Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Όλεθρος από το σεισμό στην Αϊτή

13 Ιανουαρίου 2010

Όλεθρος από το σεισμό στην Αϊτή

Πιθανότατα οι νεκροί από το σεισμό που έπληξε το Πορτ-Ο-Πρενς το βράδι της Τρίτης θα είναι εκατοντάδες, εκτιμούν αυτόπτες.

Μεγάλα κτίρια, περιλαμβανομένων γραφείων, ξενοδοχείων και καταστημάτων, κυβερνητικών κτιρίων κ.λπ. κατέρρευσαν από τον σεισμό 7-7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την πρωτεύουσα της Αϊτής το βράδυ της Τρίτης [23:53 ώρα Ελλάδας], και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν θαφτεί στα συντρίμμια, δήλωσε εργαζόμενος οργάνωσης αρωγής των ΗΠΑ.«Όλη η πόλη είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε», δήλωσε ο Ραχμάνι Ντόμερσαντ, στέλεχος μιας ΜΚΟ. «Είδα 7 με 8 κτίρια, γραφεία και ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα, να έχουν καταρρεύσει… νομίζω ότι αν μιλήσουμε για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμάμε την πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Ντόμερσαντ.

«Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Άνθρωποι ψάχνουν συγγενείς τους», δήλωσε ο Παστόρ Βάσκες, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Δομινικανής Δημοκρατίας. «Επικρατεί μεγάλο, πολύ μεγάλος χάος. Ακούγονται σειρήνες, άνθρωποι τρέχουν απελπισμένοι».

Ο πρεσβευτής της Αϊτής στις ΗΠΑ, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ έκανε νωρίτερα λόγο, μιλώντας στο CNN, για «καταστροφή μεγάλων διαστάσεων».

Γιατρός -τραυματίας και ο ίδιος- δήλωσε ότι οι νεκροί θα είναι τουλάχιστον «εκατοντάδες».

Η αποτίμηση της κατάστασης είναι προς το παρόν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες, πέρα από δορυφορικές.

«Τα γραφεία της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH) έχουν καταστραφεί, μεγάλο μέρος τους. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από συντρίμμια, νεκροί όσο και ζωντανοί», δήλωσε στέλεχος της Αποστολής.

Στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν δήλωσε ότι «η καρδιά του βρίσκεται στο πλάι του λαού της Αϊτής» μετά το σεισμό, αλλά «και τα πολλά στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν εκεί».

«Νομίζω ότι είναι πραγματικά μια καταστροφή μεγάλων διαστάσεων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο σεισμός, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή, διήρκεσε «πάνω από ένα λεπτό», κατ’ άλλους αρκετές δεκάδες δευτερόλεπτα. Λίγη ώρα αργότερα αναφέρθηκαν τρεις μετασεισμοί, 5,9, 5,5 και 5,1 βαθμών, σύμφωνα με αξιωματούχους του γεωλογικού ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Τοπικά ΜΜΕ στο Πορτ-ο-Πρενς μετέδωσαν ότι το προεδρικό μέγαρο, η βουλή και αρκετά υπουργεία υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ο πρεσβευτής της Αϊτής στο Μεξικό διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ «είναι ζωντανός», μετά τον ισχυρό σεισμό που σάρωσε το Πορτ-ο-Πρενς και προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος του προεδρικού μεγάρου.

Ο πρεσβευτής, κ. Ρομπέρ Μανουέλ, δήλωσε ότι πολλά δημόσια κτίρια κατέρρευσαν και το μέγαρο όπου στεγάζεται η προεδρία υπέστη σοβαρές ζημιές.

Όμως πρόσθεσε ότι «μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο πρόεδρος [Πρεβάλ] ζει όπως και η σύζυγός του», δήλωσε ο κ. Μανουέλ σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον αξιωματούχο της κυβέρνησης Καλδερόν που είναι αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, Σαλβαδόρ Μπελτράν.

«Η κατάσταση είναι σοβαρότατη» στην Αϊτή μετά το σεισμό, πρόσθεσε.

