Συναξαριακές Μορφές

Στον Τίμιο Πρόδρομο. (7 Ιανουαρίου)

7 Ιανουαρίου 2010

Στον Τίμιο Πρόδρομο. (7 Ιανουαρίου)

Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αντινόης κ.κ. Παντελεήμονος 

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ετοιμάσατε την οδόν του Κυρίου, ευθείας ποιείται τας τρίβους αυτού».

Με αυτά τα λόγια περιγράφεται η μεγάλη προσωπικότητα του Προφήτη και Βαπτιστή Ιωάννη, από τους θεόπνευστους συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης. Προφήτης και Πρόδρομος της παρουσίας του Χριστού παρουσιάστηκε στη ξηρή και άγονη έρημο της Ιουδαίας, για να προαναγγείλει, και να προπαρασκευάσει τις έρημες από τη Χάρη του Θεού και διψασμένες για λύτρωση ψυχές των ανθρώπων, ώστε να υποδεχτούν το Χριστό. Ασκητής αληθινός, απλός, λιτός στη διατροφή, κατοίκησε στα σπήλαια της Νεκρής Θάλασσας, νηστεύοντας και προσευχόμενος στο Θεό. Γεμάτος από αυταπάρνηση και αφοσίωση στο Θεό καλλιέργησε τις αρετές, που μόνον όσοι εξ ολοκλήρου ενώνονται με το Θεό αξιώνονται να αποκτήσουν. Η παρουσία του στις ξηρές και άγονες περιοχές συμβόλιζε την παρουσία του αγίου ανάμεσα στην ηθική ξηρασία της ανθρωπότητας. Έρημη και χωρίς Χάρη Θεού ήταν η ανθρωπότητα τότε. Έρημη από τα ευγενή αισθήματα και αγαθές διαθέσεις, από καλές πράξεις και άγια παραδείγματα. Ο κόσμος ζούσε μέσα σε μια έρημο από την έλλειψη της αλήθειας του Θεού.

Μέσα σ’ αυτή την έρημο της ανθρωπότητας στάλθηκε ο Πρόδρομος για να βροντοφωνάξει τα περήφημα εκείνα λόγια: «Μετανοείτε, ήγγικε γάρ η Βασιλεία των Ουρανών». Ένα μήνυμα που θα ακούγεται μέχρι το τέλος της ανθρώπινης ιστορίας. Μετανοείτε λαοί, μετανοείτε χριστιανοί, γιατί έφτασε η Βασιλεία του Θεού ανάμεσά σας. Η προδρομική φωνή ακούγεται για να επιστρέψει τους αμαρτωλούς στο Θεό, να συγκινήσει τις σκληρές καρδιές, να φωτίσει εκείνους που ζουν μέσα στο σκοτάδι της αμαρτίας και να οδηγήσει τους καλοπροαίρετους στο δρόμο της ειρήνης.

Τα συγκλονιστικά κηρύγματά του, αντηχούσαν στην έρημο λίγους μήνες πριν εμφανιστεί δημόσια ο Χριστός κηρύγματα μετάνοιας και προπαρασκευής των ανθρώπων για να υποδεχτούν το Χριστό.

Μετανοείτε, έλεγε, απομακρυνθείτε από τα έργα της αμαρτίας φερθείτε με τιμιότητα και δικαιοσύνη μεταξύ σας. Και όταν ερωτήθηκε τι πρέπει να κάνει κανείς, απάντησε: «Αυτός που έχει δύο χιτώνες, ας δώσει τον ένα σ’ εκείνον που είναι γυμνός. Αυτός, που έχει τρόφιμα πολλά, ας δώσει και στον πεινασμένο. Από το περίσσευμά σας, βοηθείτε εκείνους που στερούνται».

Το κύριο μέρος του κηρύγματός του ήταν η χαρμόσυνη αγγελία του ερχομού του Μεσσία. Έφτασε ο καιρός για να πραγματοποιηθούν οι προφητείες σχετικά με τον Μεσσία. Ο Βασιλιάς των Ουρανών, ο αναμενόμενος Λυτρωτής, έρχεται, βρίσκεται μεταξύ μας. Βκείνος, που είναι η πηγή του φωτός, θα φωτίσει την ανθρωπότητα για την αληθινή θεογνωσία. Βκείνος θα βαπτίσει όσους τον ακολουθούν με το Πνεύμα το Άγιο και φωτιά.

