Ορθόδοξη πίστη

«Δεν μπορεί η ανθρωπότητα να ζει χωρίς τον Θεό»

12 Ιανουαρίου 2010

«Δεν μπορεί η ανθρωπότητα να ζει χωρίς τον Θεό»

Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος», μίλησε για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας, αφού ευχήθηκε στους τηλεθεατές με αφορμή την νέα χρονιά, απάντησε σε ερωτήσεις επίκαιρες σχετικά με τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τον κ. Ιλαρίωνα το γεγονός που πραγματοποιήθηκε πριν από δυο χιλιάδες χρόνια «γύρισε όλη την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, έδωσε μια νέα διάσταση στην ανθρώπινη ζωή».

«Μέχρι τότε όλες οι σχέσεις του ανθρώπου με τον Θεό οικοδομούνταν πάνω στο φόβο και τη κατανόηση από τον άνθρωπο της αδυναμίας και της ανικανότητας του. Φοβόταν τον Κύριο και για αυτό το λόγο προσπαθούσε να εφαρμόσει τις εντολές Αυτού», συνέχισε ο κ. Ιλαρίων.

Στη συνέχεια τόνισε: «Αυτό το χάσμα ξεπεράστηκε στην Καινή Διαθήκη με την οικοδομή μεταξύ ανθρώπου και Θεού των εντελώς καινούργιων σχέσεων. Ο Ίδιος ο Κύριος ξεπέρασε την απόσταση που Τον χώριζε από τον άνθρωπο, έγινε άνθρωπος και έζησε την ανθρώπινη ζωή, ώστε «να γίνει ένας από μας, ώστε να μας διευκολύνει και να μην είναι τόσο μακριά και ψηλά».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας, γνωστός για το Θεολογικό του λόγο, άσκησε κριτική κατά των προσπαθειών παραμόρφωσης της γνήσιας έννοιας της εορτής των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον κ. Ιλαρίωνα «η εκδίωξη των χριστιανικών συμβόλων από τη ζωή του δυτικού ανθρώπου αποτελεί τη μεγάλη τραγωδία της σύγχρονης εποχής».

«Είναι αίσχος και εντελώς απαράδεκτο να ντρεπόμαστε να καλούμε τα Χριστούγεννα με το όνομά τους, περιορίζοντας αυτό το γεγονός σε αφηρημένες «χειμωνιάτικες εορτές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιλαρίων.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείο Μόσχας, τόνισε ότι «Εάν στις χώρες της Δύσης θα ακολουθήσει η εκδίωξη της θρησκείας από το δημόσιο τομέα σε γκέτο, όλα θα καταλήξουν σαν στη Σοβιετική Ένωση ή στη Γερμανία. Δεν μπορεί η ανθρωπότητα να ζει χωρίς τον Θεό και σε περίπτωση που διώχνει ευσυνείδητα τον Θεό, έρχονται να Τον αντικαταστήσουν οι τερατώδεις διαστρεβλωμένες ιδεολογίες, οι οποίοι υποκαθιστούν την αλήθεια με ψεύδος και γίνονται αιτίες των απίστευτων και αναρίθμητων ανθρώπινων ταλαιπωριών».

Πηγή:http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3979:–l——–r&catid=13