Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αμερικής κ.κ. Δημήτριος: Ποτέ δεν αρνήθηκα τα παιδιά

14 Ιανουαρίου 2010

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αμερικής κ.κ. Δημήτριος: Ποτέ δεν αρνήθηκα τα παιδιά

«Δεν αρνήθηκε ποτέ να δεχτεί τα παιδιά», υποστηρίζει σε ανακοινωθέν του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, καθώς επίσης και ότι «υπήρξαν και παραμένουν πρόθυμοι και επιθυμούν διακαώς να βοηθήσουν αυτή την οικογένεια», τα δύο ορφανά παιδιά από το Κονγκό, τον Κωστάκη και τον Δημήτρη Σπορίδη.

Η ανακοίνωση Τύπου εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης μετά από την έντονη και γενική κατακραυγή που σημειώθηκε στην Ομογένεια, στην Ελλάδα και ανά τον Ελληνισμό της Αποδημίας.

Η αρχική άρνηση του Αρχιεπισκόπου διατυπώθηκε στην επιστολή του προς τον θείο των παιδιών. Την επιστολή αυτή αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ» την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010.

Aκόμα, ο κ. Δημήτριος εξαπολύει πρωτοφανή επίθεση κατά του «E.K.», κάνοντας λόγο «για αίσχος « και «παραποίηση της αλήθειας», κι ακόμα ότι «πρέπει να αισχύνονται όσοι μπορούν και εκμεταλλεύονται με υπερβολές, με παραποίηση της αλήθειας και αβάσιμες καταγγελίες τη δυστυχία οποιουδήποτε παιδιού και ιδιαίτερα όταν πρόκειται περί ορφανού».

Υπογραμμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν κάνει καμιά αναφορά στην επιστολή του, που αποτελεί το ντοκουμέντο στο οποίο στηρίχθηκε ο «Ε.Κ.» για την είδησή του και στην οποία ανάμεσα στα άλλα, έγραφε πως «στην περίπτωσή τους, παρά τη θλίψη μας για τη σκληρή δοκιμασία των και την διάθεσή μας να βοηθήσουμε, δεν είμεθα σε θέση να πραγματοποιήσουμε την προτεινόμενη λύση».

Αποκαλύπτουμε ότι έπειτα από το δημοσίευμα του «Ε.Κ.», ο διευθυντής της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου, π. Κωνσταντίνος Σιταράς, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Φίλιππο Σπορίδη (τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου) στον οποίον είπε ότι θα εκδοθεί ανακοινωθέν ότι η Ακαδημία θα αναλάβει τα παιδιά.

Του είπε ότι θα αναφέρεται στο ανακοινωθέν ότι η Ακαδημία βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με την οικογένεια των παιδιών, πλην όμως ο κ. Σπορίδης του είπε να μην συμπεριληφθεί κάτι τέτοιο διότι δεν είναι αληθές. Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν απαντά στις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτου («Ε.Κ.» Δευτέρα 11 Ιανουαρίου).

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι μέχρι στιγμής εξακολουθεί να σιωπά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Εκκλησιαστικοί παρατηρητές στην προσοχή των οποίων θέσαμε το ανακοινωθέν του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, εξέφρασαν την κατάπληξή τους «για την οφθαλμοφανή και αντίθετη σε κάθε έννοια λογικής παραφθορά των γεγονότων» και την χαρακτήρισαν «προπαγανδιστική τακτική του χειρίστου είδους, η οποία προσβάλλει το ήθος και τη νοημοσύνη της Ομογένειας».

Ο «Ε.Κ.» παραθέτει ατόφια τα κείμενα του δελτίου Τύπου και των επιστολών για να εξάγει ο κάθε ομογενής τα συμπεράσματά του. Το Αρχιεπισκοπικό Ανακοινωθέν «12 Ιανουαρίου 2010».