Κι έχουν περάσει αιώνες από την εποχή, που κήρυξε στις διψασμένες ψυχές. Η φωνή, που κραυγάζει και σήμερα σ’ όλους το «μετανοείτε» καλεί όλους σε μετάνοια. Ο Πρόδρομος καλεί όλους όσοι διψούν νά έρθουν να δροσιστούν στη Χάρη του Θεού. Καλεί όλους οσοι είναι σκληρόκαρδοι να συγκινηθούν• καλεί όλους όσοι ζούνε μέσα στο σκοτάδι της αμαρτίας, να ελευθε-ρωθούν• καλεί όλους όσοι ζούσαν μέσα στην έρημο της πνευματικής απουσίας του Θεού, να έρθουν στη δροσερή παιδιάδα της παρουσίας του Θεού, να συμμετάσχουν στη Χάρη και τη δόξα της Ουράνιας Βασιλείας.

Η φωνή του Προδρόμου έχει ακουστεί σ’ όλη την οικουμένη και σ’ όλους τους λαούς. Ακούστηκε στις ερήμους και στα βουνά, στις πολυάνθρωπες πόλεις, και στις ακρότατες και μεμονωμένες συνοικίες, σ’ όλες τις ηπείρους και σ’ όλα τα νησιά. Και συνεχίζεται να ακούγεται το κάλεσμα «μετανοείτε» λαοί, γιατί έφτασε η Βασιλεία των Ουρανών.

Στη Χώρα μας, αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί, όπου αγαπάμε και τιμά με τον Τίμιο Πρόδρομο, τα λόγια του Προφήτη και Βαπτιστή πρέπει ιδιαιτέρως να μας αγγίξουν την καρδιά μας, γιατί πόσο θα τιμήσουμε πραγματικά τον Βαπτιστή, εάν, έστω και αυτή τη στιγμή μετανοήσουμε για τα πολλά αμαρτήματά μας; Πόση χαρά θα προξενήσουμε σ’ αυτόν, που κήρυξε τη μετάνοια, εάν εξετάσουμε τον εαυτό μας και χύσουμε μερικά δάκρυα μετάνοιας; Πόση χαρά θα αισθανθούν οι άγιοι άγγελοι στους ουρανούς, εάν πάρουμε την απόφαση να αφήσουμε το δρόμο της ακολασίας και στραφούμε στο δρόμο της ηθικής;

Ταυτόχρονα η φωνή του Προδρόμου φωνάζει με αυστηρότητα στους αμετανόητους ανθρώπους: Μετανοήσατε, εσείς που αδικήσατε τους συνανθρώπους σας. Μετανοήσατε, εσείς που καταπατήσατε τα στεφάνια του γάμου σας. Μετανοήσατε, εσείς που εμπορεύεστε τα ναρκωτικά και πλουτίζετε από την ηθική καταστροφή των νέων. Μετανοήσατε εσείς που γίνεστε σωματέμποροι και κρύβεστε πίσω από μια ψευτο-κοινωνικήαξιοπρέπεια. Μετανοήσατε, εσείς που καταπατείτε τα δίκαια των εργαζομένων σας. Μετανοήσατε, εσείς που κατατρώτε τις σάρκες των αδελφών σας με τις συκοφαντίες, τις κατηγορίες και τις ρουφιανιές.

Σήμερα, η Προδρομική φωνή καλεί όλους σε μετάνοια, γιατί όλοι μας ξεφύγαμε από το δρόμο του Θεού. Για όλους, που βρισκόμαστε εδώ και για όσους απουσιάζουν, ο Πρόδρομος φωνάζει στις έρημες ψυχές μας, να μετανοήσουμε. Ας μη μένει η καρδιά μας ξερή και ασυγκίνητη. Δεν πρέπει ο λόγος του Θεού να παραμείνει «φωνή βοώντος» σε άνυδρη και άγωνη έρημο, αλλά ας καρποφορήσει και ας αποδώσει καρπό μετάνοιας. Δεν αρκεί να λέμε, ότι είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, αλλά να ζούμε ταυτόχρονα την ζωή του σωστού Χριστιανού. Δεν αρκεί να κάνουμε παρακλήσεις και μετάνοιες στα σπίτια μας, ή να μη βλάπτουμε κάποιο συνάνθρωπό μας ταυτόχρονα πρέπει να πράττουμε το θέλημα του Θεού στο σύνολό του. Γιατί δεν θα εισέλθει στη Βασιλεία του Θεού εκείνος που φωνάζει: «Κύριε, Κύριε, άνοιξέ μας», αλλά εκείνος που πράττει το θέλημα του Θεού. Και θέλημα του Θεού είναι η μετάνοια και η μεταστροφή του ανθρώπου από τα πονηρά έργα της αμαρτίας.

Αδελφοί μου, από τα βάθη της καρδιάς μας ας μετανοήσουμε, όσο έχουμε καιρό, γιατί ο καιρός μας σ’ αυτό τον κόσμον είναι πολύ μικρός. Διά της μετάνοιας η σωτηρία εν Χριστώ Ιησού. Αμήν.