Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αϊτή: Απαγορεύτηκε η προσγείωση σε αεροσκάφος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

20 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή: Απαγορεύτηκε η προσγείωση σε αεροσκάφος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι δεν επιτράπηκε σε αεροσκάφος τους να προσγειωθεί στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής τρεις φορές.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) κατήγγειλε χθες Τρίτη ότι απαγορεύθηκε επανειλημμένως σ’ ένα από τα αεροσκάφη της, που μετέφερε ζωτικής σημασίας ιατρικό εξοπλισμό για τα θύματα του σεισμού της Αϊτής, να προσγειωθεί στο Πορτ-ο-Πρενς.

Το μεταγωγικό αεροσκάφος, που μετέφερε φάρμακα, χειρουργικά εφόδια και δυο μηχανήματα αιμοδιάλυσης, «απετράπη από το να προσγειωθεί τρεις φορές στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς από το βράδι της Κυριακής παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι υπήρχε η δυνατότητα να προσγειωθεί εκεί», ανέφεραν οι MSF σε ανακοινωθέν τους.

«Το φορτίο των 12 τόνων περιλάμβανε μέρος του φορτίου προηγούμενου αεροσκάφους που μετέφερε συνολικά 40 τόνους εφόδια και εμποδίστηκε να προσγειωθεί το πρωί της Κυριακής», ανέφερε το ανακοινωθέν της οργάνωσης.

«Από την 14η Ιανουαρίου, πέντε αεροσκάφη των MSF εξετράπησαν από τον αρχικό τους προορισμό στο Πορτ-ο-Πρενς στην Δομινικανή Δημοκρατία. Τα αεροσκάφη αυτά μετέφεραν συνολικά 85 τόνους ιατρικών και άλλων εφοδίων» .

Η ανακοίνωση των MSF δεν αναφέρεται στους λόγους που τα αεροσκάφη της οργάνωσης δεν επετράπη να προσγειωθούν ότι ποιος τα εξέτρεψε. Το αεροδρόμιο στο Πορτ-ο-Πρενς ελέγχεται πάντως από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Συντονιστής του νοσοκομείου Σοσκάλ των MSF στη Σιτέ Σολέιγ δήλωσε ότι «πέντε ασθενείς μας στο κέντρο υγείας Μαρτισάν πέθαναν λόγω της έλλειψης των ιατρικών εφοδίων που μετέφερε αυτό το αεροπλάνο» .

Πάνω από 700 μέλη του προσωπικού των MSF εργάζονται πυρετωδώς στην Αϊτή για να προσφέρουν ιατρική βοήθεια σε σεισμοπαθείς στην και γύρω από την πρωτεύουσα.

Η διαχείριση των επιχειρήσεων διανομής βοήθειας στην Αϊτή μετά το σεισμό των 7 βαθμών προκάλεσε ένταση ανάμεσα στο Παρίσι και στην Ουάσινγκτον, ειδικά μετά την δήλωση του Γάλλου υπουργού Ανάπτυξης με την οποία κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να διασαφηνίσουν το ρόλο των ΗΠΑ στην χώρα, τονίζοντας πως η προτεραιότητα είναι «να βοηθήσουμε την Αϊτή, όχι να την καταλάβουμε» . Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιχείρησε χθες Τρίτη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας πως η χώρα του και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται πλήρως για την παροχή βοήθειας.

«Θα ήθελα να χαιρετίσω την εξαιρετική κινητοποίηση από τον πρόεδρο Ομπάμα και τη διοίκηση των MSF», είπε ο Σαρκοζί.

 Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