Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Νέα εξεταστική για την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

11 Ιανουαρίου 2010

Νέα εξεταστική για την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Εκφράζοντας προσωπικές απόψεις θα ήθελα να σημειώσω τα εξής. Με ιδιόρρυθμες εσωτερικές διεργασίες τις οποίες προκάλεσε ομάδα βουλευτών, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε νέα εξεταστική επιτροπή για το Βατοπαίδι.

Κανείς στον Τύπο δεν ρώτησε γιατί! Η ΝΔ αρχικά σωστά δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία εκτός αν προσκομιστούν νέα στοιχεία. Μετά από την πίεση που δέχτηκε, η ΝΔ άλλαξε γνώμη και συναίνεσε (με τον όρο να μην λειτουργήσουν όλες οι εξεταστικές επιτροπές παράλληλα ώστε να μη μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον και τον χρόνο των βουλευτών και της κοινής γνώμης), χωρίς όμως να εξηγήσει γιατί άλλαξε γνώμη. Και πάλι κανείς στον Τύπο δεν ρώτησε γιατί! Γίνεται πλέον σαφές ότι μεγάλα συμφέροντα κρύβονται πίσω από την ανακίνηση αυτής της υπόθεσης.

Όποιος έχει διαβάσει την διδακτορική διατριβή του Νικολάου Κυνηγόπουλου «Άγιος Νικόλαος. Το μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στο Πορτολάγος», που εγκρίθηκε από την Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. το 1997, γνωρίζει ότι το Βατοπαίδι έχει δίκιο στην υπόθεση της Βιστωνίδας και το Δημόσιο έχει άδικο, όπως κατ’ επανάληψη γνωμοδότησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μέλη του οποίου τώρα κατηγορούνται. Αλλά και ο ομ. καθηγητής (πρώην πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών και Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη) Μιχάλης Σταθόπουλος σε μελέτη του στο Νομικό Βήμα (τόμος 57, σ. 20-39), με βάση στοιχεία που κατά δήλωση του έθεσαν υπόψη του ο Βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας και ο τότε δικηγόρος Ξάνθης και νυν Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, συμπεραίνει μεν ότι οι συμβάσεις ανταλλαγής Δημοσίου – Μονής Βατοπαιδίου πάσχουν ακυρότητας, αλλά ταυτόχρονα παραδέχεται ότι η Μονή έχει δικαιώματα κατοχής και εκμετάλλευσης στην Βιστωνίδα!

Ακόμη κι αν κανείς παραδεχθεί ότι η Μονή δεν είχε κυριότητα αλλά μόνο δικαιώματα κατοχής και εκμετάλλευσης, και επομένως ότι οι συμβάσεις ανταλλαγής είναι άκυρες, αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξε αφαίρεση δημοσίας περιουσίας από την Μονή.

Αν τα έσοδα από την κατοχή και εκμετάλλευση τα οποία το Δημόσιο έχει αποστερήσει από την Μονή για σειρά ετών είναι ίσης με, η μεγαλύτερης άξιας από, τα τιμήματα των ανταλλαγέντων ακινήτων (πράγμα το όποιο περιέργως ούτε ο έγκριτος καθηγητής ούτε ο Τύπος εξέτασε), σκάνδαλο υπάρχει αλλά έγκειται στην κλοπή από το Δημόσιο περιουσίας που διαχειρίζεται μεν το Βατοπαίδι αλλά ανήκει σε μεγέθη μεγαλύτερα του Δημοσίου, δηλαδή στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία (πράγμα το οποίο επίσης αγνοείται από τον Τύπο).

Δηλαδή «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»! Το Βατοπαίδι, όπως κάθε διαχειριστής ξένης περιουσίας, έχει υποχρέωση έναντι του κυρίου (δηλαδή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας) να την προστατεύσει με όλα τα μέσα, καταφεύγοντας εν ανάγκη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Θα έκανε δε παράβαση καθήκοντος αν την παραχωρούσε στον οιοδήποτε. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, όπως λέγεται από πολλούς στον Τύπο, στόχος είναι οι «παρανομίες» του Βατοπαιδίου, και όχι το Άγιον Όρος και η Εκκλησία στο σύνολο τους.

Όμως, το αποτέλεσμα όλης αυτής της με μαεστρία ενορχηστρωμένης εκστρατείας κατά του Βατοπαιδίου είναι η κατασυκοφάντηση και του Αγίου Όρους και της Εκκλησίας στο σύνολο τους. Αν όλοι αυτοί που συμμετείχαν σε αυτήν την εκστρατεία δεν επεδίωξαν αυτό το αποτέλεσμα, τουλάχιστον το πρόβλεψαν, το αποδέχτηκαν και δεν έκαναν τίποτα να το αποτρέψουν.

Ο τουλάχιστον έμμεσος δόλος τους δηλαδή είναι δεδομένος. Και μια τελευταία παρατήρηση. Συκοφαντώντας και διασύροντας μόνοι μας παλαίφατους θεσμούς μας περιμένουμε να εμπιστευτούν οι πολίτες το Κράτος ώστε να πληρώσουν τους φόρους τους η να μας εμπιστευτούν οι ξένοι η οι αγορές ώστε να μας δανείζουν με ευνοϊκούς όρους;!

Σπύρος Β. Μπαζίνας

Πηγή: http://www.romfea.gr