Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΧΡΙΔΟΣ

27 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΧΡΙΔΟΣ

Ο Μακαριστός Πατριάρχης Παύλος με τον Μητροπολίτη Οχρίδος Ιωάννη (αριστερά) και τους Επίσκοπους Μάρκο και Ιωακείμ.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης, μετά την αναίρεση της προφυλακίσεως, μετά από σχεδόν δύο χρόνια απουσίας, στις 25 Ιανουαρίου, αργά το απόγευμα, επέστρεψε στην πατρίδα του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ζήτησε την αναίρεση της προφυλακίσεως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά επειδή αυτό δεν έγινε, αναγκάστηκε να βρίσκεται εκτός της ΠΓΔΜ.

Μετά την αναίρεση της προφυλακίσεως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης επέστρεψε στους πιστούς της κανονικής Εκκλησίας της ΠΓΔΜ, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, η οποίοι χάρηκαν με μεγάλη χαρά για την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπό τους.

Εν τω μεταξύ, πολλοί σχετικοί θεσμοί (η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, η Πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΠΓΔΜ, το Freedom House), έδωσαν σαφές σημείο ότι η ΠΓΔΜ στερείται εφαρμογής των νόμων που εξασφαλίζουν την θρησκευτική ελευθερία για όλους τους πολίτες ισότιμα, δίνοντας έμφαση στις δικαστικές διώξεις που πραγματοποιούνται κατά τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη.

Το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο στα Βελεσά με μερικές αποφάσεις καθόρισε ότι δεν υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία και αποφάσισε δύο φορές απελευθέρωση για τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη, αλλά το Εφετείο Δικαστήριο συνεχεία γύριζε την υπόθεση για ώσπου να φέρουν καταδίκη η οποία είναι ευνοϊκή για την σχισματική, λεγομένη «Μακεδονική Εκκλησία».

Για την υπόθεση τώρα πραγματοποιήθηκε έφεση και μέχρι την έκδοση της απόφασης από το Εφετείο Δικαστήριο, Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης είναι ελεύθερος πολίτης.

Από το γραφείο της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος