Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ζωντανός μετά από 11 ημέρες! (βίντεο)

25 Ιανουαρίου 2010

Ζωντανός μετά από 11 ημέρες! (βίντεο)

Εχει συγκλονίσει η διάσωση ενός 24χρονου άντρα στο Πορτ-ο-Πρενς λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αϊτινών αρχών ότι σταματούν την αναζήτηση των επιζώντων.

Ο νεαρός ανασύρθηκε ζωντανός κάτω από τα ερείπια του ξενοδοχείου Νάπολη 11 ημέρες μετά τον σεισμό 7 Ρίχτερ. Στη διάσωσή του βοήθησαν γαλλικά, ελληνικά και αμερικανικά σωστικά συνεργεία που βρίσκονταν στο σημείο.

Θεατές επευφημούσαν την ανάσυρση του άντρα, ο οποίος ήταν σε καλή κατάσταση. Οπως είπε αργότερα σε δημοσιογράφους, κατόρθωσε να κρατηθεί στη ζωή με αναψυκτικά και σνακ.

Γάλλος διασώστης δήλωσε ότι τα συντρίμμια που βρίσκονταν πάνω από τον άντρα ήταν σε μεγάλο βαθμό από ξύλο.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε από τον Ελληνα δημοσιογράφο Σωτήρη Δανέζη, ο οποίος χρειάστηκε να επικοινωνήσει μέσω βραχέων με το κέντρο επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, για να τους πει ότι ακούγονται φωνές μέσα από τα ερείπια, και αυτό στη συνέχεια να επικοινωνήσει με το αρμόδιο “στρατηγείο” των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) Αθανάσιος Σωτηράκης δήλωσε στο ΑΠΕ, οι Έλληνες διασώστες έκαναν τρεις διατρήσεις: μία για να παράσχουν στον 24χρονο πρώτες βοήθειες κι άλλες δύο για τον απεγκλωβισμό του, σε μια επιχείρηση που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες. Στο μεσοδιάστημα, τού έλεγαν λόγια παρηγοριάς και ελπίδας.

«Όταν τον ανέσυραν, αγκάλιασε σφιχτά τον διασώστη και τον ευχαρίστησε στα αγγλικά. Δεν καταλάβαινε αν ήταν μέρα ή νύχτα. Τού είπε ότι μιλούσε με πέντε ακόμη εγκλωβισμένους ανθρώπους -η μία γυναίκα- όσο βρισκόταν καταπλακωμένος, αλλά λόγω του συνδρόμου της κατάχωσης (σ.σ. δεν ήξερε τί ώρα ήταν ούτε ακριβώς πού βρισκόταν), δεν ήταν σε θέση να πει αν αυτό είχε γίνει την προηγούμενη ή πριν δέκα μέρες», ανέφερε ο κ. Σωτηράκης, σύμφωνα με τον οποίο, δυστυχώς, άλλοι επιζώντες δεν εντοπίστηκαν.

Συνολικά, στην Αϊτή έχουν διασωθεί συνολικά 132 άτομα.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε ήδη τις 150.000 και περίπου 200.000 αγνοούνται. Εκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι από το σεισμό έχουν πληγεί περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες.

Πηγή: http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=1087609&cid=8