Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ομαδική αγωγή στην Ιταλία κατά τα εμβόλια της γρίπης Η1Ν1

18 Ιανουαρίου 2010

Ομαδική αγωγή στην Ιταλία κατά τα εμβόλια της γρίπης Η1Ν1

 Ημερομηνία δημοσίευσης:

17/01/2010

Η ένωση των Ιταλών καταναλωτών Codacons ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ομαδική αγωγή με σκοπό να επιστραφούν τα χρήματα που δόθηκαν για τα εμβόλια κατά της γρίπης Η1Ν1 που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση.

Η Codacons ζητά από το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Οικονομίας και τον Γενικό Διευθυντή Υγείας να τερματίσουν άμεσα το συμβόλαιο που έχουν συνάψει με τη φαρμακοβιομηχανία που ανέλαβε να προμηθεύσει τη χώρα με εμβόλια κατά της γρίπης Α.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ένωση, στόχος της αγωγής είναι να επιστραφεί στους καταναλωτές-χρήστες του εθνικού συστήματος υγείας (περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι) το ποσό που έχει ήδη πληρώσει η Ιταλία για την αγορά 24 εκατομμυρίων δόσεων που εμβολίου. Το ποσό αυτό, που φτάνει τα 186 εκατομμύρια ευρώ “αποτελεί τεράστια σπατάλη, δεδομένης της μικρής αποδοχής που είχε η εκστρατεία για τον εμβολιασμό” και το γεγονός ότι ο συναγερμός για την πανδημία ήταν “αβάσιμος και υπερβολικός”.

Μέχρι σήμερα στην Ιταλία έχουν χορηγηθεί μόνο 875.000 δόσεις του εμβολίου αυτού.

Το Βέλγιο πέτυχε να μειώσει κατά περίπου το ένα τρίτο την παραγγελία των 12,6 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της γρίπης Η1Ν1 από τη φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline (GSK).

Η υπουργός Υγείας, Λορέτ Ονκελινξ, δήλωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη, μετά από μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων, με την GSK, θα επιτρέψει στο Βέλγιο να εξοικονομήσει 33 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ζενίθ της πανδημίας, πέρυσι, το Βέλγιο είχε παραγγείλει από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία 12,6 εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου Pandemrix, από τα οποία έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα 4,3 εκατομμύρια. Με βάση τη συμφωνία της Πέμπτης, τα τέσσερα από τα οκτώ εκατομμύρια δόσεων που απέμεναν δεν θα παραδοθούν.

Από τα 10,5 εκατομμύρια των Βέλγων εμβολιάστηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο.

Εξάλλου, η κυβέρνηση αποφάσισε να δωρίσει 1,2 εκατομμύρια δόσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Πηγή: http://news.pathfinder.gr/health/605543.html