάτ Τσεβίκ, του Τμήματος Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μεσογείου, τα λείψανα του Αγίου Νικολάου εκλάπησαν κατά μία εκδοχή από ιταλούς ναυτικούς το 1087 οι οποίοι τα μετέφεραν στο Μπάρι της Ιταλίας.

Ο κ. Γκιουνάι τόνισε ότι τα λείψανα του Αγίου θα πρέπει να τοποθετηθούν και πάλι στον τάφο του στα Μύρα, αφού όπως είπε η χώρα του προσπαθεί να έχει την κυριότητα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και το δίκαιο αυτής της απαίτησης προσπαθεί να το παρουσιάσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πότε η Τουρκία θα υποβάλει επίσημο αίτημα στο Βατικανό για να επιστραφούν δεν ανακοινώθηκε, όπως όμως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού «αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε με τους δικούς μας επιστήμονες». Την ίδια ώρα πάντως τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων, φημολογείται ότι είναι διαμελισμένα και διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, πράγμα που από πολλούς αμφισβητείται. Αν όντως είναι αλήθεια, τότε «ο Αγιος πρέπει να ήταν πολύ μεγαλόσωμος για να έχουν όλοι παντού λείψανά του» υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο κατόπιν πολλών αιώνων διάδοχός του στον μητροπολιτικό θρόνο Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος. Λείψανα του Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς πολλών, υπάρχουν στη Ρωσία, στην Ιταλία (στο Μπάρι, στο Πρίντιζι και στο Ρίμινι), στην Ελλάδα, στην Τουρκία (στο Μουσείο της Αττάλειας) και τώρα τελευταίως ειπώθηκε ότι βρέθηκαν και στην Ιρλανδία.

Πηγή: http://www.greekinsight.com/article.php?id=32411