Νέο σχέδιο για ένταση στα όρια πολέμου με την Ελλάδα από την Τουρκία
1 Φεβρουαρίου 2010
Το σοβαρό θέμα της πρόκλησης ελληνοτουρκικού «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο και τη Θράκη με βάση επιτελικό Σχέδιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων την περίοδο 2002-2003, που αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα “Taraf”, έθεσε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό που προκαλεί η αποκάλυψη αυτών των επικίνδυνων “τουρκικών σχεδιασμών” σε συνδυασμό, πρώτον, με την συνέχιση της ισχύουσας τουρκικής πολιτικής της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας (“casus belli”) και, δεύτερον, την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο με συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και δεν συνάδουν με συμπεριφορά υποψήφιου προς ένταξη στην Ε.Ε. κράτους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα κείμενα των Εκθέσεων Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Δεκέμβριος 2008) για άρση της απειλής πολέμου και σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και τις νέες θεσμικές δυνατότητες που παρέχει η Συνθήκη της Λισαβόνας (άρθρο περί “αμοιβαίας συνδρομής”), ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε την Επιτροπή να ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί προς την Άγκυρα προκειμένου να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά ενός υποψήφιου προς ένταξη κράτους έναντι κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η τουρκική εφημερίδα «Taraf» αποκάλυψε ότι αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού σχεδίαζαν, το Δεκέμβρη του 2002, πραξικόπημα με την κωδική ονομασία «Επιχειρησιακό Σχέδιο Ασφαλείας ‘Βαριά’» το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε κινήσεις των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων για την πιθανή πρόκληση ελληνοτουρκικού «θερμού επεισοδίου» ή ακόμα και πολέμου.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει: «Στη διάρκεια πτήσεων στο Αιγαίο θα παρενοχλούνται, μετά από διαταγή, τα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για να δημιουργηθεί κλίμα σύγκρουσης. Θα εξασφαλιστεί, εάν είναι δυνατόν, να καταρριφθεί ένα από τα αεροσκάφη μας από ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε, πιλότος μας, σε κατάλληλο τόπο και χρόνο, θα καταρρίψει δικό μας αεροσκάφος. Στη συνέχεια θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ ειδήσεις περί της κατάρριψης τουρκικού αεροσκάφους από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία…». Παράλληλα θα γίνονταν, όπως αναφέρεται, «κινήσεις» για την αύξηση της έντασης και τη δημιουργία ατμόσφαιρας επιστράτευσης ακόμα και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στη Θράκη.
Υπογραμμίζεται ότι το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, με ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε το σχεδιασμό των εν λόγω στρατιωτικών σεμιναρίων και ασκήσεων.
Κατόπιν αυτών και έχοντας υπόψη την ισχύουσα επίσημη τουρκική απειλή πολέμου (“casus belli”) κατά της Ελλάδας (Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2009, Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2008), τις ιδιόμορφες σχέσεις στρατού-πολιτικής στην Τουρκία, καθώς και τη ρήτρα «αμοιβαίας συνδρομής» που τίθεται σε ισχύ με τη Συνθήκη της Λισαβόνας (άρθρο 42, παράγραφος 7), και με δεδομένο ότι εδώ και ενάμιση χρόνο υπάρχει ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο, με συνεχείς χαμηλές υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά, γεγονός που προκαλεί την εύλογη ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό της Ελλάδας, ερωτάται η Επιτροπή:
– Πρώτον, εάν είναι εν γνώσει της τα εν λόγω δημοσιεύματα και εάν θα κάνει ενέργειες για να έχει περισσότερη και έγκυρη σχετική πληροφόρηση από την Τουρκία.
– Δεύτερον, σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, εντός του πλαισίου της ενταξιακής διαδικασίας, προς την Άγκυρα προκειμένου να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά ενός υποψήφιου προς ένταξη κράτους κατά κράτους-μέλους της Ε.Ε.
ΑΚΡΙΤΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Πηγή: Greek American News Agency