Ορθόδοξη πίστη

Διπλασιάζει η «FRONTEX» τη δύναμη της στην Ελλάδα

2 Φεβρουαρίου 2010

Διπλασιάζει η «FRONTEX» τη δύναμη της στην Ελλάδα

Την εβδομάδα που πέρασε έγινε στην Αθήνα συνέδριο του υπουργείου Εξωτερικών και του ΟΗΕ για το οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση στην περιοχή της Μεσογείου. Κατά το άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου (την Τρίτη) ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρουσία των εκπροσώπων του ΟΗΕ και υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, μιλώντας για το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα που μέσω Ελλάδος προσπαθεί να περάσει σε βορειότερες χώρες της Ευρώπης, αποκάλυψε ότι το 70% των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα!

Εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές, όπως είπε, κάθε χρόνο περνούν από τη χώρα, για να προσθέσει: «Διαχειριζόμαστε περίπου 100.000 συλλήψεις κάθε χρόνο και ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι ως δημοκρατική χώρα να φιλοξενούμε αυτούς τους ανθρώπους εδώ, με τρόπο ανθρώπινο, με σεβασμό στα δικαιώματά τους, τις ατομικές ελευθερίες, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει πολύ ισχυρές πιέσεις στη χώρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, δηλαδή σεβασμού στην ανθρώπινη υπόσταση, αλλά ταυτόχρονα κίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας, κίνδυνοι για την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης».

Αυτή την ώρα η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μια στάση πολύ σκληρότερη από το παρελθόν, που «ήθελε» την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι».

Με άλλα λόγια, επιδιώκεται να περάσει το μήνυμα στους λαθρομετανάστες, αλλά και σε αυτούς που τους διακινούν παράνομα, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη από αυτή την παράνομη διακίνηση, ότι ακόμη και αν κατορθώσουν να περάσουν παράνομα τα θαλάσσια ή τα χερσαία σύνορά μας, θα παγιδευτούν εδώ, αφού το νέο δόγμα επιτάσσει το κλείσιμο και τον αυστηρό έλεγχο των εξόδων της προς την Ευρώπη.

Φαίνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί αποδίδουν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σε αυτό, όπως προβάλλεται αρμοδίως, συνετέλεσε και η συνεργασία με τη «FRONTEX», η οποία αναμένεται ότι από τον προσεχή Ιούνιο θα διπλασιάσει τη δύναμη και το προσωπικό της σε εναέρια και πλωτά μέσα.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός, που ενισχύει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπίστωσε πρόσφατα ότι οι ελληνικές καταγγελίες, πως η Τουρκία δεν σέβεται τα ελληνικά όρια από αέρος και θαλάσσης, δεν είναι έωλες.

Πιλότοι αεροσκαφών και ελικοπτέρων της «FRONTEX», που περιπολούσαν δέχτηκαν ενοχλήσεις από τουρκικά αεροσκάφη -μέσα στο ελληνικό FIR-, που καλούσαν του πιλότους να απομακρυνθούν γιατί παραβιάζουν τον… τουρκικό εναέριο χώρο.

Όσο και αν είναι εξοργιστικό ή προκλητικό, προ ημερών ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, σε συνέντευξή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ερωτήθηκε συγκεκριμένα για το ζήτημα αυτό από δημοσιογράφους, προσπάθησε με μισόλογα να παρακάμψει τις ερωτήσεις, ευρισκόμενος εμφανώς σε κατάσταση αμηχανίας, σε σχέση με τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο κ. Χρυσοχοΐδης με κάθε ευκαιρία επισημαίνει την αναξιοπιστία της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν τιμά τις υπογραφές των αξιωματούχων της, σε διάφορες διμερείς συμβάσεις, περί ελέγχου των συνόρων και επανεισδοχής λαθρομεταναστών, οι οποίοι προέρχονται από το έδαφός της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προχθεσινό συνέδριο ΥΠ.ΕΞ.-ΟΗΕ στην Αθήνα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του εκπροσώπου του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το Οργανωμένο Έγκλημα, Μοχάμετ Αμπντούλ Αζίζ, κατάγγειλε ότι: «Για να αντιληφθείτε πώς αντιλαμβάνεται η γείτων χώρα (Τουρκία) το σεβασμό απέναντι στην υπογραφή της σε κείμενα κοινά συμφωνημένα, από το 2002 μέχρι σήμερα, σε σύνολο δηλαδή 9 ετών, έχουν υποβληθεί (από την Ελλάδα) περίπου 4.500 αιτήματα για επανεισδοχή, που αφορούσαν 80.000 ανθρώπους.

Η Τουρκία σε όλα αυτά τα δέκα χρόνια δέχτηκε μόλις 2.200 αιτήματα, από τις 80.000 αιτήσεις τις οποίες είχαν υποβάλει. Αυτό δείχνει και το μέγεθος της ευθύνης της Τουρκίας απέναντι στα συμφωνηθέντα με τη χώρα μας πριν από 10 χρόνια, στη συμφωνία επανεισδοχής που υπέγραψε ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών, τότε, και ο Ισμαήλ Τζέμ» (τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας).

Πηγή: Greek American News Agency