Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Οικονομική και Κοινωνική κρίση – Λειτουργία πνευματικού νόμου

2 Φεβρουαρίου 2010

Οικονομική και Κοινωνική κρίση – Λειτουργία πνευματικού νόμου

Πανοραμική άποψη μοναστικής πολίχνης των Καρυών

VatopaidiFriend: Ο πόλεμος που διεξάγεται εναντίον της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και όλη αυτή η ασέβεια δεν θα μετριάσει την οικονομική κρίση, αλλά θα την ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕΙ.

Πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκα το Άγιο Όρος και φιλοξενήθηκα σε ένα μοναχό – παλιό μου συμμαθητή, ο οποίος έχει ένα κελλί στην περιοχή των Καρυών.
Κάποια στιγμή ήλθε στον μοναχό που με φιλοξενούσε ένας άλλος μοναχός της περιοχής με τον οποίο μιλήσαμε για πολλά και σημαντικά γεγονότα. Όπως ήταν φυσικό η κουβέντα μας γύρισε και στο θέμα του «σκανδάλου» της Μονής Βατοπαιδίου και μεταφέρω ακριβώς τα λόγια που μου είπε:
-Παιδί μου, Γιάννη, έχεις διαβάσει ποτέ σου το βιβλίο του αββά Μάρκου του ασκητού, το οποίο αναφέρεται στην εφαρμογή του πνευματικού νόμου;
Στη δική μου αρνητική απάντηση μου συνέστησε να το διαβάσω με την πρώτη ευκαιρία και όπως μου είπε η περιουσία την οποία έχουν οι Μονές ανήκει στη Μονή ως κοινωνικό σύνολο για την φιλανθρωπική και εν γένει κοινωφελή δράση της. Μάλιστα, η ιδιοκτησία της Μονής, όπως συγκεκριμένα μου το επισήμανε, είναι αναθήματα της Παναγίας και δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα καταπατά, είτε πρόσωπο, είτε κοινωνικό σύνολο είτε το ίδιο το κράτος. Η περιουσία του Βατοπαιδίου είναι της Παναγίας, δεν είναι του Εφραίμ για να μπορεί να την χαρίζει ακόμη και στο κράτος. Ένας μοναχός, είτε ηγούμενος είναι είτε απλός μοναχός, δεν έχει καθόλου δική του περιουσία· ακόμη και όταν τον θάβουν δεν τον βάζουν σε φέρετρο, αλλά σε ένα ευτελές ρούχο. (Για περισσότερα επ’ αυτού πατήστε ΕΔΩ.)
Κατά τα χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως, το ελληνικό κοινό έκανε τάμα να κτίσει ένα ναό στον Σωτήρα Χριστό, υπόσχεση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ας μην διερωτιόμαστε τώρα γιατί συμβαίνουν όλα αυτά που βλέπουμε στις μέρες μας (οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση και αστάθεια).
Δεν είμαι προφήτης, αλλ’ έχοντας κατά νου τα γραφόμενα στο βιβλίο του αββά Μάρκου, ας είμαστε πιο προσεκτικοί για να μην συμβούν και χειρότερα αφού όλοι μας όχι μόνο απομακρυνόμαστε από τον Θεό αλλά κτυπάμε και τους δικούς του ανθρώπους.

Γιάννης Ευαγγελίδης
Αθήνα