Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Υπέρ της συνέχισης των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο η Ρωσία

16 Ιανουαρίου 2010

Υπέρ της συνέχισης των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο η Ρωσία

 Τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας

Η Ρωσία υποστηρίζει τη διαδικασία των εντατικών απευθείας διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο, εκφράζει την εμπιστοσύνη της στην πολιτική βούληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να επιτύχουν ένα συμβιβασμό και διασαφηνίζει ότι η θέση της στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη, σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο.

«Θεωρούμε ότι παρά τις δυσκολίες της διαπραγματευτικής διαδικασίας σήμερα διατηρείται η δυνατότητα κατάληξης σε συμβιβαστικές συμφωνίες», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Νεστερένκο και προσθέτει: «Οι προτάσεις που διατυπώνονται κατά την εξέλιξη του εντατικού διαλόγου σχετικά με την κοινή διοίκηση της μελλοντικής Ομοσπονδίας πρέπει να είναι απολύτως ζυγισμένες, ισορροπημένες και επικεντρωμένες στο στόχο της ταχύτερης επίτευξης της διευθέτησης στο νησί και να απαντούν στην ανάγκη διασφάλισης πραγματικής και αποτελεσματικής λειτουργίας του ενοποιημένου κυπριακού κράτους».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην πολιτική βούληση των ηγετών των κυπριακών κοινοτήτων, η οποία θα επιτρέψει την επίτευξη του συμβιβασμού», σημειώνει ο Ρώσος εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι «σε ό,τι αφορά στη θέση της Ρωσίας στο ζήτημα της κυπριακής διευθέτησης αυτή παραμένει αμετάβλητη».

Ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ η Ρωσία τάσσεται «υπέρ της συνέχισης στην Κύπρο της δυναμικής διαδικασίας των απευθείας διακοινοτικών συνομιλιών, χωρίς έξωθεν πίεση και σε αντιστοιχία με τα γνωστά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ με σκοπό την επίτευξη καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του προβλήματος του διηρημένου νησιού προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων».

Νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι το Κυπριακό ήταν μεταξύ των «επίκαιρων διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων», σχετικά με τα οποία αντάλλαξαν απόψεις σε τηλεφωνική τους συνομιλία οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ και Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την κατάσταση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, καθώς και πλευρές της αναβαθμισμένης ρωσο-τουρκικής συνεργασίας μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ερντογάν στη Μόσχα και ειδικότερα την απόφαση δημιουργίας ενός «νέου μηχανισμού ρωσο-τουρκικών διαβουλεύσεων σε ανώτατο επίπεδο, του Συμβουλίου συνεργασίας ανωτάτου επιπέδου». Η πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου αυτού Συμβουλίου αναμένεται να γίνει στην προγραμματισμένη το Μάιο ή Ιούνιο του 2010 επίσκεψη στην Τουρκία του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, κατά την οποία και θα εορταστούν τα 90 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

 Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