Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Νέοι εκθεσιακοί χώροι στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

16 Ιανουαρίου 2010

Νέοι εκθεσιακοί χώροι στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Τελέστηκαν στις 9 Ιανοαρίου στη Λευκωσία τα εγκαίνια της πτέρυγας «Κωνσταντίνος Λεβέντης» και των νέων εκθεσιακών χώρων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου.
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σημείωσε πως η νέα πτέρυγα και οι νέοι εκθεσιακοί χώροι ενισχύουν το ρόλο που διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει το Μουσείο στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.Σημείωσε επίσης πως χάρις στους εμπνευστές της ιδέας για την ίδρυση του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου -του αείμνηστου Κωνσταντίνου Λεβέντη και του πρώην Δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη, αλλά και μιας πλειάδας πολλών άλλων που συνέβαλαν, ουσιαστικά, στην υλοποίηση και συνέχιση αυτής της ιδέας- «έχουμε εμείς σήμερα την ευκαιρία να περιδιαβάζουμε μέσα σε συγκεκριμένες περιόδους της ιστορίας της Λευκωσίας. Νιώθουμε τυχεροί που μας προσφέρεται η δυνατότητα να απολαμβάνουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες, αλλά και την αισθητική ικανοποίηση που ένα σύγχρονο μουσείο μπορεί να προσφέρει», πρόσθεσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ιστορία του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, το οποίο συμπλήρωσε πέρσι 20 χρόνια ζωής. «Είκοσι χρόνια προσφοράς στην πόλη της Λευκωσίας, είκοσι χρόνια αξιοζήλευτης υπηρεσίας στον πολιτισμό του τόπου μας. Το γεγονός ότι το 1991, το μουσείο τιμήθηκε με το βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς δεν είναι τυχαίο. Αποδεικνύει ότι το αξιόλογο έργο του αναγνωρίσθηκε από την αρχή της λειτουργίας του», τόνισε.
Στο χαιρετισμό της η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου έκανε λόγο για ένα ζωντανό κύτταρο στο οποίο προβάλλονται η ιστορία και ο πολιτισμός της Λευκωσίας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.
Δήλωσε περήφανη γιατί, όπως είπε, «το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο αποτελεί ένα ζωντανό χώρο δημιουργίας, ένα χώρο δημοφιλή και μια οντότητα που αναπτύσσεται σε αρμονία με τη φυσιογνωμία της Λευκωσίας».
Ευχαρίστησε παράλληλα το Ίδρυμα Λεβέντη καθώς, όπως ανέφερε, το όλο έργο, το οποίο κόστισε πέραν των 5 εκ. ευρώ, αποτελεί εξολοκλήρου έργο του Ιδρύματος Λεβέντη.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Μουσείων και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων Wim van der Weiden σημείωσε πως το Μουσείο δεν είναι σημαντικό μόνο για τη Λευκωσία καθώς πρόκειται για μουσείο διεθνούς εμβέλειας.
Ανέφερε ακόμη πως είκοσι σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη στο Μουσείο το 1991, «το μουσείο ήταν από την αρχή ένα πολύ καλό μουσείο και παραμένει είκοσι χρόνια μετά ένα πολύ καλό μουσείο».
Πρόκειται για ένα μουσείο του 21ου αιώνα, το οποίο συμβαδίζει με τα δεδομένα του σημερινού κόσμου, πρόσθεσε.
Τέλος στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, Αναστάσιος Παύλος Λεβέντης σημείωσε πως το Ίδρυμα Λεβέντη με περηφάνια παραδίδει στην πόλη της Λευκωσίας ένα νέο διευρυμένο Δημοτικό Μουσείο, εξοπλισμένο με βάση τα ανώτατα μουσειολογικά επίπεδα και εκθέτει μια εμπλουτισμένη συλλογή αντικειμένων και τεχνουργημάτων.
Κατά την έναρξη της τέλεσης των εγκαινίων τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των Αγνής Μιχαηλίδη, Χρίστου Λεβέντη, Ανδρέα και Τζούντης Στυλιανού, Αλέξη Θεοδοσιάδη, Ανδρέα Δαυΐδ, Κωνσταντίνου Λεβέντη, Πεύκιου Γεωργιάδη, Μαρούλλας Μυριανθούση, Τάσσου Παπαδόπουλου, Ιάκωβου Φιλίππου και Χαρίλαου Δίκαιου οι οποίοι συνέδεσαν άμεσα το όνομά τους με την ίδρυση, τη λειτουργία και την επέκταση του Μουσείου.

Πηγή: Η Κύπρος σήμερα, τεύχος 683, σελ. 4, έκδοση Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Υπουργείο Εσωτερικών, Λευκωσία Κύπρος, έτος 25ο , 1-14 Ιανουαρίου 2010