Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Δραματική η κατάσταση στην Αϊτή

14 Ιανουαρίου 2010

Δραματική η κατάσταση στην Αϊτή

Στους δρόμους παραμένουν για δεύτερη μέρα οι πολίτες της Αϊτής μετά τον καταστροφικό σεισμό, των 7,3 Ρίχτερ που εκτιμάται ότι έχει αφήσει οπίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Την ίδια στιγμή, οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια, ενώ οι συγγενείς των αγνοούμενων προσεύχονται και μοιρολογούν πάνω από αυτά.

Στα συντρίμμια των σπιτιών, οι διασώστες αντικρίζουν σκηνές φρίκης: ένα ζευγάρι νεκρό στο κρεβάτι του· μικρά κορίτσια μέσα στο χώμα· καμένες σορούς μέσα σε αυτοκίνητα· γυναίκες με ρούχα κομματιασμένα. Στο μεταξύ, οι ισχυροί μετασεισμοί, που συνεχίζονται δυσχεραίνουν το έργο τους, ενώ η βοήθεια από το εξωτερικό δεν έχει ακόμα καταφτάσει.

Τα νοσοκομεία της χώρας είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές και το μοναδικό που στέκει ακόμα όρθιο αδυνατεί να ανταπεξέλθει, καθώς η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και τα φάρμακα δεν φθάνουν.

Ο Αϊτινός πρόεδρος, Ρενέ Πρεβάλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την πρωτεύουσα της χώρας μπορεί να φθάσει τους δεκάδες χιλιάδες, ενώ άλλοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο ακόμα και για 100.000 νεκρούς.

«Μέχρι τώρα έχω ακούσει για 50.000, έχω ακούσει για 30.000. Είναι πολύ νωρίς για να αναφερθούμε σε συγκεκριμένο αριθμό. Κι εγώ ακόμα προσπαθώ να καταλάβω το μέγεθος του φαινομένου», δήλωσε στο CNN ο Ρενέ Πρεβάλ, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Νωρίτερα είχε δηλώσει στη Miami Herald ότι χιλιάδες μπορεί να έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στείλει βοήθεια.

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 14 μέλη της ειρηνευτικής αποστολής στην Αϊτή σκοτώθηκαν από τον σεισμό, ταν το αρχηγείο του διεθνούς οργανισμού κατέρρευσε από τον σεισμό και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Μετά τις χώρες που ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν ενισχύσεις κι ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή, αρκετές αμερικάνικες ιδιωτικές επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν να στείλουν εκατομμύρια δολάρια προς βοήθεια στους σεισμόπληκτους.

Η Digicel Group, εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Αϊτή, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 5 εκατ. δολάρια σε μετρητά για τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων. Η Lowe’s Cos Inc, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία ειδών επισκευής κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει χρήματα από τους πελάτες της και θα δώσει 1 εκατ. δολάρια στον Ερυθρό Σταυρό για την Αϊτή. Η Home Depot, η μεγαλύτερη εταιρία τέτοιων ειδών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 100.000 στον Ερυθρό Σταυρό. Η National Bank of Canada ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 250.000 δολάρια Καναδά στον Ερυθρό Σταυρό. Η Bank of Nova Scotia ανακοίνωσε ότι θα δέχεται δωρεές για τον Ερυθρό Σταυρό στα υποκαταστήματά της και θα προσφέρει στην εγχώρια Επιτροπή 250.000 καναδικά δολάρια. Η Bank of America Corp δεσμεύτηκε να δώσει 1 εκατ. δολάρια, η Kellogg Co υποσχέθηκε να δώσει 250.000 δολάρια, η φαρμακευτική Abbott Laboratories 1 εκατ. δολάρια, περιλαμβανομένων φαρμάκων και ειδών διατροφής, η εταιρία υπηρεσιών στο Διαδίκτυο Go Daddy 500.000 δολάρια, η τράπεζα Wells Fargo 100.000 μέσω του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, και ο χρηματοοικονομικός όμιλος BMO δεσμεύτηκε να δώσει 250.000 δολάρια. Η FedEx Corp συνεργάζεται με διεθνείς οργανώσεις αρωγής για την μεταφορά από αέρος εφοδίων, ενώ η United Parcel Service Inc, που συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές της που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα κληθούν σύντομα. Η UPS ανακοίνωσε επίσης πως σχεδιάζει να δώσει 1 εκατ. δολάρια, τα μισά σε υπηρεσίες και τα μισά σε μετρητά. Η Kraft Foods Foundation ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 25.000 δολάρια στον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, η 3M Co, που παράγει διάφορους επιδέσμους και άλλα προϊόντα για την περιποίηση τραυματιών, ανέφερε ότι συζητά με ανθρωπιστικές οργανώσεις για να παράσχει βοήθεια σε είδος, η Rogers Communications ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 250.000 δολάρια, ενώ η αλυσίδα Wal-Mart Stores Inc ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 500.000 στον αμερικάνικο Ερυθρό Σταυρό και στέλνει έτοιμο φαγητό αξίας 100.000 δολαρίων στην Αϊτή μετά από σχετικό αίτημα του ΕΣ.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Αϊτή δήλωσε ότι η οργάνωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που υπάρχουν. «Είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια. Δεν έχουμε εξοπλισμό, δεν έχουμε καν σάκους για σορούς», είπε. Η, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της αμερικανικής οργάνωσης της UNICEF, Κάριλ Στερν, από την άλλη απηύθυνε έκκληση στις εταιρίες να κάνουν δωρεές σε μετρητά. «Αυτό που χρειαζόμαστε τις πρώτες ημέρες είναι να στείλουμε τους εργαζόμενους να κάνουν την δουλειά τους, να πάνε και να κάνουν έρευνες και διασώσεις και γι’ αυτό χρειάζονται μετρητά», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται επειγόντως ταμπλέτες για την απολύμανση του νερού και λυόμενες τουαλέτες.

Τηλέφωνα πληροφοριών για την Αϊτή

Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στην Αϊτή θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν στις ακόλουθες τηλεφωνικές γραμμές που διαθέτει το υπουργείο Εξωτερικών:

210-368 1212

210-368 1730

210-368 1350

Πηγή:  TVXS.gr