Θεολογία και Ζωή

Τηλεόραση, Ένας επικίνδυνος εισβολέας στα σπίτια μας

9 Ιανουαρίου 2010

Τηλεόραση, Ένας επικίνδυνος εισβολέας στα σπίτια μας

Ο υπερβολικά πολύς χρόνος πού αφιερώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι καθημερινά στην τηλεόραση δημιουγεΐ πνευματική οκνηρία καί σωματική νοθρότητα.

Τα τηλεοπτικά προγράμματα συνήθως κάκιστης – ποιότητας, κάνουν κακή αγωγή. Ο τακτικός τηλεθεατής βομβαδίζεται αδιάκοπα από βία, πού προβάλλεται ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση του κακού. Βομβαρδίζεται με όντα (λυκανθρώπους, βρυκόλακες κ.τ.λ.) και «πραγματικούς» εχθρούς (ληστές, δολοφόνους, ψυχοπαθείς κ.α.). Προβάλλεται η εξουσία, η διαφθορά και η χλιδή και βέβαια, περισσή βλακεία, αισχρολογία και κοροϊδία. Ακόμη προβάλλονται σκηνές με την ιδέα του υπερανθρώπου, με ομοφυλοφιλικά θέματα και υπονοούμενα.

Υπάρχουν σκηνές πού προετοιμάζουν τον μεσσία της νέας εποχής, καθώς και σκηνές με πρωτοφανή επέλαση του αποκρυφισμού. Πολλές ταινίες προβάλλουν μαγεία, ενώ σε πολλές εκπομπές μάγοι, αστρολόγοι, αριθμολόγοι και ποικίλοι τσαρλατάνοι αγωνίζονται να μας πείσουν ότι είναι… «επιστήμονες» και προσφέρονται φιλάνθρωπα να λύσουν τα προβλήματά μας ακόμα και μέσω κάποιου τηλεφωνικού αριθμού!…

Επί πλέον ο τηλεθεατής σφυροκοπείται ασταμάτητα από διαφημίσεις, πού επιδιώκουν πλύση εγκεφάλου με κάθε τρόπο. Με προβολή της γυναίκας ως σκεύους ηδονής, εκμετάλλευση των ανθρωπίνων σχέσεων και αδυναμιών, κακοποίηση της γραμματικής, του συντακτικού και των λέξεων της ελληνικής γλώσσας. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται άλλα αποδεικτικά στοιχεία για να φανερώσουν την επικινδυνότητα της τηλεόρασης στις ημέρες μας. Και επειδή τακτικοί τηλεθεατές είναι και τα παιδιά, είναι ανάγκη να ληφθούν σοβαρότατα μέτρα για την προστασία τους. Τα μέτρα αυτά μόνον οι γονείς, πλέον, μπορούν να τα πάρουν. Και είναι ανάγκη να πάρουν αυστηρά μέτρα, πριν να είναι αργά και για τους ιδίους και για τα παιδιά τους.

Περιοδικό «Η Βασιλεία των Ουρανών»

Εμείς αντιγράφουμε από: Τριμηνιαίο περιοδικό ενημέρωσης και πνευματικής οικοδομής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας «Ορθόδοξα Αστυνομικά Μηνύματα», Τεύχος 40, Απρίλιος-Μάϊος-Ιούνιος 2009