Ορθόδοξη πίστη

Η πολιτογράφηση μεταναστών στην Ελλάδα γίνεται εσπευσμένα

13 Ιανουαρίου 2010

Η πολιτογράφηση μεταναστών στην Ελλάδα γίνεται εσπευσμένα

Γράφει ο Νίκος Καλογερόπουλος

Υπάρχουν φόβοι ότι η πολιτογράφηση μεταναστών στην Ελλάδα γίνεται εσπευσμένα χωρίς τα ισχύοντα στην ΕΕ. Σπουδές μέχρι 3ης Δημοτικού, συνοπτική διαδικασία, αυτόματη πολιτογράφηση. Μόνος λόγος για την παρέκκλιση από τα ισχύοντα, παραμένει η ψηφοθηρία. Πολιτογράφηση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων σημαίνει 1 εκατ. ψήφους ευγνωμονούντων στις επόμενες εκλογές. Στην Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία λαμβάνονται υπʼόψιν στοιχεία αντικειμενικά αλλά και υποκειμενικά.

Δικαιούται πολιτογραφήσεως, κατόπιν αιτήσεως, όποιος έχει ένα γονέα ή σύζυγο υπήκοο της χώρας, και αυτό μόνον μετά 5 χρόνια εγγάμου συμβιώσεως για να αποφευχθούν λευκοί γάμοι. Ο υποψήφιος να μη είναι υπήκοος εχθρικής χώρας και επιβάλλεται να παραιτηθεί απο προηγούμενη υπηκοότητα, εκτός εάν ανήκει σε κράτος της ΕΕ. Για τους νέους, σπουδές μέχρι 3ης Γυμνασίου. Αναγκαία, η επί 10 ή 12 έτη μόνιμη και νόμιμη παραμονή στην χώρα, λευκό ποινικό μητρώο, επαρκής γνώση της γλώσσας και ιστορίας αλλά και των πολιτιστικών συνηθειών. Εθισμός στα έθιμα και το τρόπο ζωής, δηλ. απόδειξη πλήρους αφομοιώσεως κατά το γνωστό «όταν είσαι στην Ρώμη να φέρεσαι όπως οι Ρωμαίοι». Σημειώνω ότι σε ανάλογη υπόδειξη του τότε Γάλλου Προέδρου Σιράκ για τους Τούρκους, ο Ερντογκάν εδήλωσε εκνευρισμένος «αν νοείτε αφομοίωση αυτό δεν θα το έχετε από εμάς».

Απαραίτητο στοιχείο, η πλήρης αφομοίωση με τις συνθήκες ζωής ακριβώς κυρίως για το ανθρωπιστικό όφελος του υποψηφίου. Διότι είναι είδος φυσικού νόμου ότι η κοινωνική ανομοιογένεια, δεν είναι ανεκτή από την εδραιωμένη κοινωνία μιας χώρας. Υποστηρίζεται ότι η αποβολή ξένου σώματος από κάθε οργανισμό είναι νόμος της φύσεως και αν αυτό θεωρείται παράδοξο είναι ακριβώς εκείνο που θεμελιώνει τον ανθρωπισμό. Διότι η μη ικανοποίηση αυτού του στοιχείου έχει αποτελέσματα δυσμενή για την γαλήνη, ευμάρεια και ευτυχή προσαρμογή του ίδιου του μετανάστη στον νέο κοινωνικό κύκλο στον οποίον ο ίδιος επιλέγει να ενταχθεί.

Η διαφημιζόμενη επιπολαίως «πολυπολιτισμικότης» δημιουργεί ανομοιογενείς κοινωνίες με επικίνδυνες εντάσεις. Τελευταίως ο Αυστραλός πρωθυπουργός είχε δηλώσει με θάρρος στους μουσουλμάνους μετανάστες, «δεν σας φέραμε εδώ δια της βίας, αν δεν σας αρέσει ο τρόπος ζωής μας πηγαίνετε αλλού» και αυτό είναι το πνεύμα που οδήγησε τον Ελβετικό λαό στην απαγόρευση της πολυ-πληθώρας μιναρέδων στην χώρα του. Όχι ο «ρατσισμός».όπως εθεωρήθη επιπολαίως, αλλά ακριβώς η αποφυγή λόγων δημιουργίας ρατσιστικών τάσεων μέσα σε μία κοινωνία. Είναι ανθρωπιστικοί λόγοι υπέρ του μετανάστη που επιβάλλουν την επιδίωξη αφομοιώσεως με την κοινωνία που επιλέγει. Αυτά, αγνοούνται στην Ελλάδα της συγχύσεως των εννοιών, του πολιτικού κόστους και της ψηφοθηρίας.