Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ανείπωτη τραγωδία στην Αϊτή – Χιλιάδες οι νεκροί – Εκκλήσεις για βοήθεια

18 Ιανουαρίου 2010

Ανείπωτη τραγωδία στην Αϊτή – Χιλιάδες οι νεκροί – Εκκλήσεις για βοήθεια

Οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς πέρασαν μια δεύτερη νύκτα φρίκης, ανάμεσα σε πτώματα και ερείπια, μετά τον σεισμό που άφησε πίσω του τουλάχιστον 100.000 νεκρούς στην Αϊτή, περιμένοντας απεγνωσμένα επείγουσα βοήθεια.

Δεκάδες χιλιάδες Αϊτινοί πέρασαν τη νύκτα στο ύπαιθρο, συγκεντρωμένοι στο Πεδίον του Άρεως, την κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας που έχει μετατραπεί σε γιγάντιο προσφυγικό καταυλισμό. Έχουν χάσει τα σπίτια τους, τη ζωή τους και τους συγγενείς τους. Απέναντι, τα ερείπια του προεδρικού μεγάρου και των κτιρίων των υπουργείων μαρτυρούν την κατάσταση αδυναμίας στην οποία βρίσκονται οι θεσμοί της Αϊτής. Πολλά μέλη της κυβέρνησης αγνοούνται και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κέλι Μπαστιέν βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του κτιρίου της βουλής, δήλωσε ο Ζοσλέρμ Πριβέρ, πρώην υπουργός. Ο σεισμός έπληξε βασικές υποδομές της Αϊτής, όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης, το οποίο ετέθη εκτός λειτουργίας βυθίζοντας στο σκοτάδι την πρωτεύουσα της φτωχότερης χώρας της αμερικανικής ηπείρου.

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η ισχυρότερη που πλήττει τη χώρα εδώ και δύο αιώνες, άφησε πίσω της δεκάδες χιλιάδες πτώματα, δημιουργώντας φόβους για έναν τρομακτικό απολογισμό. Τα πτώματα που ανασύρονται από τα ερείπια τοποθετούνται σε σειρές στο έδαφος σκεπασμένα με σεντόνια και οι επιζώντες περιφέρονται σαν χαμένοι στους δρόμους, προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν με γυμνά χέρια ανθρώπους από τα ερείπια. Πενήντα έως εκατό μέλη της Αποστολής Σταθεροποίησης του ΟΗΕ στην Αϊτή αγνοούνται. Ανάμεσά τους, ο επικεφαλής της αποστολής Χέντι Αναμπι και ο αναπληρωτής του, ο Λούις Κάρλος ντε Κόστα, οι οποίοι πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια του Christopher Hotel. Μεταξύ των νεκρών είναι ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Πορτ-ο-Πρενς Σερζ Μιό, ο οποίος ανασύρθηκε από τα ερείπια του καθεδρικού ναού της πρωτεύουσας. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η φυλακή της πόλης κατέρρευσε επίσης και πολλοί από τους 3.900 κρατούμενους δραπέτευσαν. Οι 7.000 στρατιωτικοί, 2.000 αστυνομικοί, 500 πολίτες και 1.500 μέλη του τοπικού προσωπικού της αποστολής του ΟΗΕ προσπαθούν να οργανώσουν περιπολίες και να διατηρήσουν την τάξη στην πρωτεύουσα. Περισσότερες από 24 ώρες μετά τον σεισμό, οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς έχουν ανάγκη από τα πάντα. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειασθούν επείγουσα βοήθεια. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι θα χρειασθεί μεγάλη επιχείρηση αρωγής και ότι θα μεταβεί επί τόπου «μόλις είναι δυνατόν».

«Ένα από τα ανησυχητικά πράγματα είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι θα πεθάνουν από το κρύο, από την αφυδάτωση ή υποκύπτουν σε τραύματα τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να αντιμετωπισθούν», δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Αϊτή, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί κατά τις πρώτες 10-15 ημέρες στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών: τρόφιμα, νερό, σκηνές και πρώτες βοήθειες. Ένα αεροπλάνο της εταιρείας Icelandair προσγειώθηκε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, μεταφέροντας προμήθειες, κυρίως μπουκάλια νερό. Ένα καναδικό μεταγωγικό αεροσκάφος, δύο μεταγωγικά της αμερικανικής ακτοφυλακής και ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό προσγειώθηκαν επίσης, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ταχεία και συντονισμένη αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή. Δύο πλοία της αμερικανικής ακτοφυλακής έφθασαν χθες στο λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, ενώ σήμερα αναμένεται ο κατάπλους αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ανέβαλαν περιοδεία στον Ειρηνικό.

