Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Η παγωμένη οδύσσεια ενός σκύλου

30 Ιανουαρίου 2010

Η παγωμένη οδύσσεια ενός σκύλου

Ο σκύλος που γύρισε από το κρύο δέχεται τη φροντίδα κτηνιάτρου στο λιμάνι του Γκντανσκ (ΑΡ/ΜΑCΙΕJ CΖΟSΚΑ)

Αφού ταξίδεψε 120 χιλιόμετρα επάνω σε κομμάτι πάγου που κατέβαινε τον ποταμό Βιστούλα, σώθηκε από πολωνέζικο ναυαγοσωστικό στη Βαλτική, στις εκβολές του ποταμού, 24 χιλιόμετρα ανοιχτά από το Γκντανσκ της Πολωνίας. Ετσι τελείωσε η απίστευτη περιπέτεια ενός σκύλου, μια οδύσσεια στον πάγο, χωρις τροφή, σε θερμοκρασίες-20 βαθμών Κελσίου.

Τον είχαν δει για πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο στο Γκρουτζιάτζ, στην ενδοχώρα, 100 χλμ. από τον κόλπο του Γκντανσκ, τότε όμως δεν μπόρεσαν να τον σώσουν γιατί ο πάγος ήταν λεπτός και δεν τολμούσαν να περπατήσουν στο ποτάμι.

Ο σκύλος ειναι ημίαιμος και ίσως γι΄ αυτό άντεξε. Η διάσωση δεν ήταν εύκολη υπόθεση. «Δώσαμε αγώνα σκληρό. O σκύλος γλιστρούσε και έπεφτε στο νερόαλλά τα κατάφερνε ξανά και ξανά να ανεβαίνει στον πάγο. Κάποια στιγμή τον χάσαμε, βρέθηκε κάτω από το σκάφος, αλλά ως εκ θαύματος αναδύθηκε πάλι στην επιφάνεια» είπε η ναυαγοσώστρια Ναταλία Ντράγκας. Τελικά κατέβασαν μία βάρκα και ένας ναύτης τον άρπαξε από το σβέρκο. Τα υπόλοιπα ήταν εύκολα: τον τύλιξαν με κουβέρτες, τον ζέσταναν με μασάζ, τον τάισαν και σε λίγο το σκυλάκι τούς έκανε χαρές τρέχοντας πέρα-δώθε στο κατάστρωμα. Εγινε φίλος με όλους και του έδωσαν το όνομα «Μπάλτικ».

Ο σκύλος είναι 5-6 ετών και ζυγίζει 20 κιλά. Μάλλον δεν ήταν αδέσποτος γιατί δείχνει εξοικείωση στην παρέα με ανθρώπους. Χθες τέσσερα άτομα ισχυρίστηκαν ότι είναι τα αφεντικά του, αλλά ο σκύλος δεν αντέδρασε όταν τον πλησίασαν ούτε κούνησε την ουρά του. Θα μείνει επάνω στο καράβι που τον έσωσε ώσπου να βρεθεί το πραγματικό αφεντικό.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