Θεολογία και Ζωή

Είναι κακός ο Θεός;

23 Ιανουαρίου 2010

Είναι κακός ο Θεός;

Ο Αλβέρτος Αϊνστάϊν

Ένας πανεπιστημιακός καθηγητής σε ένα ινστιτούτο υψηλού επιπέδου προκάλεσε τους σπουδαστές του με αυτήν την ερώτηση: «Είναι ο Θεός ο δημιουργός των πάντων;». Ένας σπουδαστής απάντησε θαρραλέα: «Ναι! Ο Θεός δημιούργησε τα πάντα».
Ο καθηγητής συνέχισε: «Εάν ο Θεός δημιούργησε τα πάντα, συνεπάγεται ότι δημιούργησε και το Κακό. Δεδομένου ότι το Κακό υπάρχει και αφού οι πράξεις μας καθορίζουν ποιοι είμαστε, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Θεός είναι κακός». Ο σπουδαστής έμεινε σιωπηλός και δεν αποκρίθηκε στο υποθετικό συμπέρασμα του καθηγητή. Ο καθηγητής, αρκετά ευτυχής με τον εαυτό του, καυχήθηκε στους σπουδαστές ότι είχε αποδείξει ακόμα μια φορά ότι η χριστιανική πίστη ήταν ένας μύθος.
Ένας άλλος σπουδαστής σήκωσε το χέρι του και είπε: «Μπορώ να σας υποβάλω μία ερώτηση, κύριε καθηγητά;»…

«Φυσικά», απάντησε ο καθηγητής.
Ο σπουδαστής σηκώθηκε όρθιος και ρώτησε: «Κύριε καθηγητά, το κρύο υπάρχει;». «Τί είδους ερώτηση είναι αυτή; Φυσικά και υπάρχει. Εσύ δεν έχεις ποτέ αισθανθεί κρύο;».
Ο νεαρός σπουδαστής απάντησε: «Στην πραγματικότητα, κύριε, το κρύο δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τους νόμους της Φυσικής, αυτό που θεωρούμε κρύο είναι στην πραγματικότητα απουσία θερμότητας. Απόλυτο μηδέν (-460 Φ) είναι η συνολική απουσία θερμότητας και καθετί γίνεται αδρανές και ανίκανο να αντιδράσει σε εκείνη τη θερμοκρασία. Το κρύο δεν υπάρχει. Έχουμε δημιουργήσει αυτήν τη λέξη για να περιγράψουμε πως αισθανόμαστε εάν δεν έχουμε καμία θερμότητα». Ο σπουδαστής συνέχισε: «Κύριε καθηγητά, το σκοτάδι υπάρχει;».
Ο καθηγητής αποκρίθηκε: «Φυσικά». Ο σπουδαστής απάντησε: «Άλλη μια φορά κάνετε λάθος, κύριε, ούτε το σκοτάδι υπάρχει. Το σκοτάδι είναι στην πραγματικότητα η απουσία φωτός. Το φως μπορούμε να το μελετήσουμε, το σκοτάδι όχι. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρίσμα Newton για να αναλύσουμε το λευκό φως σε πολλά χρώματα και να μελετήσουμε τα διάφορα μήκη κύματος κάθε χρώματος. Δεν μπορείτε να μετρήσετε το σκοτάδι. Μια απλή ακτίνα του φωτός μπορεί να σπάσει σε έναν κόσμο του σκοταδιού και να το φωτίσει.
Πώς μπορείτε να ξέρετε πως το σκοτάδι απλώνεται σε έναν χώρο; Μετρώντας την ποσότητα του παρόντος φωτός. Έτσι δεν είναι; Το σκοτάδι είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από το άτομο για να περιγράψει τί συμβαίνει όταν δεν υπάρχει παρουσία φωτός». Τέλος, ο νεαρός σπουδαστής ρώτησε τον καθηγητή: «Κύριε, το Κακό υπάρχει;».
Αβέβαιος ο καθηγητής, αποκρίθηκε: «Φυσικά, όπως έχω πει ήδη. Το βλέπουμε στα καθημερινά παραδείγματα της ανθρώπινης απανθρωπιάς, στο πλήθος εγκλημάτων και βίας που υπάρχει παντού στον κόσμο.
Αυτές οι εκδηλώσεις δεν είναι παρά μόνο αυτό, εκδήλωση του Κακού». Ο σπουδαστής απάντησε: «Το Κακό δεν υπάρχει, κύριε, ή τουλάχιστον, δεν υπάρχει από μόνο του. Το Κακό είναι απλώς η απουσία του Θεού.
Είναι ακριβώς όπως το σκοτάδι και το κρύο, μια λέξη που το άτομο έχει δημιουργήσει για να περιγράψει την απουσία του Θεού. Ο Θεός δεν δημιούργησε το Κακό.
Το Κακό είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει όταν το άτομο δεν έχει την αγάπη του Θεού παρούσα στην καρδιά του. Είναι όπως το κρύο που έρχεται όταν δεν υπάρχει καμία θερμότητα ή το σκοτάδι που έρχεται όταν δεν υπάρχει κανένα φως». Ο καθηγητής κάθισε στην έδρα του. Το όνομα του νεαρού σπουδαστή, Αλβέρτος Αϊνστάϊν.

Πηγή: Η απουσία του Θεού φέρνει το κακό, Τετραμηνιαίο Τεύχος Ορθοδόξου Πνευματικής Οικοδομής «Ο Όσιος Φιλόθεος της Πάρου  Ο ασκητής και ιεραπόστολος (1884-1980), Τεύχος 25, αελ. 196-198, εκδόσεις Ορθόδοξη Κυψέλη, Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος-Απρίλιος 2009