Τις τελευταίες ημέρες παραπλανητικά δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με την περίπτωση δυο ορφανών παιδιών από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, συγγενείς των οποίων στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν τη βοήθεια της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου, υποχρεώνουν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής να παρουσιάσει τα παρακάτω αντικειμενικά δεδομένα. Τον Ιούνιο του 2009, οι συγγενείς των δύο παιδιών στις Η.Π.Α. απηύθυναν το ερώτημα στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου της πόλεως [Garrison] της Νέας Υόρκης για το εάν το ίδρυμα θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε τα δύο αυτά παιδιά να έρθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και να γίνουν δεκτά στην οικογένεια της Ακαδημίας. Στους συγγενείς αυτούς των παιδιών, η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου κατέστησε γνωστό ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα αμερικανικό μεταναστευτικό νόμο, η Ακαδημία που είναι οικοτροφείο και όχι πλέον σχολείο, δεν θα μπορούσε νομίμως να αναλάβει την διαδικασία ελεύσεως των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, η Ακαδημία συνέστησε προς την οικογένεια να εξετάσει επιλογές που προσφέρονται μόνο σε αυτούς ως συγγενικά πρόσωπα και οι οποίες θα επιτρέψουν στα παιδιά να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπ’ αυτές τις συνθήκες η Ακαδημία θα μπορούσε να παράσχει στέγη προσωρινά με την προοπτική για μόνιμη εγκατάσταση, μετά την απόκτηση της μονίμου κηδεμονίας των παιδιών από τους συγγενείς τους στην Αμερική.

Η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου δεν αρνήθηκε ποτέ να δεχθεί τα παιδιά και βρίσκεται σε επικοινωνία με την εδώ οικογένεια των, τους τελευταίους επτά μήνες. Δεν υπήρξε ποτέ θέμα οικονομικής επιβαρύνσεως της οικογενείας για την αποδοχή των παιδιών. Η Ακαδημία έχει πληροφορηθεί από την οικογένεια ότι ήδη προσπαθούν να εξασφαλίσουν την κηδεμονία των παιδιών ώστε αυτά να τοποθετηθούν στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου. Τόσο η Ιερά Αρχιεπισκοπή όσο και η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου προσβλέπουν στην υποδοχή του Κωστάκη και του Δημήτρη το συντομότερο δυνατόν.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου υπήρξαν και παραμένουν πρόθυμοι και επιθυμούν διακαώς να βοηθήσουν αυτή την οικογένεια. Κάθε άλλη παρουσίαση των ανωτέρω η οποία δίνει αντίθετη εικόνα είναι ανεύθυνη και αξιοκατάκριτη. Πρόκειται περί αίσχους και πρέπει να αισχύνονται όσοι μπορούν και εκμεταλλεύονται με υπερβολές, με παραποίηση της αλήθειας και αβάσιμες καταγγελίες την δυστυχία οποιουδήποτε παιδιού και ιδιαίτερα όταν πρόκειται περί ορφανού».

Το γράμμα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου προς τον κ. Ιωάννη Σπορίδη, θείο των παιδιών από τη Φιλαδέλφεια, με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2009, το οποίο δημοσίευσε ο «Ε.Κ.» την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου:

«Αγαπητέ κ. Σπορίδη, Ελαβα την επιστολή σας διά της οποίας με ενημερώνετε περί του θέματος το οποίο σας απασχολεί και σας ευχαριστώ. Ελαβα συνημμένως και την σχετική επιστολή του Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνατίου. Με πολλή λύπη επληροφορήθηκα περί της δεινής θέσεως στην οποία έχουν περιέλθει τα δύο ανίψια σας, Κωστάκης και Δημήτρης. Η περίπτωση των παιδιών αυτών είναι όντως δύσκολη και εύχομαι ολόθερμα να εξευρεθεί λύση η οποία θα τους προσφέρει ένα ασφαλές μέλλον.

Βεβαίως θα ηθέλαμε να ανταποκριθούμε στο αίτημά σας να έλθουν τα παιδιά στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής όπως ήδη σας επληροφόρησεν ο Διευθυντής της Ακαδημίας π. Κωνσταντίνος Σιταράς.