Οκτώ Κινέζοι κυανόκρανοι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια και δέκα αγνοούνται μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, μετέδωσαν σήμερα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα China Daily επικαλείται ως πηγή της πληροφορίας αυτής τον Λιου Σιανγιάνγκ αντιπρόεδρο των ομάδων διάσωσης σε περίπτωση καταστροφών και σεισμών. Η εφημερίδα δεν δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ έχουν αναπτυχθεί στην Αϊτή περίπου 125 Κινέζοι κυανόκρανοι.

Επίσης, τρεις Ιορδανοί κυανόκρανοι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε ιορδανική στρατιωτική πηγή από το Αμάν.

Έκκληση του Διεθνούς Σταυρού για βοήθεια

Στο μεταξύ, το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό, τονίζοντας πως «είναι αναγκαία μια διεθνής επιχείρηση μαζικής βοήθειας».

«Υπάρχουν ήδη στην Αϊτή είδη πρώτης ανάγκης που θα βοηθήσουν 3.000 οικογένειες για τρεις ως τέσσερις ημέρες, αλλά πρέπει να στείλουμε και άλλα από το περιφερειακό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στον Παναμά», δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μαρτινάζ, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού (FICR).

«Γνωρίζουμε πως έχουν ανάγκη από φάρμακα και σίγουρα θα χρειαστούν νερό, αφού σχεδόν όλες οι υποδομές έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΡΑΜ) θα στείλει στην Αϊτή δύο αεροσκάφη με τρόφιμα για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

«Το ΡΑΜ θα στείλει δύο αεροσκάφη από το Ελ Σαλβαδόρ και τον Παναμά με επείγουσα βοήθεια σε τρόφιμα για τους σεισμοπαθείς», δήλωσε ο Αλεσάντρο Λόπες-Τσισέρι εκπρόσωπος του προγράμματος.

Η Βρετανία θα στείλει ομάδα ειδικών στην Αϊτή για να κάνουν εκτίμηση των ανθρωπιστικών αναγκών και δηλώνει έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Πολλοί εργαζόμενοι στον ΟΗΕ αγνοούνται στην Αϊτή μετά τον σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Αυτή τη στιγμή αγνοούνται πολλοί εργαζόμενοι», διευκρίνισε ο επικεφαλής των αποστολών του ΟΗΕ στη χώρα Αλέν Λερουά.

Από τον σεισμό καταστράφηκε η έδρα της αποστολής του ΟΗΕ για την σταθερότητα στην Αϊτή (Minustah).

Ο Λερουά πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση δεν έχουν «κανένα απολογισμό για θύματα».

Η έδρα της αποστολής στο Πορτ ο Πρενς καταστράφηκε και οι στρατιώτες της αποστολής προσπαθούν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους στα ερείπια, τόνισε ο Λερουά και πρόσθεσε πως «κανείς δεν έχει σωθεί μέχρι τώρα».

«Μέσα σε ένα λεπτό από το σεισμό [… ] χώμα, σκόνη και καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη, σχηματίζοντας ένα σύννεφο που την σκέπασε ολόκληρη και τη σκοτείνιασε για περίπου 12 λεπτά ώσπου η ατμόσφαιρα καθάρισε και η σκόνη κατακάθισε», είπε ο Μάικ Γκόντφρι, που δουλεύει για την USAID, στο CNN.

Σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (US Geological Survey, USGS) ο σεισμός ήταν 7,3 βαθμών, είχε επίκεντρο 16 χλμ. από το Πορτ-ο-Πρενς και σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτό το σεισμό. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το λαό της Αϊτής», ανέφερε ο Ομπάμα.

Εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ (SouthCom) στο Μαϊάμι είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «παρακολουθούν την κατάσταση και συντονίζουν τα πάντα για να αντιδράσουν με ταχύτητα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική βοήθεια στην Αϊτή μετά τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε τη φτωχή αυτή χώρα, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν την πλήρη βοήθεια τους στην Αϊτή και σε άλλους στην περιοχή. Θα παράσχουμε τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική βοήθεια καθώς και ανθρωπιστική αρωγή και προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που υποφέρουν, για τις οικογένειες τους και για τους αγαπημένους τους», δήλωσε η Κλίντον κατά την έναρξη της ομιλίας της για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ασία που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Χαβάης Χονολούλου.

Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν εξέφρασε τη «βαθειά του ανησυχία» μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την Αϊτή, ανακοινώνοντας την αποστολή ομάδας ειδικών για την αποτίμηση της καταστροφής.

«Είμαι βαθειά θλιμμένος και ανήσυχος για τις συνέπειες του σεισμού στην Αϊτή», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γκόρντον Μπράουν. «Στέλνουμε ομάδα του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης για να αποτιμήσει τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι για την αποστολή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι η κατάσταση φαίνεται «σοβαρή» και οι ζημιές «σημαντικές». «Οι αρχές της Αϊτής και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μας έχουν δώσει ακριβή εικόνα των αναγκών…Κινητοποιήσαμε μια ομάδα αποτίμησης των αναγκών, η οποία θα αναχωρήσει σήμερα για την Αϊτή», πρόσθεσε.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, η οποία έχει ως βάση την Οξφόρδη, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ετοιμάζεται να στείλει μια ομάδα. «Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τη σοβαρότητα του σεισμού, αλλά οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καλές…η ομάδα επειγουσών καταστάσεων της Oxfam για την λατινική Αμερική έχει ως βάση της την Αϊτή. Κατά συνέπεια, είμαστε καλά προετοιμασμένοι…έχουμε επίσης διαθέσιμες προμήθειες στον Παναμά», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Oxfam στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Γαλλία

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για την αποστολή σωστικών συνεργείων για την παροχή βοήθειας στα θύματα του σεισμού στην Αϊτή.

Αποστολή τους θα είναι να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης του τοπικού πληθυσμού και εντοπισμού και παροχής βοήθειας των αγνοουμένων συμπατριωτών μας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης της Γαλλίας Αλέν Ζουαντέ δήλωσε ότι η Γαλλία απέστειλε στην Αϊτή δύο αεροπλάνα που μεταφέρουν 60 διασώστες.

Ο γάλλος υπουργός δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι η γαλλική κυβέρνηση ανησυχεί για την ασφάλεια 1.400 περίπου γάλλων πολιτών που ζουν στην Αϊτή.

«Θα ήταν θαύμα να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των Γάλλων, δεδομένου του αριθμού τους», είπε ο Αλέν Ζουαντέ, εκφράζοντας επίσης ανησυχία για 200 περίπου πελάτες του ξενοδοχείου Montana στην πρωτεύουσα Πορτ -Ο -Πρενς, το οποίο κατέρρευσε.

«Τριακόσιοι άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό και μέχρι στιγμής μόνο 100 κατόρθωσαν να βγουν», είπε.

Γερμανία

Η Γερμανία αποδέσμευσε ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ ως επείγουσα βοήθεια προς την Αϊτή, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και συγκρότησε ομάδα διαχείρισης της κρίσης, η οποία θα επιβλέπει την επιχείρηση παροχής βοήθειας. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα υποστηρίξει με κάθε είδος βοήθειας τη Δημοκρατία της Αϊτής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουΐς Ινάσιο ντα Σίλβα εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για τις συνέπειες του σεισμού στην Αϊτή και έδωσε εντολή για την αποστολή της περισσότερης δυνατής βοήθειας. Ο Λούλα εξέφρασε την ανησυχία του και για τους περισσότερους από 1.000 πολίτες της Βραζιλίας οι οποίοι έχουν επανδρώσει την Αποστολή Σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή.

