Άγ. Μάξιμος ο ΓραικόςΆγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΣυναξαριακές Μορφές

Ο Εορτασμός του Αγίου Μαξίμου του Βατοπαιδινού στην Άρτα

22 Ιανουαρίου 2010

Ο Εορτασμός του Αγίου Μαξίμου του Βατοπαιδινού στην Άρτα

Ο αδριάντας του αγίου Μάξιμου στην Άρτα.

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στον υπό ανέγερση φερώνυμο ιερό Ναό στην περιοχή του Τριγώνου της Άρτας.

Το μεσημέρι έγινε η υποδοχή της κορεάτικης αντιπροσωπείας, των μελών της χορωδίας του Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου της Σεούλ από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο και της συνοδείας του.

Το απόγευμα έγινε η Ακολουθία του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο, συνμπροσευχομένων του επισκόπου Ρεντίνης κ. Σεραφείμ και Αρτης κ. Ιγνατίου.

Κατά την διάρκεια του Αρχιερατικού Εσπερινού ύμνους απέδωσε η χορωδία του Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου της Σεούλ υπό την διεύθυνση της χοράρχου κ. Γαβριέλας Κίμ.

TO ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΟΡΕΑΣ κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

Με πολλή συγκίνηση και χαρά βρισκόμαστε σήμερα, χάρις στην λίαν ευγενή πρόσκληση του Σεβ. Ποιμενάρχου σας, για την οποία είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες, μια ομάδα 30 Κορεατών στην όμορφη και ιστορική πόλη σας. Ταξιδέψαμε από την μακρινή Κορέα για να συμμετάσχουμε μαζί σας στην πανήγυρη του συμπατριώτη Αγίου σας Μαξίμου του Γραικού και για να έχουμε αύριο το βράδυ την προγραμματισμένη εκδήλωση για την ιεραποστολή.

Με τον Άγιό σας μας συνδέει κάτι κοινό. Μας συνδέουν τα χαριτόβρυτα λείψανά του. Τα παραλάβαμε και τα μεταφέραμε στην Κορέα, την ίδια μέρα που έγινε και στην πόλη σας η μετακομιδή μέρους του αγίου Λειψάνου του απ᾽ το Άγιον Όρος το 1997.

Από τότε ο Άγιος Μάξιμος βρίσκεται κοντά μας προστάτης και οδηγός στην δύσκολη διακυβέρνηση του σκάφους της Εκκλησίας της παροικούσης εν Κορέα.

Με τον Άγιο Μάξιμο μας συνδέει και κάτι άλλο. Μας συνδέει ο ιερός ναός του στην Σεούλ. Ο όμορφος ναός του, για τον οποίο ένας άλλος σπουδαίος συμπατριώτης σας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας π. Σωτήριος Τράμπας, ο μεγάλος και φωτισμένος αυτός σύγχρονος ιεραπόστολος, φρόντισε για την ανέγερσή του. Τον θεμέλιο λίθο του ναού έθεσε το 1995 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κορέα. Στον ναό αυτό τελείται η θ. Λειτουργία σλαβονιστί, για τους σλαυόφωνους ορθόδοξους αδελφούς μας, που μένουν στην Κορέα.

Ο ιερός ναός, λοιπόν, και τα λείψανα του αγίου Μαξίμου, τα οποία κατέχουμε ως θησαυρό πολυτιμότερο λίθων πολυτελών μας κάνουν να νιώθουμε έντονη την παρουσία του κοντά μας.

Η αγία βιοτή του και, κυρίως, η μεγάλη υπομονή και καρτερία, την οποία έδειξε τόσο στους προπηλακισμούς, στις διώξεις και στις συκοφαντίες, όσο και στις κακουχίες τις οποίες υπέστη επί 23 συναπτά έτη που έμεινε φυλακισμένος, μας διδάσκουν και μας δίνουν το στίγμα του αληθινού ιεραποστόλου. Οι αγώνες του, εξ άλλου, για την ανατροπή της τυπολατρίας, του φαρισαϊσμού και της αστρολογίας, που μάστιζαν την ρωσική κοινωνία του 16ου αιώνα, μας εμπνεύουν και μας στηρίζουν για να συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τον δύσβατο δρόμο της ιεραποστολής.

Η περίπτωση του αγίου Μαξίμου μας υπενθυμίζει, επιπλέον, ότι το έργο της πνευματικής διαφωτίσεως, της αναγεννήσεως και της αλλαγής της λανθασμένης πορείας ενός λαού κοστίζει ακριβά. Είναι έργο επίμοχθο, επίπονο και, συνάμα, λίαν επικίνδυνο. Ως γνωστόν,

“Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή,θέλει νεκροί χιλιάδες νάναι στους τροχούς” θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους.

Έτσι δοκιμάζει ο Θεός τους γνήσιους αποστόλους του: Με τη θυσία τους. Με το αίμα τους. Κι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μιλήσουμε αυθεντικά για την Ορθοδοξία στα Έθνη είναι η γλώσσα της μαρτυρίας και του μαρτυρίου.

Το έργο του αγίου Μαξίμου για την εδραίωση του γνήσιου ορθόδοξου ιδεώδους είχε τη σφραγίδα του μαρτυρίου, πέρασε από το καμίνι των διωγμών και των θλίψεων και γι᾽ αυτό έμεινε στην αιωνιότητα. Όπως ο ίδιος ομολογεί: ετηρείτο εγκάθειρκτος εν δεσμοίς και εθανατούτο δια του ψύχους, του καπνού και της πείνης.

Η θυσία του αυτή, το καθ᾽ ημέραν μαρτύριό του, λειτούργησε ως τεράστια αφυπνιστική δύναμη του ρωσικού λαού. Έγινε αιτία επιστροφής στην γνήσια ορθόδοξη πνευματικότητα, όπως αυτή την είχαν διδάξει αυθεντικά, έξη αιώνες πριν, οι Θεσσαλονικείς άγιοι αδελφοί ιεραπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος.

Αγαπητοί αδελφοί μου, σας παρακαλούμε να θυμάστε στις προσευχές σας την Εκκλησία μας στην Κορέα. Ικετεύσατε τον άγιο Μάξιμο τον Γραικό, τον Φωτιστή των Ρώσσων, να γίνει και ο Φωτιστής των Κορεατών. Επί πλέον δε να βοηθήση, σαν ειδικός, στο ευαίσθητο και άκρως λεπτό θέμα της μεταφράσεως και των υπολοίπων λειτουργικών ύμνων και πατερικών κειμένων απ᾽ την ελληνική στη δύσκολη κορεατική γλώσσα.

Ευχηθήτε Σεβασμιώτατε, ώστε ο Κύριος, δια πρεσβειών του Αγίου μας, να οδηγήσει στην Ορθόδοξη Πίστη κι άλλους Κορεάτες αδελφούς μας. Δεήθητε του Κυρίου του θερισμού όπως εκβάλη εργάτες στον κορεατικό ιεραποστολικό αγρό, έτσι ώστε το ποίμνιο της εν Κορέα Εκκλησίας μας να αυξάνει σε ποιότητα και ποσότητα “καθ᾽ ημέραν” (Πρ.2:47). Γένοιτο.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4082:2010-01-21-13-30-03&catid=26:2009-12-18-08-38-40&Itemid=123