Τρία γαλλικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη απογειώθηκαν σήμερα από το Φορ-ντε-Φρανς στη Μαρτινίκα, μεταφέροντας πενήντα μέλη σωστικών συνεργείων και ανθρωπιστική βοήθεια στο Πορτ-ο-Πρενς, ενώ ένα Airbus A310 απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ιστρ. Σε μία μάχη με τον χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Βενεζουέλα και η Χιλή στέλνουν ομάδες διασωστών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση του αρχικού ποσού των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκε να αποδεσμεύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την Αϊτή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης αναμένεται να συνδράμουν στη βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελρίβ δήλωσε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ, ότι φοβάται πως ο αριθμός των θυμάτων του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε τη χώρα τη νύχτα χθες μπορεί να φτάσει και τις εκατό χιλιάδες.

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ακόμα ο αριθμός των θυμάτων. Πάρα πολλά κτίρια, πάρα πολλά οικήματα έχουν καταρρεύσει. Με πολίτες μέσα, γι αυτό πιστεύω ότι οι νεκροί μπορεί να φτάνουν και τις εκατό χιλιάδες», είπε φανερά σοκαρισμένος ο αϊτινός πρωθυπουργός. «Ελπίζω ότι δεν θα είναι αληθινός ο αριθμός που ανέφερα γιατί επίσης ελπίζω ότι οι πολίτες θα είχαν το χρόνο να βγουν από τα κτίσματα», μετά από τον σεισμό των 7 βαθμών, πρόσθεσε. «Αλλά τα κτίρια καταστράφηκαν σε τέτοιο βαθμό καθώς και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα που πραγματικά δεν ξέρω που μπορεί να είναι όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί», κατέληξε.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα τόσο καταστροφικά αποτελέσματα των σεισμών που έπληξαν την Αϊτή «απορρέουν» ταυτόχρονα από την καθόλου ευνοϊκή γεωγραφική της θέση, και από τις πολιτικές κρίσεις που ξεπέρασαν το μισό αιώνα και «γονάτισαν» την οικονομία της. Πρόκειται για τη φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, που απέχει δύο ώρες αεροπορικά από το Μαϊάμι, προσιτός τουριστικός προορισμός στην Καραϊβική, με ζεστές θάλασσες και ονειρικές παραλίες, αλλά με «δύσκολη» γεωγραφική θέση, επίσης με πολύ «πυκνή» δημογραφική σύνθεση. «Οι φυσικές καταστροφές (ανεμοστρόβιλοι, κυκλώνες, μετά τον Ιούνιο) μόνες τους δεν εξηγούν τη δυστυχία της Αϊτής, όσο την εξηγεί η Ιστορία της», επισημαίνει ένα στέλεχος της γαλλικής διπλωματίας, που ειδικεύεται στην Καραϊβική. Ο ίδιος θεωρεί την Αϊτή «καταραμένο νησί», όμως προτρέπει τον πληθυσμό να ζητήσει ευθύνες από την κυβέρνησή του για την καταστροφή, παρά να τη θεωρήσει «μοιραία». Επί 30 έτη διήρκεσε η δικτατορία που επέβαλε η οικογένεια Ντυβαλιέ…Μετά το 1986, ξεκίνησε μία πολύ ταραγμένη περίοδος πολιτικής κρίσης για περισσότερα από 20 έτη.

Πολλάκις, επιβλήθηκαν διεθνείς κυρώσεις που βέβαια καθόλου δεν «βοήθησαν» την τοπική οικονομία.

Η Αϊτή έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια. Οι άντρες κόβουν δέντρα από τους λόφους γύρω από τις πόλεις, για ξύλα για τη θερμάστρα, ή για φωτιά για το φαγητό… Η πολιτική διαφθορά είναι γενικευμένη κι η έγνοια των κατοίκων είναι να έχουν ένα γεύμα την ημέρα. Παραγκουπόλεις μεγαλώνουν, από έτος σε έτος, την έκταση της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, που τόσο δεινά επλήγη από τον Εγκέλαδο. Οι παράγκες δεν αντέχουν στη δυνατή βροχόπτωση, από την οποία μπορεί να υπάρξουν και πνιγμένοι, και βέβαια εύκολα φαντάζεται κανένας, ποια αντίσταση στον Εγκέλαδο «προσφέρει» η παράγκα… Πρόκειται για ένα «κηδεμονευόμενο» κράτος, στο διπλωματικό, το πολιτικό, το οικονομικό πεδίο. Η φτώχεια της Αϊτής, τέλος δεν έχει. Πολλοί αποζούν από τη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς λατινο-αμερικανικά «φορτία» διέρχονται από τη νησιωτική χώρα καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ, τον πρώτο «καταναλωτή» παγκοσμίως των ναρκωτικών. Ο φοβερός κυκλώνας του 2008 -από μόνος του- κόστισε στην Αϊτή το 15% του ΑΕΠ της. Ήταν, απλά, ένας από τους εκατό κυκλώνες, τροπικές θύελλες, πλημμύρες που εξεμάνησαν στην Αϊτή μετά το 1900 και που η διεθνής βοήθεια γι’ αυτές, κι όταν φθάνει, «είναι ελάχιστη», όπως παρατηρεί η ίδια διπλωματική πηγή.

Πηγή: Greek Insight