Θεολογία και Ζωή

Προσφυγή γονέων στον Συνήγορο για τα θρησκευτικά σύμβολα

9 Ιανουαρίου 2010

Προσφυγή γονέων στον Συνήγορο για τα θρησκευτικά σύμβολα

TIDEON: Φαίνεται , είτε εκ παραδρομής, είτε λόγω υπερβολικής χαράς η παρακάτω εφημερίδα προέβη σε …αναθεώρηση του Συντάγματος και απονέμει δικαιώματα στον ΣτΠ να αποφασίζει για ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ ο ρόλος του σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα είναι γνωμοδοτικός και απευθύνει συστάσεις.

Ήδη η TIDEON σε αποκλειστική δημοσίευση της επιστολής του διακεκριμένου Συνταγματολόγου κ. Κρίππα Γ προς τον ΣτΠ, εξηγεί τον λόγο που ο ΣτΠ δεν μπορεί να προβεί σε τέτοια σύσταση :

http://www.tideon.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1073:2009-12-11-18-56-08&catid=170:2009-05-29-17-22-31&Itemid=71

Προσφυγή στον Συνήγορο για τα θρησκευτικά σύμβολα

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΟΝΕΙΣ ΕΘΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ

 Ο Συνήγορος του Πολίτη καλείται τώρα να αποφασίσει αν πρέπει να αφαιρεθούν ή όχι τα θρησκευτικά σύμβολα από τις σχολικές τάξεις, εάν θα καταργηθεί η πρωινή προσευχή και ο εκκλησιασμός σε ώρες σχολείου. Το θέμα έθεσαν στην Ανεξάρτητη Αρχή τέσσερις γονείς (τρεις Ελληνες και ένας αλλοδαπός), τα παιδιά των οποίων φοιτούν στην περιφέρεια της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκη…….

Τα αιτήματα αυτά γνωστοποιήθηκαν από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και έχουν ως νομική βάση την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποκαθήλωση των εικόνων από ιταλικό σχολείο (απόφαση Lautsi).

Ενας από τους προσφεύγοντες γονείς είναι ο συγγραφέας και εκδότης Θανάσης Τριαρίδης. Στα επιχειρήματα που καταθέτει δημοσίως περιλαμβάνονται και τα εξής:

«…Εδώ και χρόνια είναι προφανές πως η ύπαρξη θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία (και σε κάθε άλλο χώρο δημόσιου χαρακτήρα), η σχολική προσευχή, ο ομαδικός εκκλησιασμός την ώρα του σχολείου καθώς και η κάθε μορφή προσηλυτισμού στην υποχρεωτική εκπαίδευση (δηλαδή το μάθημα των Θρησκευτικών όπως διαχρονικά διδάσκεται), συνιστούν μια βαθιά προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και παραβιάζουν ευθέως βάναυσα το στοιχειώδες και θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα για ελευθερία της συνείδησης (άρα και της θρησκευτικής συνείδησης)…

»Δεν θεωρώ πως ένα παιδί εντάσσεται αυτόματα και αυτονόητα στην όποια θρησκεία των γονιών του… Τα παιδιά είναι παιδιά. Αν κάτι μας έχει δώσει ως πολιτισμική κληρονομιά η Δύση είναι η πεποίθηση πως αυτά τα παιδιά, και όλα τα παιδιά του κόσμου, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη ζωή τους και τους όρους της, τον μεταφυσικό και φυσικό αυτοπροσδιορισμό τους…

»Η εκπαιδευτική ανεξιθρησκία είναι μια αξία που οφείλουμε να γυρέψουμε όλοι, πιστοί και άθεοι, με την ίδια ένταση, για τα παιδιά μας ως θεμελιακή προστασία της ίδιας της πίστης ή της απιστίας μας… Η εκπαιδευτική ανεξιθρησκία είναι κάτι πολύ περισσότερο από αίτημα όσων είμαστε άθεοι: είναι όρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όλων μας».

Ηδη ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να εφαρμοστεί η απόφασή του και να απαλλάσσονται οι μαθητές από το μάθημα των Θρησκευτικών με απλή αρνητική δήλωση των γονέων τους, χωρίς δηλαδή να αναφέρονται αναλυτικά οι θρησκευτικοί ή συνειδησιακοί λόγοι της άρνησης αυτής.

ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ

Πηγή:  http://www.tideon.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1230:2010-01-09-00-38-25&catid=170:2009-05-29-17-22-31&Itemid=189