Δυστυχώς, όμως, το αίτημά σας αυτό προσκρούει εκτός άλλων και στο ότι τα παιδιά δεν έχουν την αμερικανική υπηκοότητα και επομένως, δεν μπορούν να διαμείνουν μόνιμα στις ΗΠΑ. Στην περίπτωσή τους, παρά τη θλίψη μας για την σκληρή δοκιμασία των και την διάθεσή μας να βοηθήσουμε, δεν είμεθα σε θέση να πραγματοποιήσουμε την προτεινόμενη λύση. Ελπίζουμε ότι με τις προσπάθειες που γίνονται από διάφορες πλευρές και με την βοήθεια του Θεού το όντως δύσκολο πρόβλημα των παιδιών να λυθεί με τον καλύτερο γι’ αυτά τρόπο.

Εύχομαι σε σας και την οικογένειά σας πάσαν παρά Θεού ευλογία και δύναμη. Είθε ο Κύριος, του οποίου την Γέννηση θα εορτάσουμε σε λίγες ημέρες, να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης σας έτσι ώστε να βοηθηθούν αποτελεσματικώς τα δύο αυτά παιδιά. Μετ’ ευχών και τιμής, Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος».

Το γράμμα του Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνατίου, προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο με ημερομηνία 5.9.2009, το οποίο δημοσιεύσαμε επίσης την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010: «Σεβασμιώτατε Αγιε αδελφέ, Αρχιεπίσκοπε Αμερικής κ.κ. Δημήτριε, Με ιδιαίτερα αισθήματα σάς γράφω την παρούσα επιστολή μου. Με ζωηρό ενδιαφέρον παρακολουθώ τις δραστηριότητές σας και εύχομαι θερμώς για την επιτυχία της Διακονίας σας. Η αφορμή αυτής της επιστολής μου είναι η εξής:

Οι μικροί Δημήτριος Σπορίδης και Κωνσταντίνος Σπορίδης, που γεννήθηκαν στις 23 Ιουνίου 1999 και είναι αδέλφια, εβαπτίσθηκαν Ορθόδοξοι στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου [Kinsasa] του [Congo] στις 30 Απριλίου 2005. Ο πατέρας τους Στυλιανός Σπορίδης, Ελληνικής υπηκοότητος απεβίωσε των 23ην Ιουνίου 2002. Και η μητέρα τους [Florence Nkay Moseka] υποφέρει από ανίατη ασθένεια (καρκίνο) και δεν μπορεί πλέον να ασχολείται με τα παιδιά της. Μη έχοντα τα παιδιά συγγενείς στη Λαϊκή Δημοκρατία του [Congo], όπου διαμένουν και μη υπάρχοντα ανάλογα Ιδρύματα να τα περιβάλλουν, προτείνουν ο αδελφός του πατρός των Ιωάννης Σπορίδης και ο υιός αυτού Φίλιππος Σπορίδης να φιλοξενηθούν οι μικροί στο ίδρυμα [Saint Basil Academy] της Ατλάντας των Η.Π.Α. Προσωπικώς συνηγορώ και παρακαλώ να γίνει δεκτή η παράκλησίς μας. Ελπίζω δε η αγάπη σας να ανταποκριθεί θετικώς στην παράκλησή μας. Θερμώς σας ασπάζομαι αδελφικώς Ο Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιος»

Επιστολή του Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεολήπτου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2010, προς τον «Ε.Κ.» την οποία δημοσιεύσαμε την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010. «Μετά πολλής λύπης ανέγνωσα εις το φύλλο της εγκρίτου εφημερίδος σας ‘Εθνικός Κήρυξ’ το άρθρο ‘Αρνούνται να πάρουν δύο ορφανά στην Ακαδημία’ της 8ης Ιανουαρίου 2010. Ομολογώ ότι διαβάζοντας το κείμενο του κ. Θεοδώρου Καλμούκου, έφριξα, λυπήθηκα και ντράπηκα που είμαι αρχιερεύς της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και ερωτώ: Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ο οποίος έλαβε το γράμμα διά βοήθεια είχε την συνείδησή του ήσυχη τις εορτές της Θείας Επιφανείας και του Νέου Ετους;