Bενεζουέλα

Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή «ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Αϊτή μέσα στις επόμενες ώρες. Ο ΥΠΕΞ Νικολάς Μαδούρο είπε ότι η ομάδα θα αναχωρήσει το πρωί σήμερα Τετάρτη μεταφέροντας τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και φάρμακα για τους σεισμοπαθείς Αϊτινούς. Ο Μαδούρο πρόσθεσε ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Αϊτή ή τις αρχές της Αϊτής μετά το πλήγμα του σεισμού.

Το Περού ανακοίνωσε ότι οι 205 άνδρες του στην MINUSTAH θα συμβάλλουν στις σωστικές προσπάθειες και πρόσθεσε ότι ουδείς εξ αυτών τραυματίστηκε. Το ΥΠΕΞ του Μεξικού ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Αϊτή και ότι «ενεργοποίησε σχέδιο προστασίας για Μεξικανούς που αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Αϊτή.

Στην Δομινικανή Δημοκρατία -που μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Εσπανιόλα- ο πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες κάλεσε την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Αϊτή να ξεπεράσει αυτή την «πραγματική τραγωδία» και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη» να στείλει βοήθεια. Στην Κούβα ο σεισμός έγινε αισθητός στην ανατολική επαρχία Σαντιάγο δε Κούμπα- και αρκετοί κάτοικοι μεταφέρθηκαν από την ανατολική παράκτια πόλη Μπαρακόα σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο για το φόβο τσουνάμι παρότι το προειδοποιητικό σήμα για τον κίνδυνο σεισμικών κυμάτων ήρθη λίγη ώρα μετά την έκδοσή του, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Η Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών για να παράσχουν βοήθεια. Η USAID ανέφερε σε ανακοινωθέν της ότι στέλνει ομάδες 72 ανθρώπων, έξι σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για την εξεύρεση επιζώντων και 48 τόνους εξοπλισμού διάσωσης. Την ομάδα θα συνοδεύσουν ειδικοί της υπηρεσίας στις καταστροφές για να αποτιμήσουν την κατάσταση στην Αϊτή.

Η Διαμερικανική Τράπεζα Αναπτύξεως (IADB) ανακοίνωσε ότι διαθέτει 200.00 δολάρια σε άμεση βοήθεια στην Αϊτή. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Λουίς Μορένο είπε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να σταλούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και μέσα προσωρινής στέγασης στους σεισμοπαθείς. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα διατεθούν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς κατέρρευσαν μετά το σεισμό, προσθέτοντας ότι διακριβώθηκε ότι είναι ασφαλείς «οι περισσότεροι» εργαζόμενοί της.

Ακόμα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κινητοποιήσει μια ομάδα για να εκτιμήσει τις καταστροφές, τις ζημιές και να σχεδιάσει την «ανοικοδόμηση» της χώρας.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι, ή σεισμικά κύματα, η οποία εκδόθηκε για την Αϊτή, την Κούβα, τις Μπαχάμες και την Δομινικανή Δημοκρατία ήρθη λίγη ώρα αργότερα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως την Κούβα

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, ήδη επλήγη από μια σειρά καταστροφών τα τελευταία χρόνια, με τελευταίους τους κυκλώνες του 2008. Τέσσερις μεγάλες καταιγίδες –η τροπική καταιγίδα Φέι και οι κυκλώνες Γκουστάβ, Χάνα και Άικ- σάρωσαν την Αϊτή τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2008, στοιχίζοντας τη ζωή 793 ανθρώπων και αφήνοντας άλλους 300 αγνοούμενους έως και σήμερα, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία.

Η χώρα αντιμετώπισε επίσης σοβαρές πολιτικές ταραχές τον Απρίλιο του 2008, όταν είχαν ξεσπάσει εξεγέρσεις λόγω των -απλησίαστων για την φτωχή πλειοψηφία- τιμών των τροφίμων. Το 70% των Αϊτινών ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα σχεδόν οι μισοί από τους 8,5 εκατ. κατοίκους της είναι άνεργοι. Η διατροφική «ανασφάλεια» πλήττει το 25% του πληθυσμού, περίπου 1,9 εκατ. ανθρώπους, και οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

Πηγή: Καθημερινή