Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Το πιο κρύο μέρος στο ηλιακό μας σύστημα

13 Ιανουαρίου 2010

Το πιο κρύο μέρος στο ηλιακό μας σύστημα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν με τη βοήθεια ενός διαστημόπλοιου της NASA το πιο κρύο μέρος στο ηλιακό μας σύστημα. Ο παγωμένος αυτός τόπος, βρίσκεται στο φεγγάρι, όπου η θερμοκρασία στους παγωμένους κρατήρες μπορεί να φτάσει μέχρι και τους -249 βαθμούς κελσίου. Αυτό συμβαίνει γιατί στο εσωτερικό τους δεν φτάνει καμιά άλλη πηγή θερμότητας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες. Οι παγωμένοι κρατήρες του φεγγαριού είναι περικυκλωμένοι από βουνά τα οποία εμποδίζουν τη ζέστη.

Το φεγγάρι έχει τις πιο ακραίες θερμοκρασίες από οποιοδήποτε άλλο σώμα του ηλιακού μας συστήματος. Στη διάρκεια της μέρας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 127 βαθμούς, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάνει τσουχτερό κρύο, ιδιαίτερα στους πόλους.

Η αλλαγή των εποχών στην επιφάνεια του φεγγαριού δεν φαίνεται παρά μονάχα χάρη στη διαφορά των θερμοκρασιών κατά δύο ή τρεις βαθμούς. Ακόμα και αυτή η μικρή αλλαγή όμως επηρεάζει τις σκιές στην επιφάνεια του πλανήτη.

Αυτό το νέο εύρημα των επιστημόνων επιβεβαιώνει την άποψη μερικών ότι στο βάθος των παγωμένων κρατήρων του φεγγαριού υπάρχει νερό σε μορφή πάγου.

Πηγή