Μπόρεσε να εορτάσει ως αρχιερεύς τις Αγιες αυτές ημέρες άνευ συνειδησιακού προβλήματος; Πώς μπόρεσε να δώσει την απάντηση που έστειλε εις τον θείο των δύο αυτών παιδιών και μάλιστα κοροϊδεύοντας και στέλνοντας ευχάς ‘διά εξεύρεσιν λύσεως’. Αλήθεια πού βαδίζουμε; Πού οδηγείται αυτή η ταλαίπωρος Ορθόδοξος Εκκλησία; Πού την οδηγούν οι ασυνείδητοι ποιμένες της; Πώς θέλουμε να μας πιστεύει ο κόσμος και να μας ακολουθεί όταν εμείς άλλα κηρύττουμε και άλλα πράττομε; Λυπάμαι πολύ διά τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με απογοήτευσε δια μίαν ακόμη φορά.

Ποία είναι η αποστολή μας στον κόσμο, μήπως να ετοιμάζομε δείπνα και τελετές διά να εορτάσομε τα δεκάχρονά μας στον Θρόνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ή να ομιλούμε και να κηρύττομε περί αγάπης και βοηθείας του πάσχοντος συνανθρώπου μας και εις την πράξη να μην κάνομε το παραμικρό. Μία ολόκληρη Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν είναι σε θέση να βοηθήσει δύο δεκάχρονα παιδάκια. Και οι προφάσεις ανόητες και άνευ ουσίας. Δεν έχουν, λέγει ο κατά τα άλλα άγιος αδελφός, αμερικανική υπηκοότητα.

Σε ποίον πουλάει τα παραμύθια αυτά; Είναι δυνατόν να θέλει να βοηθήσει και να μην βρει τον τρόπο ή κάποια λύση; Εάν δεν είναι σε θέση να βοηθήσει δύο ορφανά παιδάκια δέκα ετών, τότε κακώς παραμένει εις την θέση του.

Η ουσία είναι όμως μία: Δεν υπάρχει θέληση διότι έχομε ξεφύγει από την αποστολή μας. Από 100 δολάρια να ζητούσε από τους αρχιερείς της Αμερικής θα μάζευε 1,000 δολάρια το μήνα, και μη μου πείτε ότι δεν έχουν να δώσουν χρήματα γιατί θα γελάσει μαζί τους και το παρδαλό κατσίκι.

Και διάλεξε να απαντήσει παραμονάς των Χριστουγέννων, αυτό είναι το κωμικοτραγικό της υποθέσεως. Απήντησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αρνούμενος βοήθεια παραμονές της κατ’ εξοχήν εορτής της αγάπης, όπου ο Θεός γίνεται άνθρωπος από αγάπη διά τον άνθρωπο να τον σώσει. Αυτή είναι η εκκλησιαστική μας συνείδηση;

Επαναλαμβάνω, λυπάμαι δια την κατάντια της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Λυπάμαι δια την κατάντια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Αρχιεπισκόπου της.

Θα τρίζουν τα κόκαλα των ευσεβών Πατέρων μας, οι οποίοι δημιούργησαν τα ιδρύματά μας δια τους πάσχοντας αδελφούς μας. Υπάρχει όμως Θεός και θα απολογηθούμε κάποια ημέρα διά τας πράξεις μας.

Όμως να μην παραπονούμεθα διά τον λαόν του Θεού ότι μένει μακράν της Εκκλησίας. Εμείς τον απεμακρύναμε με τας πράξεις και τα παραδείγματά μας. Ντροπή μας. Μετά τιμής και αγάπης

Ο Ικονίου Θεόληπτος

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3997:2010-01-13-19-46-16&catid=13