Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Εντοπίστηκε το αρχαιότερο εβραϊκό κείμενο

8 Ιανουαρίου 2010

Εντοπίστηκε το αρχαιότερο εβραϊκό κείμενο

07/01/2010

Επιγραφή από την εποχή του βασιλιά Δαβίδ, είναι το αρχαιότερο εβραϊκό κείμενο που έχει βρεθεί ποτέ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ισραηλινοί αρχαιολόγοι. Το πήλινο τμήμα με την επιγραφή, η οποία καταγράφει σημαντικό για την εποχή κοινωνικό μήνυμα, χρονολογείται περίπου στον 10ο αιώνα π.Χ.

Το τμήμα από πήλινο σκεύος, πάνω στο οποίο υπάρχει επιγραφή πέντε γραμμών, πρόσφατα αποκρυπτογραφήθηκε πλήρως από τους επιστήμονες, του Πανεπιστημίου της Χάιφας.

Σύμφωνα με αυτούς, η προ Χαναανιτική γραφή – η οποία χρησιμοποιείτο από Εβραίους, Φιλισταίους και άλλους λαούς της περιόδου – έχει οδηγίες για το πώς πρέπει να φερόμαστε στους φτωχούς, στους δούλους, στους αλλοδαπούς, στις χήρες και, τέλος, στα ορφανά…

Ο καθηγητής Γέρσουϊν Γαλίλ, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο χρονολόγησης με άνθρακα, πέτυχε να τεκμηριώσει με τρόπο αδιάσειστο ότι, η επιγραφή, αποτελεί το παλαιότερο εβραϊκό κείμενο που έχει ποτέ ανακαλυφθεί. Είναι μάλιστα 1. 000 χρόνια παλαιότερο από τα «έγγραφα της Νεκρής Θάλασσας».

Το αρχαιολογικό εύρημα ανακαλύφθηκε πριν από περίπου ενάμιση έτος, στη διάρκεια ανασκαφών του συναδέλφου του Γαλίλ, Γιόσεφ Γκαρφάνκελ, στην αρχαιολογική περιοχή της Χίρμπετ Κέϊφα κοντά στην κοιλάδα της Ελαχ – δηλαδή στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ.

Πηγή: http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=1084992&cid=8